De prijzenpot in esports: blijft die stijgen?

Nieuws | Al vele jaren neemt esports een belangrijke plaats in in het huidige sociale landschap. Of het nu gaat om het stichten van nieuwe structuren, nieuwe competities of nieuwe evenementen, er worden aanzienlijke financiële middelen ingezet om de sector te laten groeien. Die investeringen worden steeds groter en de geldprijzen van de wedstrijden volgen dezelfde ontwikkeling. Steeds meer evenementen reiken steeds grotere prijzen uit. Maar welke games zorgen voor de grootste bedragen? En welke is de meest lucratieve competitie? Laten we deze steeds krankzinnigere uitbetalingen eens nader bekijken. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In een tijd dat videogames nog in de kinderschoenen stonden, trokken al enkele een groeiende community aan. Spellen als Doom, Starcraft of Quake waren in dit opzicht voorlopers, die de nadruk legden op competitieve spelsystemen, solo of in team.

Tussen de jaren 1990 en het begin van de jaren 2000 ontstonden er steeds meer nieuwe toernooien. Met de omvang die dit fenomeen nu heeft aangenomen, worden voor sommige hoofdprijzen een miljoen dollar bereikt of zelfs overschreden. Een constante progressie die bewijst dat esport blijft groeien.

Competities ter waarde van miljoenen dollars

Sinds het begin van de jaren 2000 zijn esports en de bijbehorende competities blijven evolueren. Dat zorgt ook voor hee wat opwinding en we merken meer en meer dat inkomsten exploderen. Van een Battle Royale zoals PUBG en de mobiele versie, een FPS als Counter-Strike of Rainbow Six, tot legendarische MOBA's zoals League of Legends of Dota 2. De competitieve scene zit vol mogelijkheden en de verschillende game-uitgevers bieden hun spelers steeds meer geld aan. 

Sinds het begin heeft League of Legends een prominente plaats ingenomen in het esports-ecosysteem. Wedstrijden worden wereldwijd bekeken door tienduizenden, zo niet miljoenen toeschouwers. En met de populariteit van het spel zie je dat de bijbehorende prijzen ook van jaar tot jaar toenemen. Voor seizoen 1 van het door Riot georganiseerde kampioenschap in 2011 bedroeg het totale prijzengeld slechts 100.000 dollar

Tussen 2016 en 2018 beginnen de geldprijzen die voor deze wedstrijd worden aangeboden zeer groot te worden. In 2016 was dat 5 miljoen dollar. Twee jaar later, toen Invictus Gaming won van de Europeanen van Fnatic, geleid door de Belg Bwipo, bedroeg de winst dit keer 6,5 miljoen dollar. Invictus Gaming ging er dankzij hun overwinning vandoor met $2,4 miljoen.  

In 2019 werd de Battle Royale-scene weggeblazen door de aankondiging van het eerste WK op Fortnite. Dertig miljoen dollar lag voor het grijpen, verdeeld over de verschillende speltypes. Dit was een belangrijke zet ten opzichte van concurrenten als PUBG. 

De battle royale, die toen pas verschenen was, concurreerde met andere games zoals PUBG. Om de fans scherp te houden, kondigden de uitgevers dan ook aan dat 100 miljoen euro zou worden uitgetrokken voor de verschillende geldprijzen. Daarvan zou 30 miljoen alleen al naar de beroemde wereldbeker gaan. 

De solo- en duotoernooien hebben het meeste geld opgebracht. De Amerikaan Bugha won de solowedstrijd en de som van 3,2 miljoen dollar door de wedstrijd als enige te overleven.


© FNCompetitive 

Het duo Aqua en Nyhrox deelden dan weer 3 miljoen dollar. Een gigantische hoofdprijs die Fortnite neerzet als een van de grootste geldschieters in de scene.  

© FNCompetitive

Naast de wereldbeker boden de verschillende seizoenen van FNCS de som van een miljoen dollar, en de Fall Skirmich in 2018 de totale som van vier miljoen dollar aan. Deze jonge spelers hebben sindsdien geen kans meer gehad om een Fortnite World Cup te winnen, aangezien de 2019-editie de enige was die tot nu toe werd gehouden. De reden hiervoor is de COVID-19 pandemie, die de plannen van Epic Games heeft gedwarsboomd. Fortnite heeft dit jaar wel een FNCS-invitational aangekondigd, die in november live zal doorgaan in de VS, met 1 miljoen dollar aan prijzen. 

