Sterallures: Duk Koo Kim versus Ray Mancini, het tragische gevecht dat het boksen voor altijd zou veranderen

Sport | Zoals zo vaak in het leven zijn er drama’s nodig om veranderingen in gang te zetten. Dat was in 1982 ook het geval in de bokwereld na het dramatische duel tussen Duk Koo Kim en Ray Mancini.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op 13 november gaven Duk Koo Kim en Ray Mancini elkaar partij in de ring van Caesars Palace in Las Vegas. Kim kreeg heel wat rake klappen te verduren en vier dagen na de bokswedstrijd overleed hij in het ziekenhuis.

Kampioen versus uitdager

Duk Koo Kim was een bokser uit Zuid-Korea, die in 1978 prof werd. Hij was de kampioen van Azië in de lichtgewichtcategorie. In 1982 noemde de WBA hem de officiële uitdager van Ray Mancini, wereldkampioen bij de lichtgewichten.

Op 8 mei 1982 werd Mancini uitgeroepen tot wereldkampioen nadat hij Arturio Frias wist te verslaan. De Amerikaan mocht de partij tegen Koo Kim in eigen land afwerken, waardoor hij veel steun van het publiek zou krijgen. Het beloofde een epische wedstrijd te worden, maar het draaide uit op een groot drama.

39 opeenvolgende slagen

De wedstrijd was van een bijzonder hoog niveau en de Zuid-Koreaan was tien ronden lang de betere, maar in de elfde ronde veranderde het spelbeeld. In de dertiende ronde nam de wedstrijd helemaal een andere wending. Mancini stuurde maar liefst 39 opeenvolgende slagen uit richting Kim, maar die gaf maar niet op. Zijn coach pompte hem moed in: "Je hebt nog twee ronden te gaan, geef alles wat je nog in je hebt." Kim reageerde: "Dat zal ik doen". Het bleken uiteindelijk zijn laatste woorden te zijn.

Amper twintig seconden later zakte Kim tegen de grond nadat hij een nieuwe slag had moeten incasseren. De scheidsrechter zag dat de Zuid-Koreaan er erg aan toe was en stopte de wedstrijd. Het kwaad was echter al geschied. De bokser werd naar het ziekenhuis afgevoerd, maar onderweg kon hij nog amper ademhalen. Door de vele slagen die zijn hoofd had moeten incasseren, was er een bloedklonter ontstaan in zijn hersenen. Kim belandde in een coma, op 17 november werd hij hersendood verklaard.

Nieuwe regels

"Hij stierf één keer. Ik heb het gevoel dat ik elke dag doodga. Als je een bokser bent, ontwikkel je respect voor je tegenstander en ik had alle respect van de wereld voor die man. Ik wilde gewoon een gevecht winnen. Ik heb hem nooit willen kwetsen", vertelde Mancini nadien. Hij werd nooit meer dezelfde als bokser en zijn carrière doofde uit. De impact van de dood van Kim was groot, want zijn moeder pleegde drie maanden na de dood van haar zoon zelfmoord door een fles pesticide leeg te drinken. Richard Green, de scheidsrechter van de bokswedstrijd, pleegde een aantal maanden later ook zelfmoord.

Deze enorm trieste gebeurtenis had gevolgen voor de hele bokswereld. De WBC besliste om het aantal ronden van vijftien naar twaalf terug te brengen, de WBA en IBF volgden. Deze beslissing redde wellicht levens, maar voor Duk Koo Kim kwam dit te laat.

Fan van deze reeks? Lees dan hier het verhaal van topgolfer Payne Stewart die het leven liet bij een vliegtuigongeluk.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top