In  the spotlight: Tijmen Govaerts

Series | Ooit zong de betreurde Luc De Vos ‘Sterren komen, sterren gaan, alleen Elvis blijft bestaan.’ Er zit een grond van waarheid in, want geen enkele sterveling zal ooit Elvis Presleys mythische ‘king of rock’-status bereiken. Wat niet betekent dat er aan het artistieke firmament geen nieuwe sterren geboren worden. Elke minuut begint er wel eentje te fonkelen. En dat is goed nieuws voor deze rubriek, waarin we telkens aanstormend Belgisch talent in de kijker zetten. Talent van het witte doek, weliswaar. Bijt de spits af: Tijmen Govaerts.

Door MF

Deel dit nieuws

In The Spotlight: Tijmen Govaerts

Je zou hem kunnen kennen van de films ‘Muidhond’ (Patrice Toye), ‘Girl’ (Lukas Dhont), de op stapel staande series ‘1985’ (Wouter Bouvijn) of ‘De Kraak’ (Frank van Mechelen/Joost Wynants), maar tegenwoordig gooit Tijmen Govaerts hoge ogen als Luc Van Gael in ‘Twee Zomers’. Amper 27 is hij, maar zijn portfolio leest als dat van een seasoned actor. “En te weten dat het mijn ambitie was om radiomaker te worden. Het lot dacht daar duidelijk anders over. Tijdens mijn studie woordkunst moesten we geregeld monologen brengen. Tijdens een van die momenten voelde ik ongelooflijke klik: alles wat ik deed, voelde heel naturel aan. Het is toen dat ik beslist heb om toch voor het acteren te gaan.” 

En dat legde je geen windeieren. Je bent al een paar jaar een veelgevraagd acteur. 

“Ja. Ik mag mijn beide handen kussen. Ik ben erg blij dat ik zoveel kansen krijg en dat ik mag samenwerken met zoveel getalenteerde mensen. Met de broers Dardenne, bijvoorbeeld, voor hun nieuwe film. Wat een eer! Twee heel integere mensen met een pedigree waar je gaat van duizelen. Maar daar was op de set helemaal niets van te merken; als regisseur waren ze allebei heel gul en gaven ze me heel veel vertrouwen. Hetzelfde geldt voor Willy Vanderperre. Door met hen samen te werken, ben ik een beter acteur geworden.” 

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Ik krijg vaak de vraag: wie inspireert je? Misschien is ‘het leven van alledag’, nog het beste antwoord. Ik heb enorm veel bewondering voor acteurs als Daniel Day Lewis of Joaquin Phoenix die zich maniakaal voorbereiden op een rol en er een fysieke transformatie voor over hebben. Bij mij werkt het anders: als ik in de kleren kruip van mijn personage en de dialogen lees, duurt het niet lang of ik kan helemaal in die rol kruipen. Dat en de dynamiek die ontstaat met mijn tegenspelers geven inhoud aan de rol. Voor het personage van Luc vertrok ik van een Sam Gooris-achtige benadering: je kunt zeggen van Sam Gooris wat je wil, maar in alles wat hij doet, is hij zijn authentieke zelf. Ik hou wel van zulke mensen.”

Geen method-acting voor jou?

“Neen, ik apprecieer het wel als andere acteurs het doen, maar soms vraag ik me af of die aanpak echt nodig is, of de rol daar wel om vraagt. Voor ‘The Power of the Dog’ zat Benedict Cumberbatch helemaal in zijn rol van stuurse en norse cowboy, iets wat hij naast de set ook volhield. Ik las dat hij zich een tijdlang niet gewassen heeft, om helemaal in die rol op te gaan. Mooi, maar het is niet meteen mijn ding. Eigenlijk hang ik niet zoveel gewicht aan het acteren, denk ik. Voor mij is het een kwestie van empathisch vermogen te combineren met vrij te kunnen spelen, binnen een vooraf bepaald kader.” 

Naar welke collega’s kijk je op? 

