Belgische basketfinale Oostende - Mechelen: voer voor nostalgici

Basketbal |

In een beklijvende halve finale tegen Leuven Bears wist Kangoeroes Mechelen zich naar de finale van de Belgische play-offs te knokken. Het doet nostalgische fans al dromen van een terugkeer naar de hoogdagen van het Mechelse basketbal enkele decennia geleden. Dan moeten de Kangoeroes in de finale wel voorbij het ongenaakbare Filou Oostende.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Leuven en Mechelen waren al de twee revelaties in de reguliere competitie, waarin ze respectievelijk als vijfde en tweede eindigden, en zetten dat statuut kracht bij in dit Belgische luik van de BNXT League play-offs. In een best of five -om het eerst drie wedstrijden winnen- dreven beide teams elkaar tot het uiterste. Een vijfde wedstrijd moest woensdagavond uiteindelijk de beslissing brengen. Daarin wist Mechelen zijn thuisvoordeel en bredere kern perfect uit te spelen: na een prangende slotfase trokken de Kangoeroes het laken naar zich toe en zo eindigde de partij op een 77-69 zege.

Voor Mechelen wenkt nu een eerste titelfinale in de clubgeschiedenis. De club werd opgericht in 2009 als Kangoeroes Boom, vervelde in 2013 naar Kangoeroes Basket Willebroek en in 2018 nog eens naar de huidige gedaante als Kangoeroes Mechelen. Achter die naamwisselingen en wedergeboortes schuilt echter een rijke historie, want de stad Mechelen geldt al sinds de introductie van basketbal in België als een belangrijke hotspot. Van de jaren 60 tot medio jaren 90 domineerde Racing Maes Pils Mechelen onze vaderlandse competitie, het veroverde 15 landstitels en 9 bekers. Zelfs Europees werd naam en faam vergaard, met onder andere een Europese bekerfinale in 1973. Het decor van veel van die legendarische avonden is de Winketkaai in Mechelen, tegenwoordig de thuishaven van Kangoeroes. Het verklaart waarom deze nieuwe opleving van het Mechelse basketbal al veel fans doet dromen.

Ervaring bij Oostende

Maar dan moet Mechelen wel voorbij Filou Oostende zien te geraken. Wat het voor de nostalgici allemaal nog wat pittiger maakt: medio jaren 90 was het net Sunair Oostende dat de fakkel overnam van Racing Maes Mechelen. Nu hopen de Mechelaars dat scenario om te draaien. Evident wordt het zeker niet, want BCO gaat op zoek naar een elfde landstitel op rij. Nooit eerder in de geschiedenis van het Belgische basketbal was de dominantie van een club zo groot.

De Kroatische coach Dario Gjergja heeft sinds zijn komst in 2011 van Oostende een moordmachine gemaakt: defensief ijzersterk en gedisciplineerd, offensief terend op uitgekiende plays. Met Pierre-Antoine Gillet, Olivier Troisfontaines en de onvermijdelijke kapitein Dusan Djordjevic beschikt de ploeg over genoeg kampioenenervaring om ook deze taak weer te volbrengen. Met Levi Randolph en Phil Booth heeft het ook nog eens twee van de beste Amerikanen uit onze competitie in de rangen. Bovendien konden de kustjongens langer uitrusten voor deze titelfinale, aangezien ze Bergen al in drie wedstrijden uit de halve finales knikkerden. Allemaal troeven.

Jeugdig enthousiasme bij de Kangoeroes

Mechelen zet daar jeugdig enthousiasme en onverschrokken ambitie tegenover. Naar het beeld van hun 38-jarige coach Kristof Michiels, in zijn eerste seizoen als head coach meteen verkozen tot ‘coach van het jaar’ in de BNXT League. De Leuvenaar is niet bang om jonge Belgen aan het werk te zetten. Ook op cruciale momenten, zoals in die vijfde halve finalewedstrijd tegen Leuven, waar in de slotfase jonge Belgen als Mattias Palinckx (19 punten en 9 rebounds) en de 18-jarige Jo Van Buggenhout (9 punten) het voortouw namen en beslissende korven maakten. Tel daar nog de ervaring en het leiderschap van spelverdeler Domien Loubry bij en dan weet je: de revival van het Mechelse basketbal kleurt tricolore. Zelfs zonder de geblesseerde ‘Speler van het jaar’ Wen Mukubu, zeer straf. Het Belgische basketbal is daarmee sowieso al winnaar in deze fel geanticipeerde play-offfinale van de BNXT League. 

Volg de finale in de BNXT League, met op zaterdag 21 mei vanaf 19u45 de eerste wedstrijd tussen Filou Oostende en Kangoeroes Mechelen, op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Lees meer basketbalnieuws op Pickx.be.

Schema Belgische titelfinales BNXT League:

Zaterdag 21 mei

  • Filou Oostende - Kangoeroes Mechelen vanaf 19u45

Maandag 23 mei

  • Kangoeroes Mechelen - Filou Oostende vanaf 19u45

Woensdag 25 mei

  • Filou Oostende - Kangoeroes Mechelen vanaf 19u45

Vrijdag 27 mei *

  • Kangoeroes Mechelen - Filou Oostende

Zondag 29 mei *

  • Filou Oostende - Kangoeroes Mechelen
* onder voorbehoud (best of 5)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top