Abdullah Waiss : ”Vanaf een bepaald punt maakt het mentale het verschil”

Nieuws |

Enkele dagen na de start van de Proximus ePro League hadden we de gelegenheid om een praatje te slaan met het grote talent op FIFA, Abdullah Waiss. De jonge Belg heeft opmerkelijke vooruitgang geboekt en is nog niet klaar met imponeren. We hadden een babbel over competities, technische skills en het Belgische ecosysteem.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eerst en vooral, hoe gaat het met je Abdullah?

Heel goed, dank je wel! Ik ben deze week in Antwerpen om te studeren voor mijn examens die eraan komen. Het is hier rustiger, dus ik kan me beter concentreren.

Zie je de examens zitten? Wat studeer je?

Ik studeer informatica! Ja, als ik de komende dagen goed studeer zal het wel lukken.

Voor onze lezers die je misschien niet kennen, kan je je even voorstellen?

Natuurlijk! Mijn naam is Abdullah Waiss, ik ben 20 jaar oud en ik woon in Genk en Antwerpen in België. Ik ben de vertegenwoordiger van KRC Genk op FIFA tijdens nationale en internationale toernooien. Ik breng ook wat content voor de club op Twitch en YouTube. In het algemeen probeer ik gewoon de beste te zijn op FIFA (lacht).

Hoe ben je videospelletjes beginnen spelen?

Ik speel al van jongs af aan videospelletjes. Ik ben begonnen op PES en Call of Duty. Dat waren echt de games waarop ik al mijn tijd doorbracht toen ik jonger was. Ik ben overgestapt op FIFA toen de editie van 2014 uitkwam. Daar is trouwens een grappige anekdote over: ik had mijn vader gevraagd of hij de nieuwe PES wilde meenemen die net was uitgekomen. Toen hij terugkwam, merkte ik dat hij eigenlijk FIFA had gekocht. Het was dus een beetje toevallig dat ik die game begon te spelen.

Hoe ben je begonnen in de competitieve scene?

Ik ben dus beginnen spelen op FIFA 2014. 3-4 jaar lang was ik echt slecht in het spel. Ik werd met 10-0 of 15-0 afgemaakt door mijn vrienden. Ik wist niet hoe ik moest spelen, maar ik amuseerde me enorm tijdens de wedstrijden. Op FIFA 2017 verschenen de “Weekend League”-competities en ik was de enige van mijn vrienden die elk weekend 40 wedstrijden speelde. Ik heb tijdens weekends soms zelfs 80 wedstrijden gespeeld op twee verschillende accounts en ik werd ook veel beter door veel wedstrijden te spelen. Op FIFA 2019 besefte ik dat ik vrij goed was. Zo ben ik begonnen met een paar kleine competities en ik nam bijvoorbeeld deel aan de World Cup Qualifiers. Ik heb ook de Ziggo eBattle gewonnen, georganiseerd door Ajax Amsterdam, waardoor ik met de hele organisatie naar Florida kon voor een bootcamp! Na verloop van tijd begon ik video’s te posten op Twitter en Instagram. Epsilon Esports nam contact met mij op en wilde mij als speler. Zo is het allemaal begonnen.

Verandert je routine als je een professionele speler wordt?

De club helpt ons natuurlijk om beter te worden op en naast het veld. Ze weten dat wij (hij en zijn partner bij KRC Genk Gilles Bernard; red.) het nodige talent hebben en dat vinden wij ook. Maar op mentaal vlak kunnen ze ons echt helpen. Op dit moment heb ik een mental coach waar ik elke week of voor de grote competities een afspraak mee heb. FIFA gaat zeker niet alleen over de mechanics. Die kunnen je ver brengen, dat is zeker. Maar vanaf een bepaald punt is het je hoofd dat het verschil zal maken. Als je het mentale aspect beheerst, heb je een groot voordeel ten opzichte van je tegenstander. Verder moet ik een paar keer per week op de club zijn voor interviews en fotoshoots. We hebben nu ook een gaming room, dus ik speel veel meer in het stadion dan thuis.

Je sprak over de mentale sterkte. Is dat iets wat je miste in de eindfase van vorig jaar?

