One day, one goal: Italië verlaat het WK 2010 met parel van Fabio Quagliarella

Sport | Het is altijd mooi als een doelpunt een zege of een punt oplevert. Voor de Italiaanse aanvaller Fabio Quagliarella was het WK 2010 een grote tegenvaller met Italië, maar hij wist tegen Slowakije wel een bijzonder mooi doelpunt te scoren. Een doelpunt dat jammer genoeg geen waarde had, maar wel de nodige aandacht verdiende vanwege de schoonheid.

Het WK 2010 in Zuid-Afrika roept geen goede herinneringen op bij de Italianen, want zij mochten na drie groepswedstrijden al hun koffers pakken. Zij waren in 2006 nog wereldkampioen geworden en deze vroege uitschakeling voelde aan als een grote vernedering.

Het EK 2008 was ook al een flop, nadat Spanje in de kwartfinales te sterk bleek. Het betekende het einde van Roberto Donadoni als bondscoach. De Italiaanse voetbalbond haalde Marcello Lippi terug, die in 2006 de wereldtitel had gewonnen met Italië. Er kwam echter weinig beterschap. De kwalificatie voor het WK 2010 werd op weinig overtuigende wijze afgedwongen en op de Confederations Cup in 2009 werd Italië al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Haalbare groep

De Italianen werden in Zuid-Afrika gekoppeld aan Paraguay, Nieuw-Zeeland en Slowakije. Dat leek op papier een makkelijke groep te zijn, maar de realiteit bleek heel anders te zijn. Italië opende met een gelijkspel tegen Paraguay, waardoor de kritiek al meteen losbarstte.

In de tweede wedstrijd moest Nieuw-Zeeland voor de bijl, maar zij bleken een veel taaiere tegenstander dan iedereen had verwacht. De Squadra Azzura kwam zelfs op achterstand en kon enkel via een strafschop nog tegenscoren. In Groep F bleek iedereen elkaar waard te zijn en Italië kon zelfs bij een puntendeling tegen Slowakije nog doorstoten naar de volgende ronde.

Quagliarella scoort nutteloos doelpunt

In deze cruciale wedstrijd zou Robert Vittek een hoofdrol spelen. De aanvaller scoorde twee keer en bracht Slowakije zo op een 2-0 voorsprong. Antonio Di Natale scoorde in de 81ste minuut de aansluitingstreffer, maar Kamil Kopunek besliste in de 89ste minuut de wedstrijd door de 3-1 tegen de touwen te trappen.

Het slotwoord was voor Fabio Quagliarella. De toenmalige aanvaller van Napoli, die bij de rust was ingevallen, kreeg de bal op dertig meter van het vijandelijke doel. Hij besliste om met een bijzonder gave stiftbal bal zijn kans te gaan en het leer verdween enig mooi in doel. Het bleef echter 3-2 en Italië lag uit het WK, waardoor deze treffer geen waarde had. Het was uiteindelijk Spanje dat het WK zou winnen.

Fan van deze serie? Herbeleef de fantastische ‘scorpion kick’ van Laurent Robert.