Dota2 als de onovertroffen meester

Hoewel veel competitieve scenes interessante geldprijzen bieden, is er één spel waarbij de winsten astronomisch zijn en elk jaar een beetje meer stijgen. Dat spel is Dota 2. De MOBA verscheen op de competitieve scène in 2011, met de allereerste The International, georganiseerd met spelers uit de DotA-scene. De cash prize van toen was niets waard vergeleken met de miljoen dollar van een paar jaar later. In 2013 werd de geldprijs voor The International de grootste in de geschiedenis met bijna drie miljoen dollar. 

Een van de redenen waarom het spel steeds grotere geldprijzen biedt, is dat het geld dat door de fans wordt geïnvesteerd in de Battle Pass van het spel. Een deel van de opbrengsten gaan rechtstreeks in de prijzenpot voor The International. Het zijn dus de fans die de belangrijkste bijdrage leveren aan het succes en de uitbreiding van de scene. 


© Dota2

Naarmate de jaren verstreken, waren het de edities van The International die de hoogste plaatsen in termen van winsten innamen. Van 2015 tot 2018 is de winst bij elke editie gestegen, van 18 miljoen in 2015 tot bijna 25 miljoen in 2018.

In 2019 werd opnieuw het record voor het spel gebroken. Iets meer dan 34 miljoen dollar werd verdeeld onder de teams. Meer dan 15 miljoen ging naar winnaar OG, geleid door de Fransman Sebastien "Ceb" Debs en de Deen Johan "N0trail" Sundstein. Deze laatste is nog steeds de meest succesvolle speler in de geschiedenis met bijna 7 miljoen dollar aan prijzengeld tijdens zijn carrière. De speler wist namelijk twee keer op rij The International te winnen, in 2018 en 2019.

Het duurde het niet lang voordat het record van 2019 werd verbroken. De 2020-editie van The International werd geannuleerd als gevolg van de COVID-19 pandemie, maar die van 2021 heeft het bedrag nog wat verder opgedreven, tot de symbolische grens van 40 miljoen dollar. De bedragen lagen zo hoog dat het als achtste geplaatste team in het toernooi er nog steeds met een miljoen dollar vandoor ging. 

De laatste jaren zijn de geldprijzen verder in opmars. Enorme sommen geld worden op allerlei podia uitgedeeld. In 2019 bood PUBG bijvoorbeeld 4 miljoen dollar voor het PUBG Global Championship. Het Koreaanse Gen.G Esport dat de competitie won, ging er vandoor met 2 miljoen dollar.

In 2020 boden meerdere spelen enorme winsten aan hun spelers. De Honor of King World Champion Cup 2020 op Arena of Valor was goed voor niet minder dan 4,6 miljoen dollar. Ook de Call of Duty League Championship 2020 bood datzelfde bedrag aan. 

Op Overwatch waren de grootste cash prizes zonder twijfel de Overwatch League, tussen 2019 en 2021. In 2019 werd 5 miljoen dollar aangeboden, in 2020 4,7 miljoen en in 2021 4,2 miljoen. In dat jaar ging 1,5 miljoen rechtstreeks naar de winnaars. 

Dit jaar werden opnieuw records gebroken. In juli vond in Riyadh, Saoedi-Arabië, de Gamers 8 plaats. Een groot toernooi, georganiseerd door het Saoedische Ministerie van Sport, met zes verschillende esports en een totaal van niet minder dan 15 miljoen dollar op het spel. 

Bij één daarvan, Rocket League, staat 2 miljoen dollar op het spel, met 500.000 dollar voor de winnaars. Dit is momenteel de grootste prijzenpot voor een toernooi in de esport. Dit record zal niet lang standhouden, want de volgende wereldbeker in Rocket League zal de winnaar 600.000 dollar opleveren. 

Rainbow Six Siege sprong ook op de kar van de aantrekkelijke geldprijzen met de 2020 Six Invitational, die het equivalent van 3 miljoen dollar aan zijn deelnemers bood. Hetzelfde gold voor de edities van 2021 en 2022.  

Hoewel Dota 2 de competitie in termen van prijzengeld veruit lijkt te domineren, bieden ook andere scenes hun spelers aanzienlijke kansen. Desondanks hebben sommige competitieve spelen nog steeds lagere geldprijzen dan andere. Counter-Strike, bijvoorbeeld, is een van de esports waarin het prijzengeld gewoonlijk niet meer dan een miljoen dollar bedraagt. 

Elke scene heeft natuurlijk zijn eigen bijzonderheden. Het feit dat de opbrengst van de in-game store rechtstreeks de prijzenpot spekt, maakt het onvermijdelijk dat Dota 2 het meest lucratieve spel ter wereld blijft. Maar esports evolueert voortdurend en het is zeker niet onmogelijk dat in de komende jaren nieuwe competities aan de top van dit klassement zullen worden toegevoegd, met nog grotere cash prizes. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top