One day, one goal: Edmilson scoort op acrobatische wijze zijn enige doelpunt ooit voor Brazilië

Voetbal | Voor elke voetballer is het bereiken van een WK iets uniek. Voor een verdediger is het nog mooier als hij weet te scoren op zo een internationaal evenement. In 2002 wist de Braziliaan Edmilson zijn droom te laten uitkomen, door op zeer acrobatische wijze te scoren tijdens een WK-wedstrijd.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Brazilië staat al jaren synoniem met mooi voetbal. Het land zorgt al 70 jaar voor mooi en spectaculair voetbal. Iedereen herinnert zich wel legendarische voetballers als Pele, Zico, Romario, Ronaldo, Ronaldinho en vele anderen. Elk WK is Brazilië de topfavoriet voor de eindzege en dat was ook het geval in 2002, toen het WK plaatsvond in Japan en Zuid-Korea.

Dat jaar was Costa Rica een revelatie. Het pakte een 4 op 6 tijdens zijn eerste twee wedstrijden en ze hadden genoeg aan een punt in hun laatste wedstrijd tegen Brazilië, dat toen al zeker was van de volgende ronde. Toch speelden de Brazilianen voluit en ze wonnen met 2-5, met onder meer een prachtig doelpunt van Edmilson.

Onorthodox doelpunt

Costa Rica wist na een kwartier al dat het geen punten zou pakken, want toen stond het al 0-2 voor de Goddelijke Kanaries. Het ging nadien van kwaad naar erger, want in de 38ste minuut zorgde Edmilson voor de 0-3. De verdediger, die toen voor Olympique Lyon speelde, rukte op met de bal aan de voet en speelde hem naar de linkerflank.

Daar ontving Rivaldo het leer en hij bracht de bal voor doel. Edmilson was ondertussen naar het strafschopgebied doorgeschoven en de bal belandde bij hem in de buurt. Het leer bevond zich echter achter hem en hij kwam met een geniale ingeving, door de bal met een halve omhaal tegen de touwen te knallen. Een prachtig doelpunt van een speler die niet bekend stond vanwege zijn frivoliteit.

Enige doelpunt voor Brazilië

Het doelpunt is het enige doelpunt dat Edmilson ooit voor het Braziliaanse nationale team heeft gemaakt. Hij speelde 40 keer (tussen 2000 en 2007) voor het nationaal team. Edmilson was ondanks zijn lengte (1m86) en goed schot nooit de man die veel scoorde, ook niet bij zijn clubs.

Hij scoorde in zijn hele carrière als prof, die toch zeventien jaar duurde, slechts dertien doelpunten. Voor FC Barcelona en Villarreal maakte hij zelfs nooit een doelpunt. Het was uiteraard zijn taak om doelpunten tegen te houden, maar toch zijn deze cijfers opvallend voor een speler die vaak bij topclubs speelde.

Wereldkampioen

Dankzij zijn doelpunt tegen Costa Rica kon Brazilië een comfortabele overwinning behalen en de eerste plaats in de groep veiligstellen. Het vervolg kennen we maar al te goed in België. In de achtste finales schakelden ze de Belgen uit en nadien waren ze in de finale te sterk voor Duitsland. Het was een revanche op de verloren WK-finale in 1998, toen Frankrijk veel te sterk was. Ronaldo was de grote man van het toernooi. Hij scoorde twee keer in de finale en trof in totaal acht keer raak op dat WK. Brazilië is sindsdien op zoek naar zijn zesde WK-titel.

Fan van deze serie? Ontdek het mooie doelpunt van Fabio Quagliarella tegen Slowakije

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top