Een onderhoud met ShadooW, FIFA-speler voor Standard de Liège en eDevil

Door Proximus

Deel dit nieuws

Lees ons gesprek met ShadooW, FIFA-speler van Standard en de eDevils!

Hij draagt al drie jaren de kleuren van Standard en ook de Belgische driekleur als eDevil. Quentin ‘ShadooW’ Vande Wattyne is zeker geen nobele onbekende in de Belgische FIFA-wereld. Hij werd nationaal kampioen in 2019 en ondertussen is hij een van de meest ervaren spelers met bakken talent. Hij ligt nog steeds op schema om zich te plaatsen voor de play-offs van de Proximus ePro League, onze nationale competitie, en tussen twee trainingen door maakt de Luikenaar wat tijd vrij om met ons rond de tafel te zitten. We hebben het onder andere over het nieuwe format 2v2, zijn rol bij de eDevils en zijn parcours in de ePro League.

Dag ShadooW. We gaan dit interview beginnen met een klassieke vraag, waarmee we al onze interviews beginnen. Hoe gaat het met je?

Ik voel me momenteel erg goed. Ik ben super in vorm, zowel in de Proximus ePro League alsook als international met de eDevils. En ook op persoonlijk vlak gaat alles goed. Ik hoop dat ik deze lijn kan doortrekken, want de play-offs van de ePro League en de laatste week van de FIFAe Nations Series staan voor de deur.

Laat het ons dan meteen over die FIFAe Nations Series hebben. België heeft net de derde week van de qualifiers achter de rug. Wat denk je zelf van jullie prestatie tot nog toe?

Ondanks dat we die degradatie in de derde week niet hebben kunnen voorkomen, denk ik wel dat we in het algemeen geen slechte prestatie hebben neergezet. Sommige ploegen waar we tegen hebben gespeeld zoals Italië, Spanje en Zweden, behoren tot de favorieten in de competitie. Al hebben we het ook wat laten liggen tegen ploegen die we wel aankunnen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de wedstrijd tegen Roemenië. Die verloren we, maar normaal moeten we daar gewoon vier op zes pakken.

De groep die vorige week heeft deelgenomen (Stefano Pinna, Gilles Bernard en ShadooW) wordt echt wel sterker samen. Zowel op als naast het veld voel je dat.

Vorig jaar kon je je samen met Stefano plaatsen voor het Main Event, maar dat ging toen niet door. Dat die kwalificaties van vorig jaar opnieuw moeten doorgaan, zorgt dat niet voor een revanchegevoel om deel te nemen aan het Main Event?

Zeer zeker! De competitie was echt geweldig en we konden ons met België voor de eerste keer plaatsen. Jammer genoeg viel alles toen in het water en bleek ons harde werk voor niets geweest. Het doel dit jaar is dan ook duidelijk: we moeten ons opnieuw kwalificeren.

Stefano Pinna, Zak Bentato en ShadooW – © RBFA

De coach heeft de voorbije weken wel heel veel zitten sleutelen aan de ploeg. Wat ontbreekt er nog om de perfecte formule te vinden?

Ik denk zelf dat we vorige week een hoog niveau hebben gehaald. Alleen ontbrak het een beetje aan geluk. Als we nog wat werken met deze groep, dan kunnen we heel mooie resultaten halen én ons kwalificeren in mei. We zien wel wat Michael, onze coach, beslist voor de laatste kwalificatieweek. Al wordt dat misschien een maat voor niets, dus de kans bestaat dat hij wat zal experimenteren met de ploeg. Het is vooral belangrijk om de focus te leggen op de maand mei en er dan te staan.

EA voegde dit jaar ook 2v2 toe aan bepaalde competities. Hoe staat het met je voorbereiding op dit soort competitie?

De Federatie organiseert bootcamps voor elk groot evenement. Dat geeft ons de kans om in 2v2 te trainen, iets waar we weinig tijd voor hebben tijdens het jaar en zo kunnen we elkaar natuurlijk beter leren kennen op het veld. Uiteraard ken ik de spelers en hun speelstijl, omdat ik tegen sommigen van hen in de ePro League heb gespeeld, maar leren samenspelen is totaal anders.

