Dit mag je verwachten tijdens de Week van de Belgische muziek

Muziek | Volgende week, van 31 januari tot en met 6 februari, krijgt de muziek van eigen bodem weer een welverdiende dosis liefde in de vorm van de Week van de Belgische muziek. Van radio en tv tot muziek in de metro en de Flanders Folk Awards: Proximus Pickx presenteert een greep uit alles wat er te beleven valt.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Radio

Geen beter platform om Belgische muziek een hele week in de verf te zetten dan op de radio. De zenders van VRT hebben dan ook een uitgebreid programma klaarstaan voor de Week van de Belgische muziek. Op Radio 2 wordt zelfs een nieuwe top 1.000-lijst gelanceerd: de ‘Bene Bene 1000’. Iris Van Hoof en Vanessa Vonhove tellen tien dagen lang de beste muziek van bij ons af, en daarbij krijgen ze gezelschap van Willy Sommers, Gene Thomas, Metejoor, Peter Van Laet, The Starlings, Marc & Barbara Dex, Niels Destadsbader, Camille, Clouseau, Pommelien Thijs en Cleymans & Van Geel. The Starlings, Clouseau, Niels en Marc & Barbara Dex zullen ook een livesessie spelen.

Op Radio 1 schakelt het programma ‘Belpop’ een versnelling hoger. In plaats van één uitzending per week, krijgen we de ‘Belpop 100 Startshow’ op 29 januari, elke morgen een dosis Belgische muziekweetjes in ‘Belpop Stories’ en van maandag tot vrijdag brengen vijf Belgische muzikanten, begeleid door Ayco Duyster en Floris Daelemans, een eerbetoon aan hun idolen in ‘Belpop Helden’. Het Zesde Metaal eert Willem Vermandere, The Haunted Youth heeft het over Amenra, Sylvie Kreusch praat over Toots Thielemans, Yong Yello haalt Hugo Raspoet boven en Admiral Freebee brengt hulde aan Luc De Vos. De apotheose volgt met de ‘Belpop 100’ op zaterdag en Friedl’ Lesages ‘Touché’ met Frank Vander Linden.

Studio Brussel maakt dan weer radio vanuit Kortrijk voor ‘#ikluisterbelgisch’. Maandag wordt de Week van de Belgische muziek daar afgetrapt met de bekendmaking van De Nieuwe Lichting 2022 en elke avond zoomen Michèle Cuvelier en Rik De Bruycker in op de muziekscene van de stad onder de Broeltorens. Op MNM horen we dan weer de ‘Bravo België Top100’ en Klara zet met ‘De Twintigers’ net als vorig jaar jong muziektalent in de spotlights.

Televisie

De komende week kookt Jeroen Meus zijn ‘Dagelijkse Kost’ op de live gebrachte tonen van artiesten van eigen bodem. Selah Sue, Mauro, blackwave., Willy Sommers en Compact Disk Dummies geven het beste van zichzelf vanuit hun eigen woonkamers en studio’s. Ook op Canvas krijgen we live muziek, want daar zijn extra ‘Toots Sessies’ te beleven. Kids With Buns stelt hun nieuwe single voor, Admiral Freebee brengt een gloednieuwe band mee, Black Flower presenteert hun nieuwe plaat ‘Magma’ en Selah Sue geeft een voorsmaakje van haar nieuwe werk.

Ook voor de jonge kijkers staat muziek van eigen bodem in de kijker tijdens de Week van de Belgische muziek. In het programma ‘Ketnet Hits’ is de komende week uitsluitend Belgische muziek te horen.

Live

West-Vlaamse rapper Brihang tourt langs de Vlaamse podia en krijgt daarbij hulp van 14 opmerkelijke support acts. Die selecteerde hij nadat hij samen met cult! en VI.BE een oproep lanceerde. Elk van die 14 acts mag een keer zijn voorprogramma verzorgen. Deze week staat Brihang in De Kluize in Oosterzele, geflankeerd door het poëtische, surrealistische en eclectische trio MURI.

Wie binnenkort van nog meer livemuziek wil kunnen genieten, maakt dankzij de Nationale Loterij Club kans op een van de 1.000 duotickets die uitgedeeld worden. Die zijn geldig voor een concert naar keuze in de Lotto Arena, het Sportpaleis, Vorst Nationaal, Ancienne Belgique, Muziekodroom, Paleis 12, de Reflektor, het Koninklijk Circus en La Madeleine. Deelnemen kan op de website van de Nationale Loterij Club.

En meer!

Voor de tweede keer zal het Flanders Folk Network online de Flanders Folk Awards uitreiken, de muziekprijzen voor de springlevende Belgische folkscene. De jury, bestaande uit festival- en concertorganisatoren en radiomakers, kiest het beste album (release tussen september 2020 en november 2021) en de beste liveband uit. Genomineerden in de eerste categorie zijn Madou met ‘Is er iets’, Naragonia met ‘The Guesthouse Sessions’ en Sara Salvérius met ‘Equinox’. In de tweede categorie maken Naragonia, Raske Drenge en Spilar kans.

Muziekstad Hasselt laat je de muziekgeschiedenis en lokale helden ontdekken aan de hand van de MuziekTour, een interactieve wandelroute langs de meest iconische Hasseltse muzikale hotspots. Daar krijg je verhalen te horen van onder anderen Stijn Meuris, Chokri Mahassine, IBE en Chibi Ichigo. En wie op zaterdag 5 februari tussen 14u en 17u langs Muziekodroom passeert, krijgt een gratis warm drankje aangeboden.

Tot slot staat ook je pendeltocht de komende dagen in het teken van de Belgische muziek. In de MIVB-metrostations zal namelijk op 31 januari een playlist met de beste Belgische wereldmuziek weerklinken van 7u ’s morgens tot 10u ’s avonds. De playlist, die samengesteld is door Belgian World Music Network, zal ook op Spotify beschikbaar zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top