Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal bij de KBVB: “Vrouwenvoetbal zal voor de komende generaties een evidentie zijn”

Red Flames | Onze Red Flames zitten intussen in de laatste rechte lijn richting het EK in Engeland. De Belgische voetbaldames willen beter doen dan hun EK-prestatie in 2017. Toen werden ze uitgeschakeld in de eerste ronde na een overwinning tegen Noorwegen en twee nederlagen. Op de vooravond van het Europees Kampioenschap sprak Proximus Pickx met Katrien Jans, manager van het vrouwenvoetbal bij de KBVB.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Mevr. Jans. De Flames wonnen hun laatste EK-voorbereidingsmatch met een monsterzege tegen Luxemburg. Ze sluiten de voorbereiding af met twee zeges en evenveel nederlagen. Wat is het hoogst haalbare voor de Flames op het aankomende EK?

Jans: “Ons doel is de tweede ronde halen. In 2017 hebben we de eerste ronde gehaald, en nu willen we een stapje verder. Met IJsland, Frankrijk en Italië in de poule wordt dat sowieso al een heel zware opdracht. De ploeg zal elke match 100% scherp moeten staan.”

De campagne #FLAMETIME moet de Belgen warm maken voor de Red Flames op het EK. Hoe is het eigenlijk gesteld met de populariteit van het vrouwenvoetbal in België?

“Die populariteit groeit jaar na jaar. In de voorbereidingswedstrijden van de Red Flames waren de tribunes altijd goed gevuld. Wat ook leuk is om zien: tot een paar jaar geleden trokken de Flames vooral gezinnen aan, jonge meisjes voorop. De laatste jaren zie ik steeds meer jongetjes in de tribunes verschijnen. Ook zij vragen nu naar handtekeningen van de speelsters of willen op de foto met een Flame. Die evolutie betekent dat vrouwenvoetbal voor de komende generaties een evidentie zal zijn.”

De aandacht voor de Red Flames is de laatste jaren opvallend fel gegroeid. De oefenwedstrijden werden zelfs op televisie uitgezonden. Hoe komt dat volgens u?

“Er zijn verschillende oorzaken, die elkaar ook versterken. Enerzijds de goede resultaten van de Flames, anderzijds spelen we onze nationale vrouwenploeg uit als rolmodellen. De speelsters zijn ook heel toegankelijk: mensen leren ze écht kennen. Ten derde is er ook een langetermijnvisie ontwikkeld vanuit de federatie. We willen alles doen om het vrouwenvoetbal op de kaart te zetten en de Flames een gezicht te geven. Doordat de wedstrijden sinds een drietal jaar op open net worden uitgezonden, bereiken we ook een groter publiek. Die visibiliteit werkt de populariteit dan weer in de hand: een win-win voor alle partijen.”

Vertaalt die groeiende visibiliteit zich in meer inschrijvingen in het vrouwenvoetbal?

“Sinds september 2019 is het aantal inschrijvingen met 22,65% gestegen, of een kleine tienduizend. Vergeleken met vorig jaar augustus merken we nu een stijging van 18% in het aantal inschrijvingen. En dat ondanks achttien maanden corona, waarin alles heeft stilgelegen.”

Hoe is het gesteld met het niveau van de Belgische vrouwenvoetbalcompetitie? Waar staan we in vergelijking met de top?

“Daarin moeten we eerlijk zijn: er is nog veel werk aan de winkel. Onze clubs ontwikkelen zich iets minder snel dan in onze buurlanden, waar clubs steeds forser investeren in hun vrouwenteams. Als we mee willen doen met de top, zullen we die stap ook in België moeten zetten. Sittard in Nederland bijvoorbeeld: die vrouwenploeg strikte een aantal sponsors, en ook de club schaarde zich helemaal achter het vrouwenteam. Intussen zijn er vijf Belgische speelsters actief, die er full prof kunnen zijn. Heel jammer dat we die meisjes niet in onze eigen competitie kunnen houden. Anderzijds kan je ze moeilijk verwijten dat ze de kans gegrepen hebben om volwaardig profspeelster te worden.”

Met de ‘Walk of Flame’ prijken tot eind juli alle geselecteerde Flames op hun eigen “Hollywoodster” in Leuven. Hoe gaat u ervoor zorgen dat de Red Flames ook na het EK in de belangstelling blijven?

“Eind augustus komen de Flames alweer samen voor de WK-kwalificaties. Dan vinden er twee belangrijke wedstrijden plaats, waarvan één thuis op 2 september tegen Noorwegen. Afhankelijk van de resultaten zijn we ofwel rechtstreeks geplaatst, ofwel moeten we in oktober barrages spelen – met opnieuw twee heel belangrijke wedstrijden tot gevolg. Laat ons hopen dat we ons kunnen kwalificeren voor het WK, dan kunnen de Flames volgend jaar opnieuw aantreden in een groot toernooi. Daarnaast organiseren we volgend jaar het EK vrouwenvoetbal U19, waarbij de acht beste landen naar België afzakken. Dat is toch ook iets moois om naar uit te kijken.”

Je kan het Europees Kampioenschap en de Red Flames live volgen via Sporza of op Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Geïnteresseerd in deze reeks interviews nav het EK? Lees dan zeker ook onze vorige aflevering met ex-international en huidig nationaal jeugdcoördinator Heleen Jaques.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top