Vooral omdat de FIFA eNations Series de enige competitie is die het hele jaar door in dit formaat wordt gespeeld.

Inderdaad. Het format werd dit jaar geïntroduceerd door EA Sports, maar wordt slechts in één grote competitie toegepast. We kunnen ons dus niet volledig toeleggen op het format, omdat alle andere competities in 1vs1 worden gespeeld. Het zou dom zijn om 40% van je tijd te investeren in een format dat je doorheen het jaar toch weinig zal spelen.

Het format zorgt wel voor een frisse wind, maar hoe voel jij het nieuwe format aan?

In alle eerlijkheid denk ik dat alle FIFA-spelers zich meer op hun gemak voelen in één tegen één. Je hebt controle over je hele ploeg en kan alles perfect beheersen. Ik weet bijvoorbeeld dat ik een erg bijzondere stijl heb en dat het zowel voor mezelf als voor mijn teamgenoten, moeilijk is om zich aan te passen aan een collectief spel.

“Mijn grootste tegenstander? Ikzelf!”

Enkele maanden geleden vertelde Abdullah Waiss (KRC Genk Esports) ons nog dat er een heerlijke sfeer heerst onder de Belgische spelers. Een gevoel dat je deelt?

De Belgische community helpt elkaar echt enorm. Er zijn natuurlijk altijd wel spelers waarmee je het beter kan vinden dan met andere spelers. De taalbarrière speelt ook een rol. Ik spreek niet zo goed Nederlands en Engels, dus trek ik eerder naar de Franstalige spelers toe.

Even naar de Proximus ePro League dan. Je staat momenteel zevende in het algemene klassement en hebt altijd een kwalificatieplaats gehad. Hoe zie je het vervolg van de competitie?

Het belangrijkste doel was die top 8 en de play-offs. Dat was het absolute minimum voor mij. Vooral omdat ik een club als Standard vertegenwoordig. Eenmaal de play-offs starten, begint er een nieuwe competitie. Er staan nog drie wedstrijden op het programma en ik moet nog enkele rechtstreekse tegenstanders treffen zoals Union Saint-Gilloise, Zulte Waregem en KV Kortrijk. Dat worden erg belangrijke wedstrijden voor een plekje in de top 8 en om de play-offs op de beste manier te kunnen aanvatten.

Enkele spelers van de Proximus ePro League – © Eleven Sports

Je zegt dat er met de play-offs een nieuwe competitie begint. Hoe zie je dat?

Je zag vorig seizoen bijvoorbeeld dat de ploegen die de laatste tickets voor de play-offs konden bemachtigen, toch nog konden doorstoten naar de finale. Ik denk echt dat iedereen kans maakt op die eindoverwinning en het niveau van de competitie ligt ook hoger dan vorig seizoen.

Bereid je je anders voor wanneer je je kan plaatsen voor de play-offs?

Er staat een bootcamp op de planning van Standard Luik. Ik weet ook dat ik heel veel moet spelen om me goed te voelen in de competitie. Echt veel. Dat ga ik niet veranderen.

Als we naar je resultaten kijken, dan lijk je een van de spelers te zijn die het beste omgaat met de verandering naar de FUT-modus. Heb je hier op een bepaalde manier voor gewerkt?

Het kwam mij wel goed uit, want ik speelde al heel wat FUT-competities. Zowel vorig jaar als de jaren voordien. Ik moest me uiteraard wel nog een klein beetje aanpassen, want de ePro League heeft enkele aparte regels (de spelers mogen hun team enkel samenstellen uit minstens twee huidige spelers van hun club, Belgische spelers of spelers of ex-spelers van de Jupiler Pro League, nvdr). We hebben niet echt heel technische spelers ter beschikking en we moeten dus meer rekenen op onze ploeg als geheel in plaats van de focus te leggen op sterke individuele kwaliteiten.

Laatste vraagje: is er een tegenstander die je het meeste angst inboezemt?

Misschien niet het antwoord dat je dacht te krijgen, maar mijn grootste tegenstander is ikzelf. ‘Lacht’ Er zijn heel wat zaken die het eindresultaat zullen beïnvloeden, maar het mentale aspect gaat echt het verschil maken. Het wordt belangrijk om volledig klaar te zijn als het moment is aangebroken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top