“Ik heb veel bewondering voor Tom Vermeir (cf. ‘Twee Zomers’, ‘1985’) met wie ik al een paar keer op dezelfde set gestaan heb. In ‘Kom hier dat ik u kus’ speelde hij mijn vader. Dat vond ik een enorm fijne ervaring. Zijn manier van spelen, zijn benadering van personages, ...  Daar heb ik heel veel van geleerd. Door de jaren heen is hij een soort van compagnon de route geworden, een mentor zelfs. Ik was verder ook zeer onder de indruk van de rol van Bart Hollanders in ‘Dealer’. Chapeau zeg, hoe hij dat personage heeft ingekleurd: stem aangepast, maniertjes, uiterlijk, ... superstraf vond ik dat.” 

En wat regisseurs betreft? 

‘’Home’ van Fien Troch of ‘King of the Belgians’ en ‘La Cinquième Saison’ van Peter Brosens en Jessica Woodworth hebben mijn leven echt door elkaar geschud. Met hen zou ik echt graag eens samenwerken. Of met Laura Wandel, de regisseur van ‘Un Monde.’ Of Tim Mielants! En Michael Roskam staat ook op het verlanglijstje, om zijn onnavolgbare stijl en de manier waarop hij spanning weet op te bouwen. Marc Didden! Nog zo iemand!”

In ‘Twee Zomers’ wordt je oudere versie gespeeld door Kevin Janssens. Hebben jullie vooraf afgesproken hoe jullie het personage zouden vormgeven? 

‘Niet meteen, neen. Ik weet niet of dat ook nodig was: er zit dertig jaar tussen de gebeurtenissen. In die tijd verandert een mens nogal, niet enkel qua persoonlijkheid, maar ook wat het uiterlijk betreft. De enige reden waarom Kevin en ik hetzelfde personage spelen, is omdat we allebei een kuiltje in onze kin hebben. Ja, hoe je een rol toebedeeld krijgt, kan van zulke banale uiterlijke kenmerken afhangen.” 

Wat was de grootste uitdaging in je rol van Luk? 

‘Je zou kunnen denken: het feit dat hij kanker heeft, maar dat was het niet. Ik ben het gewend om personages te spelen met een ietwat donkere of dramatische kant. De uitdaging bij Luk lag in zijn luchtigheid, de humor die hij aan de dag legt. Dat vroeg toch een andere aanpak, omdat ik doorgaans personages speel met een zekere bagage. Maar eigenlijk weet je pas na het filmen wat er van je personage geworden is: tijdens de montage worden zoveel keuzes gemaakt die het karakter van een personage nog helemaal kunnen bijkleuren en vormgeven.” 

Welke films zullen je altijd bijblijven? 

‘Zoveel! Maar ik grijp toch graag terug naar ‘Trainspotting’ van Danny Boyle, om de combinatie tussen realiteit en droomwereld. De wc-potscène? Prachtig! Of ‘La Grande Belleza’ van Paolo Sorrentino, waarin ik de scène met de oude non heel inspirerend vind. Of ‘Memoria’ van Apichatpong Weerasethakul, waar de combinatie geluid en beeld zorgt voor een mooie cinemabeleving.” 

Heb je ook internationale ambities?

“Ik heb er al van mogen proeven, ja. En als er zich maar kansen aanbieden, dan zal ik ze niet links laten liggen. Belgische acteurs hoeven zich lang niet meer te beperken tot het eigen land. Kijk naar Matthias Schoenaerts, Sam Louwyck, Veerle Baetens, Koen De Bouw, Johan Leysen, ... ze hebben allemaal de weg vrijgemaakt. Ik zou erg graag eens samenwerken met Mike Mills ('C’mon C’mon'), Paul Anderson ('Boogie Nights', 'Licorice Pizza'), Chloé Zhao ('Nomadland'), ...” 

Nog een uitsmijter: de volgende in deze rubriek is je ‘Twee Zomers’-tegenspeler Louise Bergez. Welke vraag zou je haar willen stellen? 

‘Ik zou graag willen weten of ze een andere acteur was geworden, mocht ze – net zoals ik - geen acteursopleiding genoten hebben.’ 



Ontdek 'Twee Zomers' later dit jaar op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Ontdek 'De Kraak' nu op Streamz via Proximus Pickx! Ontdek het aanbod en probeer de tv-optie 1 maand gratis uit via deze link/ de promotiecode 'PROXIMUS1M'. Daarna betaal je 11,95 euro per maand. Klik hier om te achterhalen hoe eenvoudig je je Streamz-account activeert.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top