One day, one goal: Henrikh Mkhitaryan schiet de bal als een schorpioen binnen

Sport | We hebben in deze reeks al heel wat bijzondere doelpunten besproken. Van owngoals tot kopballen en straffe penalty’s. Vandaag komt een heel andere manier van scoren aan bod: duikend en als een schorpioen de assist van ene Zlatan Ibrahimovic binnen schieten.

Na een periode van twee jaar waarbij Nederlander Louis van Gaal de gelederen van Manchester United aanstuurde, werd van bij het begin van het seizoen 2016-2017 gerekend op die andere succescoach. José Mourinho kreeg van het clubbestuur een contract van drie jaar en moest de Engelse topclub naar nieuwe successen leiden.

Europese geschiedenisboeken

En of dat lukte. Hoewel de ploeg in 2017 relatief teleurstelde met een zesde plaats in de eindstand van de Premier League, mocht het wel heel wat andere prijzen in Old Trafford uitstallen. De EFL Cup werd gewonnen door in de finale Southampton te kloppen. De Zweedse sterspits Ibrahimovic legde die wedstrijd met een tweede doelpunt in de beslissende plooi nadat Lingard gelijkmaakte.

Ook in de Europa League trok Manchester United dat seizoen aan het langste eind. Na een succesvol verloop van de groepsfase won het zes van de negen resterende wedstrijden. Tijdens drie andere wedstrijden werd gelijkgespeeld. In de finale op 24 mei 2017 kwam tegenstander Ajax niet erg in het spel voor. Pogba en Mkhitaryan leidden hun ploeg naar de overwinning én de geschiedenisboeken, want Manchester United werd door de winst in de Europa League de vijfde ploeg die de drie Europese competities kon winnen.

Mkhitaryan als tweede topscorerer

Dat record werd dus mede mogelijk gemaakt door een doelpunt van Henrikh Mkhitaryan. Een opvallende naam voor een opvallende man. Samen met Marcus Rashford maakte hij na Zlatan Ibrahimovic het hoogste aantal doelpunten. De Zweed schoot 28 keer raak, Mkhitaryan kon 11 keer scoren in de reguliere competitie. Een van die doelpunten dateert van 26 december 2016. Twee dagen na Kerstmis nam Manchester United het in de Premier League op tegen Sunderland. Op papier een relatief gemakkelijke wedstrijd voor de thuisploeg op Old Trafford, en dat bleek ook in de praktijk zo te zijn.

Te snel vertrokken

Daley Blind had zijn ploeg net voor de rust op voorsprong geschoten maar het was pas in het laatste deel van de wedstrijd dat Manchester United echt wakker werd. Zlatan Ibrahimovic ontbond zijn duivels en trof in minuut 82 raak. Vier minuten later speelde de Zweed opnieuw een rol in een doelpunt. De sterspeler ontvangt de bal op de flank en controleert gemakkelijk terwijl Mkhitaryan zich in de zestien een weg door vier verdedigers van de bezoekers baant. Dat lukt verrassend goed, hoewel hij iets te snel richting doel loopt. De assist van Ibrahimovic was al vertrokken en de Armeen dreigde niet meer aan de bal te kunnen.

Maar toch slaagt Mkhitaryan erin om de bal voorbij doelman Pickford te krijgen.  Zijn hele lichaam is al voorbij de plek waar de bal belandt. Maar net voor die het gras aanraakt, wipt hij die met zijn voet opnieuw de lucht in. De hele beweging voltooit de Armeen terwijl hij neervalt, maar Pickford is kansloos. De bal wordt wonderbaarlijk recht in de linkerbovenhoek van het doel gelanceerd, wat Manchester United op een voorsprong van 3-0 brengt. Enkel Borini kan in de blessuretijd nog reageren met een laat doelpunt, maar de supporters waren al aan het vieren. Zo zie je maar, scoren kan op allerlei manieren, ook wanneer je het echt niet meer verwacht!

Fan van deze reeks? Lees hier waarom Manuel Negrete er meermaals in slaagt om op geweldige wijze te scoren!