De eindfase van vorig jaar was in mijn ogen absoluut de grootste mislukking op FIFA. Ik had zo hard gewerkt op training, zoveel wedstrijden gespeeld. Ik denk niet dat iemand harder had getraind dan ik. Ik voelde me erg ongelukkig en ik verliet de wedstrijd nadat ik een paar goals had geïncasseerd. Ik sprak met MrDoorey en hij zei: “Het beste wat je kunt doen, is terugkomen voor het interview en je verontschuldigingen aanbieden.” Dat heb ik gelukkig wel gedaan. Het was dom om de wedstrijd te verlaten, en ik weet dat. Nu, iedereen maakt fouten en ik heb me ervoor geëxcuseerd. Meer kon ik niet doen om het goed te maken. Als er mensen nog steeds niet tevreden zijn, dan is dat hun probleem.

Op welke competities focus je je dit jaar?

Uiteraard de Proximus ePro League. Ik ga alles geven om te winnen, dat lijkt me logisch. Ik denk echt dat ik ver kan geraken in het seizoen, want de editie van dit jaar past echt bij mijn stijl. Daarnaast hoop ik echt dat we kunnen clutchen (een topprestatie leveren; red.) met Gilles, want we hebben de eClub World Cup die op 7 januari begint en drie weken duurt. Helaas hebben we vorige week slecht gepresteerd en zijn we gedegradeerd, dus het wordt een beetje alles of niets. We moeten drie weken achter elkaar een TOP2 halen om ons te kwalificeren. Maar als iemand het kan, dan zijn wij het wel. We trainen heel hard en Gilles is een ongelooflijke speler. Ik hoop me ook te kwalificeren voor de play-offs van de eWorld Cup.

Dat zijn redelijk ambitieuze doelstellingen!

Ja, ze lijken misschien heel moeilijk als je weet dat ik nog nooit in de buurt ben geweest van de World Cup play-offs of de eClub World Cup qualifiers, maar ik denk echt dat die doelen haalbaar zijn. Ik denk echt dat ik het talent heb en nu heb ik de club achter me staan. Deze doelen zorgen niet voor extra druk, maar ze geven me de motivatie om ze te proberen te bereiken!

Nu we het toch over de Proximus ePro League hebben, wat vind je van het format van de competitie? Het werd vorig jaar zwaar bekritiseerd en is daarom aangepast, zoals je wel weet.

Ik denk dat het format veel beter is! Nu spelen we één wedstrijd per week. Dat is echt leuk, want het geeft je meer ruimte om te reageren als je bijvoorbeeld een slechte week hebt gehad. Als je vorig jaar een slechte dag had, kon je dat niet meer goedmaken. Dit jaar gaat het veel meer om progressie tijdens het seizoen. Eén wedstrijd per week is natuurlijk wel niet veel. De keuze voor de 90-modus is ook een grote stap voorwaarts omdat de spelers veel meer mogelijkheden krijgen op het veld met technische skills enz. Natuurlijk zouden we voor de FUT-modus kiezen, maar sinds vorig jaar is er vooruitgang geboekt, wat erg cool is. Ik weet nog niet hoe de play-offs worden gespeeld, maar ik hoop dat er minstens twee wedstrijden per confrontatie worden ingevoerd.

Zijn er tegenstanders die je dit jaar bang maken?

Ik heb veel respect voor Shadoow (speler van Standard Luik; red.). Hij staat natuurlijk bekend als een van de beste spelers in België, maar dit jaar doet hij het erg goed in FUT. Hij haalde de TOP12 tijdens de eerste Europese qualifier. Dat is echt een geweldig resultaat. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn resultaten en ik denk dat we een sfeer van kameraadschap in het Belgische FIFA-ecosysteem moeten opbouwen. Er is veel vriendschap tussen Franstalige en Nederlandstalige spelers, maar we moeten de taalbarrière doorbreken.

Ik wilde je net vragen hoe je de FIFA-wereld in België ziet.

