'Big Brother' is watching you... Maar wie kijkt naar 'Big Brother'?

Series | Klachten over de nieuwe stem van 'Big Brother' en zwaar gezakte kijkcijfers: het gloednieuwe seizoen van 'Big Brother' heeft best wat in te halen in vergelijking met vorig jaar. Zowel in Vlaanderen als in Nederland lokte de startshow de helft minder kijkers in vergelijking met het vorige seizoen. Wat is er aan de hand?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op Twitter regent het klachten van kijkers die zich ergeren aan de nieuwe stem van 'Big Brother'. De opvolger van de Limburgse stemacteur Jeroen Medaer, die eerder nog de stem van Big Brother insprak, ligt zwaar onder vuur. "Echt die stem van Big Brother, kunnen we die niet wegstemmen. Wat een verschrikking zeg. Krijg hetzelfde gevoel alsof je met een nagel over een schoolbord gaat", twittert een kijker. Anderen schrijven dat de Big Brother-stem beter moet articuleren, dat het klinkt alsof hij ‘in een blikje praat’ en dat hij ‘onverstaanbaar’ is.

De makers geven toe dat de klank het liet afweten tijdens de eerste uitzending. "Vanwege technische problemen was Big Brothers stem niet goed verstaanbaar", klinkt het bij productiehuis SBS. "We doen er alles aan om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Tot die tijd wordt de stem ondertiteld, in zowel Vlaanderen als Nederland."

"Het is belangrijk dat Big Brother een mysterieuze entiteit is voor de bewoners van het huis", aldus SBS. "Hij bepaalt de regels, en hoe groter het mysterie daaromheen, hoe groter zijn macht en autoriteit. Gezien de stem van vorig seizoen inmiddels bekend is, hebben we ervoor gekozen om op zoek te gaan naar een nieuwe stem." Aan vervanging denken de makers dus niet. Hopelijk voor de makers kunnen de technische problemen nog gladgestreken worden en draaien de kritische kijkers nog bij.

Tegenstrijdige kijkcijfers

En dan zijn er nog de kijkcijfers - die nog steeds als maatstaf gelden voor het succes van een tv-programma. Waar de vorige seizoensopener nog 516.000 Vlaamse kijkers lokte op het toenmalige VIER, haalde de startshow dit seizoen nauwelijks de helft van dat aantal op Play4. In Nederland lokte de première-aflevering zelfs 56% minder kijkers dan vorig seizoen. De belangstelling lijkt dus gekelderd te zijn. 

De Nederlandse kijkcijfers slinken dag na dag: waar de openingsaflevering nog 586.000 noorderburen aan het scherm gekluisterd hield, was dat op 11 januari nog maar 263.000. In Vlaanderen zien we een omgekeerde evolutie en stijgen de kijkcijfers voor 'Big Brother' dan weer gestaag: van 205.000 voor de seizoensopener op 3 januari naar 250.000 op 11 januari. Het vernieuwde, huis, de vernieuwde regels en de participatie van de kijkers lijkt in Vlaanderen beter te werken dan bij onze noorderburen. Ook tussen de kandidaten lijkt het te klikken: nu de eerste kus in het 'Big Brother'-huis een feit is, zullen misschien wel meer kijkers de weg naar de 'moeder aller realityshows' vinden.

Bekijk 'Big Brother' elke dag behalve zondag op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top