Hoe 'Burlesque' van teleurstelling naar Broadwayshow ging

Films | De film ‘Burlesque’ had in 2010 als het acteerdebuut van Christina Aguilera en het musicalfilmdebuut van Cher heel wat in petto, maar werd toen door omstandigheden geen grote hit. Meer dan tien jaar later is de cultus rond de film steeds meer gegroeid tot op het punt dat het tijd was voor een Broadway-show gebaseerd op de musical. Dit is het verhaal van het uiteindelijke succes van ‘Burlesque’, dat vanavond om 20u30 te zien is op VTM 2.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Rond 2008 had de zangeres Christina Aguilera een cruciale meeting met haar agent. Ze wilde de stap richting het witte doek zetten. De agent wist exact wie te contacteren: studiobons Clint Culpepper en regisseur Steven Antin, die in het dagelijkse leven een koppel vormen. Die laatste had in 2002 al de opnames gemonteerd van een show die Aguilera had gegeven met de Pussycat Dolls, die toen nog geen popgroep waren, maar wel moderne burlesque opvoerden, en speelde al langer met het idee om een film over het burlesque milieu te maken. De puzzelstukjes vielen op hun plaats en nadat het scenario van Antin aangepast werd naar de wensen van Aguilera en Cher werd aangetrokken om haar coster te zijn, stond alles klaar voor een regelrechte hit.

In ‘Burlesque’ speelt Aguilera de rol van Ali, die met een droom om het te maken in de muziekwereld van Iowa naar Los Angeles verhuist. Na een paar mislukte audities neemt ze een baantje aan in de club van Tess (Cher), waar dansers de gasten entertainen met klassieke, pikante opvoeringen. Ali, die met haar danspassen en haar krachtige stem weet te overtuigen, werkt zich steeds meer op in de club terwijl zich rond haar allerlei drama’s en intriges ontspinnen.

Ondanks een opmerkelijke cast – naast Aguilera en Cher acteren ook Kristen Bell, Stanley Tucci en Julianne Hough – en een populaire, grotendeels door Aguilera gepende soundtrack – enkele nummers werden al uitgebracht voor de releasedatum van de film en Cher won een Golden Globe voor haar ‘You Haven’t Seen the Last of Me’ – werd de film niet de enorme hit die het had kunnen worden. Het budget werd terugverdiend en de film werd geen kassaflop, maar daar hield het ook op. Recensenten vonden dat de talenten van de cast onderbenut bleven en verhalen over onenigheden achter de schermen overschaduwden de release. En nog erger, Cher sprak openbaar haar ongenoegen uit over de prent.

De ommekeer

Einde verhaal, zou je denken. Zoals zoveel films zou ‘Burlesque’ een vergeten voetnoot in de geschiedenis van de cinema worden. Maar dan begon de film een tweede leven te leiden. In de cinemazalen kreeg ‘Burlesque’ wel steun van een queer publiek, maar ging de film voor het grotere publiek grotendeels verloren tussen de grotere familiefilms die tegelijk te zien waren, zoals ‘Harry Potter en de Relieken van de dood – Deel 1’ en animatiefilms ‘Tangled’ en ’Megamind’. Op DVD vond de film dan weer een ander publiek. Dat is het moment waarop de ietwat cheesy film helemaal tot zijn recht begon te komen. De cultus begon steeds meer te groeien.

Fans ontdekten en apprecieerden vooral het harde werk dat Christina Aguilera persoonlijk in de film had gestoken en leerden zo dat het wel degelijk een passieproject was voor haar. Ook Cher stelde uiteindelijk haar mening over de film bij en zegt in interviews tegenwoordig niet meer dat ‘Burlesque’ een gemiste kans was, maar wel hoeveel ze genoot van de musicalnummers.

In de tien jaar na de release van de film raakten tal van fans geïnspireerd om drag queen revues en virale internetvideo’s te maken op basis van de film, wat de naam springlevend hield. In 2019 werd aangekondigd dat de film eindelijk de eer zou toekomen die fans van het eerste uur er al de hele tijd in zagen: een spectaculaire adaptatie voor het podium. In de herfst van 2020, exact tien jaar na de oorspronkelijke release, zou de podiumversie in première gaan in het Paper Mill Playhouse in New Jersey, om in de lente van 2021 naar Broadway te verhuizen. De ultieme eer voor een musical. Helaas stak de coronapandemie daar een stokje voor en werd de live musical niet opgevoerd. Wie weet wordt die binnenkort weer onder het stof vandaan gehaald.

Bekijk ‘Burlesque’ op dinsdag om 20u30 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top