Zoals ik al zei, ik denk dat er veel steun is binnen de taalgemeenschappen zelf, maar die ondersteuning moet worden verspreid over de verschillende regio’s in België. Er is ook een soort scheiding tussen de professionele spelers en de spelers die zeer goed zijn op de game maar die niet door een club worden gerekruteerd. Dat komt misschien omdat het Belgische ecosysteem grotendeels werkt dankzij zijn clubs en hun spelers dus meer visibiliteit hebben in vergelijking met anderen. Opgelet, de spelers dragen ook een deel van de verantwoordelijkheid. De manier waarop zij zich op de sociale media gedragen speelt hierbij een grote rol. Als je drama creëert of klaagt op het podium, zullen er niet veel mensen bereid zijn om met je te werken. Ikzelf heb de keuze gemaakt om nooit negatief proberen te zijn op sociale media.

Laten we het eens hebben over FIFA 21, de nieuwe editie van de game. Wat is je mening over het spel na een paar maanden testen?

Ik hou nog meer van deze versie dan van FIFA 20. Ik zeg niet dat het spel ongelooflijk is, maar veel mensen zeggen dat het spel is veranderd. Voor mij is het spel sinds het begin precies hetzelfde gebleven. Mensen merken nu pas de broken kantjes op (die je een voordeel geven; red.). Als het zich verbergen achter de mogelijke gebreken van het spel en de verschillende patches een excuus zijn voor jou, prima. Ik heb het gevoel dat het spel de beste speler blijft belonen, dus dat is helemaal oké. FIFA 21 is een van de beste versies die ik de afgelopen jaren heb gezien.

Over veranderingen gesproken, wat betekent het om elk jaar van versie te veranderen? Hoe pas je je aan?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: trainen. Ik denk dat ik dit seizoen al 1000 wedstrijden op mijn hoofdaccount heb gespeeld, zonder de aangepaste wedstrijden tegen andere profs die niet worden meegeteld. Ik ben een Xbox-speler maar ik train ook op PS4. Op die console heb ik denk ik 200 wedstrijden gespeeld. Ik probeer ook vaak tegen mensen te spelen die sterker zijn dan ik, zo boek ik progressie.

Heb je een aantal aspecten van je speelstijl moeten aanpassen op de nieuwe versie?

Neen, niet echt. FIFA 21 past perfect bij mijn speelgewoontes. Ik ben altijd al een zeer offensieve speler geweest en op dit moment werkt die tactiek vrij goed in het spel. Natuurlijk zijn er een paar dingen die ik in het begin moest veranderen zoals mijn opstelling, maar over het algemeen voel ik me erg goed op de nieuwe versie. Er is een manier om schitterende goals te scoren en ik vind het zeer de moeite waard om een pareltje te kunnen scoren wanneer een wedstrijd volop aan de gang is.

Zijn er aspecten van het spel die je op dit moment broken lijken?

De playerlock (een mechanic waarmee je een andere speler kunt controleren dan degene die de bal heeft om een combinatie te maken; red.) is iets wat ik veel gebruik. Vreemd genoeg zie ik niet veel spelers die mechanic gebruiken in de Proximus ePro League, ook al kan die voor veel creativiteit zorgen in de aanval. De playerlock is iets wat ik geleerd heb van mijn teamgenoot Gilles. De tweede is de bridge, waarmee je ruimte en kansen kunt creëren om te scoren.

Heb je een idool, een speler die je inspireert?

Het is iets wat ik vaak tegen mezelf zeg: je moet die spelers niet als idolen of als sterren zien. Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat deze spelers mensen zijn, net zoals ik. Ze maken dus ook fouten. Ten tweede zou ik vertrekken met een mentale achterstand, denkend dat die topspelers te moeilijk te verslaan zijn of dat ik ze nooit zou verslaan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik hun speelstijl niet bewonder of dat ik geen respect voor hen heb.

Ik geef je het slotwoord. Wat kunnen we je wensen voor het jaar 2021?

De Proximus ePro League winnen, natuurlijk (lacht)! Even serieus, dat iedereen gezond en gelukkig mag zijn in het komende jaar. Ik weet dat deze pandemie veel mensen pijn doet, dus ik hoop dat er snel een einde aan komt.

Copyright afbeedling : KRC Genk

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top