5 weetjes over het 75-jarige bestaan van het Filmfestival van Cannes

Films | Van dinsdag 17 mei tot en met zaterdag 28 mei vindt het Filmfestival van Cannes plaats. De voltallige beau monde van Hollywood neemt dan het vliegtuig naar de Franse rivièra om zich te vergapen aan de mooiste films ter wereld en dat al voor de 75e keer. Proximus Pickx dook in de archieven en vond vijf weetjes over Cannes die jij zeker nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1) Antwoord op filmfestival van Venetië

Het filmfestival van Cannes werd opgericht in 1939 om een antwoord te bieden op het toenmalige Italiaanse filmfestival van Venetië. Dat internationale filmfestival kwam eind de jaren dertig steeds meer onder de politieke invloed van de Italiaanse dictator Benito Mussolini en Adolf Hitler te staan. De eerste editie moest plaatsvinden in de maand september in 1939, maar werd afgelast omdat Duitsland op 1 september van datzelfde jaar Polen binnenviel. Enkele dagen later brak de Tweede Wereldoorlog uit.

In 1946, een jaar na de Tweede Wereldoorlog kwam het er dan toch van: het allereerste filmfestival van Cannes werd georganiseerd in het plaatselijke casino van de Zuid-Franse badplaats. Cannes werd overigens gekozen ten koste van die andere populaire Zuid-Franse stad, Biarritz omdat ze daar de nodige fondsen niet bij elkaar kregen.

2) Eerste gouden palm in 1955

Tot 1953 was de Grand Prix du Festival International du Film de meest prestigieuze prijs die men op het Filmfestival van Cannes kon winnen. Een jaar later, in 1954, introduceerde het festival de Special Jury Prize en in 1955 konden deelnemers meedingen naar de nieuwe hoofdprijs: de Palme d’Or, in onze contreien beter bekend als de Gouden Palm. Die Gouden Palm is niet toevallig gekozen want ze komt ook voor in het eeuwenoude wapenschild van de stad Cannes.

De Amerikaanse televisieregisseur Delbert Mann won als eerste ooit de Gouden Palm met zijn romantische komedie ‘Marty’ uit 1955. Negen jaar later, in 1964, verdween de Gouden Palm weer even in de kast en werd de Grand Prix opnieuw de te winnen prijs. In 1975 werd de Gouden Palm weer in gebruik genomen en sindsdien is het blaadje hét symbool van het het prestigieuze filmfestival.

3) Drie keer afgelast

Het filmfestival van Cannes is in zijn 75-jarige geschiedenis enkele keren afgelast. De eerste twee keren waren in 1948 en 1950 en dat omwille van budgettaire problemen. De derde keer was in 1968 door de toenmalige Mei 68-protestbewegingen die door Frankrijk en de rest van de Westerse wereld raasden. De laatste keer dat het filmfestival noodgedwongen niet kon doorgaan was twee jaar geleden in 2020. Toen hield het coronavirus de wereld in zijn greep en zag ook de organisatie van het filmfestival zich genoodzaakt om de deuren dicht te houden.

4) Podium voor filmsterren en schandalen

Het filmfestival groeide langzaam maar zeker uit tot een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld en dat kwam mede door de opmerkelijke passages van enkele filmsterren. Het begon allemaal in 1954 toen de Franse actrice Simone Silva in het kader van het filmfestival een fotoshoot hield die zeer weinig om het lijf had. In 1977 ontdeed de Amerikaanse acteur Arnold Schwarzenegger zich op zijn beurt van zijn bovenkledij om in Cannes zijn torso te laten bewonderen en in 1991 besloot Madonna dat Cannes de ideale plek was om haar nieuwe kegelvormige bh te showcasen.

De nieuwe crème de la crème van de Amerikaanse en Franse filmwereld zakte elk jaar met plezier af naar Cannes en dat leidde ook tot extravagante feestjes. In 1996 werd er bijvoorbeeld een feestje gehouden waar de Britse acteur Ewan McGregor en de Britse muzikant Mick Jagger op aanwezig waren. Daar werd zodanig diep in het glas gekeken dat haast niemand van de gasten de dag erop nog met de aanwezige pers over films kon babbelen.

5) De start van carrières

Dankzij de vele aandacht die het filmfestival elk jaar naar zich toetrok, werden ook heel wat nieuwe getalenteerde filmregisseurs ontdekt in het zuiden van Frankrijk. Neem bijvoorbeeld de Mexicaanse filmregisseur Guillermo Del Toro. Hij is vooral bekend om films zoals ‘The Shape of Water’ (2015) en ‘Pan’s Labyrinth’ (2006), maar zijn allereerste grote film was ‘Cronos’ uit 1993 en die was voor het eerst te zien in Cannes. De Amerikaanse regisseur Tony Scott, broer van Ridley Scott, die eerder al ‘Top Gun’ (1986), ‘True Romance’ (1993), Crimson Tide’ (1995), ‘Man on Fire’ (2004) regiseerde, deed in 1983 zelfs al mee in Cannes met een van zijn eerste films ‘The Hunger’.

Ter gelegenheid van het 75ste Filmfestival van Cannes dat op 17 mei van start gaat biedt Proximus Pickx in de VOD-catalogus tal van films aan die op het prestigieuze festival voor het eerst vertoond werden. Deze titels zijn van 3 tot 28 mei te vinden in de catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top