Van een Belgische touch tot blockbusters: deze films gaan in avant-première in Cannes

Films | Het filmfestival van Cannes is in volle gang en zoals elk jaar zijn er heel wat previews. De perfecte gelegenheid dus voor deskundigen en critici om een eerste mening te vormen over tal van producties, waarvan sommige zelfs Belgisch zijn! Proximus Pickx presenteert enkele langverwachte premières.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dodo

Deze film van de Griekse filmmaker Panos Koutras is een coproductie van Proximus Pickx. De regisseur maakte zijn debuut in 1999 met de sci-fi parodie 'The Attack of the Giant Moussaka' en heeft sindsdien steeds meer internationale erkenning weten te krijgen. Zijn film 'Xenia' maakte deel uit van de 'Un Certain Regard'-selectie in Cannes in 2014. Daarna was het een tijdje stil rond Panos Koutras, maar hij is nu terug met 'Dodo'. De film volgt het verhaal van Mariella en Pavlos, een echtpaar op de rand van de afgrond, dat het huwelijk van hun dochter met een rijke erfgenaam viert. Maar een dodo, een vogel die al 300 jaar uitgestorven is, duikt plotseling op en stuurt alle plannen in de war. Het uitgestorven dier komt weer tot leven dankzij een in België gemaakte digitalisering.

La nuit du 12

Het is in Cannes ook tijd voor de première van 'La nuit du 12' van de Franse regisseur Dominik Moll, nog een coproductie van Proximus Pickx. Hij is de man achter zes speelfilms, waaronder het bekroonde 'Harry, un ami qui vous veut du bien' (2000). In 2005 opende zijn film 'Lemming' het filmfestival van Cannes. Hij had ook veel succes met 'Des nouvelles de la planète Mars'.

In 'La nuit du 12' onderzoekt hij hoe en waarom bepaalde zaken de gerechtelijke politie blijven achtervolgen. Het is alweer een meesterlijke thriller van deze ervaren regisseur. Er is ook een Belgisch tintje in de casting, want Bouli Lanners speelt de hoofdrol.

Don Juan

De nieuwste film van de Franse acteur en filmmaker Serge Bozon wordt ook gepresenteerd op het festival van Cannes. In de hoofdrollen spelen Tahar Rahim (bekend van de Netflix-serie 'The Serpent'), Jehnny Beth (een Franse zangeres die heeft samengewerkt met o.a. Julian Casablancas, Tindersticks, the xx en Gorillaz) en onze eigen Virginie Efira, die ook een bekend gezicht is op het filmfestival van Cannes en dit jaar de openings- en sluitingsceremonie zal hosten. De film vertelt het verhaal van een moderne Don Juan. In 2022 is hij geen vrouwenversierder die in staat is elke vrouw om zijn vinger kan winden, maar een man die geobsedeerd is door één vrouw: de vrouw die hem verliet.

Top Gun: Maverick

Fans van Tom Cruise hebben hier lang op gewacht en nu is het eindelijk zover. Het vervolg op de cultfilm 'Top Gun' gaat in wereldpremière in Cannes. Pete 'Maverick' Mitchell is al dertig jaar veteraan bij de luchtmacht, en hij is zonder twijfel een van de besten. Als hij een detachement afgestudeerden traint voor een speciale opdracht, moet Maverick de confrontatie aangaan met de spoken uit zijn verleden en zijn diepste angsten. Dat allemaal terwijl hij een missie moet volbrengen die het ultieme offer eist van de piloot...

Zin in nog meer films van Tom Cruise? Proximus Pickx maakte speciaal voor fans een selectie in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Three Thousand Years of Longing

'Three Thousand Years of Longing' maakt deel uit van de selectie voor Cannes die buiten de competitie valt. Er is geen twijfel mogelijk dat deze nieuwe George Miller-productie je versteld zal doen staan. Allithea Minnie (Tilda Swinton) is een sobere Britse vrouw. Op een reis naar Istanbul komt ze een vreemde fles tegen met daarin een Djinn (Idris Elba). Hij biedt haar drie wensen aan, maar ze beseft gelukkig snel genoeg dat ze die niet voor niets vervuld zal zien worden. Als Allithea de wensen aanneemt, wordt Djinn bevrijd uit de fles. De geest zal er dus alles aan doen om haar te overtuigen om mee te doen in zijn spel... 

Voor meer films die in première gingen in Cannes, kan je terecht in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Wil je meer weten over het filmfestival van Cannes? 

Onze coproducties die dit jaar te bewonderen zijn in Cannes
De hoogtepunten uit de geschiedenis van het Filmfestival van Cannes
5 weetjes over het 75-jarige bestaan van het Filmfestival van Cannes
Een muzikale openingsceremonie van het Filmfestival van Cannes met een exclusieve boodschap van Zelensky


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top