Humo's Rock Rally: de finale voorgesteld en voorspeld

Muziek | Aanstaande zondag 24 april vindt in de Ancienne Belgique de finale van de Rock Rally 2022 plaats. Dan weten we wie de opvolger wordt van Meskerem Mees, laureaat in 2020. Proximus Pickx stelt de tien finalisten aan jou voor en waagt zich alvast aan een pronostiekje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Humo lezen kan ernstige gevolgen hebben, luidt de gekende reclameslogan van het weekblad. Maar de Rock Rally winnen, hun gelijknamige muziekconcours, heeft evenzeer ernstige gevolgen. Positief dan toch. Een greep uit het aanbod van winnaars? Whispering Sons, Das Pop, Novastar, Goose, of bij de vorige editie in 2020 Meskerem Mees. Allemaal bouw(d)en ze een succesvolle artistieke carrière uit. Je hoeft zelfs niet te winnen, vraag dat maar De Kreuners, dEUS, Admiral Freebee, Absynthe Minded, Blackbox Revelation, Balthazar, Tourist LeMC of Milow. Het lijstje aan finalisten is zo mogelijk nog indrukwekkender.

Vandaar dat het de moeite loont om ook de finalisten van de Rock Rally 2022 allemaal te belichten, het zijn mogelijks de sterren van morgen, ook als ze op zondag 24 april niet als laureaat uit de bus komen in de AB. Proximus Pickx wikt en weegt de 10 finalisten voor jou.

Fameuze adelbrieven voor BLUAI

Er waren weer meer dan 700 inschrijvingen voor de editie van 2022, waarvan er tien overbleven voor de finale in de AB. De grote favoriet is wellicht toch BLUAI, een vierkoppige band uit het Waasland die eerder ook al De Nieuwe Lichting -het prestigieuze muziekconcours van StuBru- op haar neem schreef. Catherine Smet is het gezicht en de stem van de band, zij startte het project als singer-songwriter gespecialiseerd in lo-fi slaapkameropnames.

Ondertussen verzamelde ze het nodige talent rond haar, bestaande uit bassiste Caitlin Talbut, drummer Mo Govaerts en gitariste Ilayda Cicek. En die laatste kennen we dan weer als ILA, óók al winnaar van De Nieuwe Lichting en tegenwoordig artieste met heel wat airplay op de radio en zelfs al een optreden op Rock Werchter op het programma.


Om maar te zeggen: BLUAI kan de nodige adelbrieven voorleggen. Bovendien maken ze ook nog eens toegankelijke pop met een jaren 90-sausje over. Luister maar eens naar singles ‘Lady’ en ‘Dime Store’, tegenwoordig hoog in de rotatie op StuBru. De Humo-jury maakte al vergelijkingen met Phoebe Bridgers en The Lemonheads, allerminst slechte referenties. Ook Proximus Pickx tipte het Wase viertal eerder al, als artiest van de week.

Hoofdstedelijke droompop

De grootste concurrentie zou wel eens uit Brussel kunnen komen, meer bepaald van het Franstalige duo Coline & Toitoine. Dromerige synthpop die het midden houdt tussen Air en Billie Eilish. Dat hun blend van melodieuze elektronica en zoete zang aanslaat bij een groot publiek mag alvast blijken uit hun Spotify-bereik: hun songs werden liefst 2 miljoen keer gestreamd. Zelfs als Coline Debry (20) en Antoine Jorissen (21) dus naast de hoofdprijs op de Rock Rally pakken, lijkt hun doorbraak in de Belgische muziekscene al beklonken. Coline & Toitoine werden door Pickx trouwens eveneens als eens getipt, dat lees je hier.

Ook Limburg zendt zijn zonen uit. Zo is er de Hasseltse singer-songwriter Isaac Roux: gitaar, heldere stem, goeie songs, meer heeft een mens soms niet nodig om een publiek te begeesteren. Louis De Roo, de 25-jarige snaak die schuil gaat achter Isaac Roux, voegt daar elektronische elementen aan toe zodat het allemaal toch wat moderner aanvoelt. Hij mocht al toeren in het voorprogramma van Absynth Minded, Portland en Isbells, wat hem toch de nodige ervaring geeft om straks op het AB-podium niet te nerveus voor de dag te komen tijdens de Rock Rally-finale. Zeker een troef. Al denken wij dat zijn muziek toch net dat tikkeltje te weinig eigenheid of vernieuwing bezit om zondag zegevierend de avond in te duiken. Hetzelfde geldt voor zijn stadsgenoten van Sgt. Lesley, een viertal dat uitblinkt in vrolijke indiepop, maar daarbij net iets te vaak platgereden paadjes betreedt. Denk Das Pop, minus het genie van Bent Van Looy. Maar aangenaam om te luisteren, dat zeker wel!

Het buitenbeentje van de bende is Ide Snake, uit Sint-Gillis-Waas, de enige hip hopper in het gezelschap. Merkwaardig toch, als je bedenkt dat het genre tegenwoordig de hitlijsten domineert. Achter dat pseudoniem gaat de 20-jarige Cis Vermandel schuil, een taalvaardige en zelfverzekerde rapper die voornamelijk in het Nederlands zingt, met hier en daar een woordje Frans tussen. Wordt hij de eerste rapper ooit die de Rock Rally wint? We durven het te betwijfelen.

Gent vs Antwerpen

Of draait het dan toch weer uit op de aloude concurrentiestrijd tussen Gent en Antwerpen? De twee hotspots die elk op hun manier de eretitel van muzikale hoofdstad van Vlaanderen claimen. Langs Antwerpse zijde koos de jury voor Yacid, Tuff Guac en Meltheads.

Yacid is Yana Van Glabeke, een 24-jarige alumnus aan de kunstacademie en dat valt ook te zien aan haar act: Yacid is een totaalconcept van donkere beats, vreemde teksten, extraverte performances en intrigerende visuals. Maar is dat genoeg om het publiek lang genoeg te boeien? Het zal tijdens de finale moeten blijken. Tuff Guac is vintage Rock Rally-materiaal. Aanstekelijke garagepop die bij wijlen zeer retro aanvoelt (luister maar eens naar ‘Don’t Belong’) en instant geluk in de zaal pompt. We zien dit soloproject van Rafael Valles Hilario dat voor live optredens in een full band vervelt sowieso wel gedijen op onze vaderlandse festivalpodia deze zomer. Dat gaat ook op voor de derde Antwerpse vertegenwoordiger: Meltheads. Geen rookies meer, dit viertal dat in Antwerpen al langer faam (en fans) geniet. Energieke punkrock met de charismatische zanger/gitarist Yunas De Proost als blikvanger -letterlijk.

Uit Gent komen Eno en Cloudy-Oh. Die laatsten spelen naar eigen zeggen escapistische space pop, geïnspireerd door The Beatles, Cyndi Lauper en Connan Mockasin. Leuk, maar voor ons ook niet meer dan dat. Eno gooit iets meer rauwheid in de strijd, al teert het op diezelfde positieve, zomerse vibe als hun Gentse collega’s. De gloednieuwe vijfkoppige band rond Eno Meulenbergs brengt (ex-)bandleden van Arsenal en Ramkot samen voor een Beck meets Dinosaur Jr.-sound. 

Tickets voor de Rock Rally-finale kan je nog altijd kopen via www.abconcerts.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top