'Nathan for You' balanceert tussen feit en fictie

Films | Op Comedy Central kan je kijken naar afleveringen van ‘Nathan for You’, waarin komiek Nathan Fielder probeert om kleine ondernemers in zijn vreemde plannetjes mee te trekken. Omdat de Canadese programmamaker in Noord-Amerika intussen te bekend is geworden, komen er geen nieuwe afleveringen meer, maar bij ons is het programma nog niet zo bekend. Tijd om het eens in de spotlights te zetten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ken je het programma ‘Andermans zaken’ met Kamal Kharmach nog? Daarin gaat de komiek/ondernemer langs bij bedrijven om hen te helpen met hun specifieke problemen. In ‘Nathan for You’ doet de Canadese komiek Nathan Fielder hetzelfde, maar dan net iets anders. In tegenstelling tot het advies van Kamal is dat van Nathan namelijk niet echt behulpzaam en zelfs compleet bij de haren getrokken. Maar omdat er een cameraploeg op staat te kijken en omdat de schuchtere Nathan Fielder altijd doodernstig en oprecht lijkt, geven de ondernemers zijn absurde plannen gewoonlijk een kans.
 
Zeggen dat Nathan Fielder in dit programma mensen in de maling neemt, is te kort door de bocht. De reacties van de mensen zijn grappig, maar daar draait het niet om. De humor is veeleer te vinden in de creatieve plannen van Nathan en de manier waarop die zich ontwikkelen. Niet de ondernemer, maar Nathan zelf is doelwit van de grap. En als de zaakvoerder niet akkoord is met het plan, voert de programmamaker het toch in zijn eentje uit.
 
Dat deed hij bijvoorbeeld toen hij een lokaal koffiehuisje in Los Angeles wilde helpen concurreren met de keten Starbucks. De uitbater weigerde om zijn winkeltje om te dopen tot “Dumb Starbucks”, een parodie van de keten en dus volgens de logica van Fielder perfect legaal, dus besloot de komiek om zijn eigen koffiehuis te openen. Het werd de meest gemediatiseerde stunt van Nathan Fielder en toen nog niemand wist dat hij erachter zat, haalde het verhaal zelfs in ons land de kranten.

Te bekend

De plannen van Nathan zijn dan wel bij de haren getrokken, maar voor sommige ondernemers werkten ze echt! Onder impuls van Fielder is zo bijvoorbeeld de “Ghost Realtor” ontstaan, een vastgoedmakelaar die eerst controleert of er geen geest in het huis ronddwaalt. Makelaar Sue Stanford kreeg er zelfs haar eigen televisieprogramma door. Zo balanceert ‘Nathan for You’ op een slap koord tussen absurde fictie en de echte wereld. En net die clash maakt het programma zo entertainend.
 
‘Nathan for You’ bleef in Noord-Amerika een tijdje onder de radar, en dat kwam Nathan Fielder eigenlijk goed uit. Zo kon hij nieuwe afleveringen blijven maken zonder dat hij meteen herkend werd. Maar intussen is het programma, mede omdat het online duchtig gedeeld werd, samen met de presentator te beroemd geworden. Net zoals Tom Waes geen nieuwe ‘Tragger Hippy’ kan maken, moest Nathan Fielder stoppen met ‘Nathan for You’. En dat is jammer, want nu de show door een groter publiek ontdekt is, krijgen velen er maar niet genoeg van.

Bekijk afleveringen van ‘Nathan for You’ elke maandag tot zaterdag om op Comedy Central of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top