One day, one goal: Bas Dost maakt er een show van tegen Bayer Leverkusen

Sport |

Lang voor hij bij Club Brugge aan de slag ging, was Bas Dost onder meer de ster van VFL Wolfsburg. Op 14 februari 2015, in een knotsgekke wedstrijd tegen Bayer Leverkusen, scoorde de Nederlandse spits een indrukwekkende reeks van vier doelpunten, waaronder een juweeltje van een doelpunt op een perfecte pass van Kevin De Bruyne.

Na zijn komst naar Wolfsburg in de zomer van 2012, maakte Bas Dost niet meteen indruk in de Bundesliga. Na een redelijk eerste seizoen werd de Nederlander aan de kant gezet door de Kroaat Ivica Olic. Aan het begin van het seizoen 2014-2015 was de oud-Heerenveenspeler zelfs de derde keus in de aanval van Wolfsburg, na Nicklas Bendtner.

Eind 2014 kwam er echter een ommekeer voor Dost. De aanvaller won geleidelijk het vertrouwen van manager Dieter Hecking, die hem tot zijn nummer één maakte. De Nederlander bedankte dat vertrouwen door doelpunten te scoren en een grote bijdrage te leveren aan het uitstekende seizoen van zijn club – Wolfsburg eindigde het seizoen als tweede, na Bayern, een plek waarop het bijna het grootste deel van het seizoen stond.

Assist van De Bruyne

Scoren deed Bas Dost ook op de 21ste speeldag van het kampioenschap, toen hij een ongelooflijk kwartet scoorde tegen Bayer Leverkusen. Die Wölfe namen een verschroeiende start. Na amper zes minuten kopte Dost het eerste doelpunt binnen. Net na het kwartier verdubbelde Naldo met een vrije trap de voorsprong. In de 29e minuut trad de Nederlandse spits opnieuw op de voorgrond.

Rode Duivel Kevin De Bruyne, met zijn gebruikelijke vista, speelde Dost vanop de linkerflank aan met een perfecte voorzet en Dost liet vervolgens de bal prachtig met de buitenkant van zijn rechtervoet in het net verdwijnen. Het perfect uitgevoerde samenspel liet doelman Bernd Leno verbijsterd achter. Bij 0-3 leek de partij gespeeld, maar dat was dan zonder Son Heung-min gerekend. Net voor het uur profiteerde de Zuid-Koreaan van een slippertje van Wolfsburg-doelman Diego Benaglio om de achterstand te verkleinen.

Een waanzinnig seizoen

Dat doelpunt was het begin van een krankzinnig wedstrijdverloop want in het volgende kwartier scoorden Son en Dost samen vijf keer om de stand op 4-4 te brengen. Maar het was de Nederlander die uiteindelijk het laatst lachte. In blessuretijd versloeg Dost Leno na een voorzet van Vieirinha om zo zijn vierde doelpunt van de middag tegen het net te prikken en Wolfsburg de overwinning te bezorgen.

Wolfsburg eindigde dat seizoen tweede in de Bundesliga, tien punten achter het ongenaakbare Bayern, en won tegelijk de Duitse beker. Als Wolfsburg dat seizoen werd geprezen om de kwaliteit van hun spel en hun aanvalskracht, dan was dat vooral te danken aan hun Nederlandse reus, die het seizoen afsloot met 20 doelpunten in 36 wedstrijden (alle competities samen), maar uiteraard ook aan hun Belgische spelmaker. De Bruyne eindigde het seizoen met 30 (!) assists.

Ben je een fan van onze serie? Lees hier hoe Henrikh Mkhitaryan’s de bal als een schorpioen binnentrapt.