Legendarische wedstrijden: Figo neemt na 20 jaar afscheid van het voetbal

Sport | Luis Figo is één van de allerbeste Portugese voetballers ooit. Op 31 mei 2009 nam de aanvallende middenvelder op 36-jarige leeftijd afscheid als profvoetballer. Hij deed dat in het shirt van zijn toenmalige club Internazionale.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op die dag was het Inter van José Mourinho al zeker van de Italiaanse landstitel. In San Siro werd Atalanta partij gegeven en na 43 minuten werd bij een 2-2 tussenstand het bordje met het rugnummer 7 de lucht ingestoken. Figo kreeg een staande ovatie van het Inter-publiek en iedereen op het veld nam met het nodige respect afscheid van de Portugees. Mourinho kwam zelfs het veld op om hem een knuffel te geven. Het voetbal nam na twintig jaar afscheid van één van de meest iconische voetballers van zijn generatie. Inter won de feestwedstrijd uiteindelijk met 4-3. Sulley Muntari, Zlatan Ibrahimovic (twee keer), Esteban Cambiasso, Cristian Doni (twee keer) en Luca Cigarini waren de schutters van dienst.

Transfer naar Real Madrid

Figo, die vier jaar voor Inter speelde, werd dus met veel respect uitgewuifd maar in Barcelona zal hij tot op heden niet meer welkom zijn. Figo zal immers voor eeuwig en altijd aanzien worden als de man die voor de misschien wel meest controversiële transfer in de 21ste eeuw zorgde. Als boegbeeld van FC Barcelona trok hij in de zomer van 2000 voor maar liefst 62 miljoen euro naar grote rivaal Real Madrid.

De beelden van zijn terugkeer naar Camp Nou worden vaak bovengehaald als FC Barcelona-Real Madrid op het programma staat. Figo kreeg een striemend fluitconcert te verwerken en er werden tal van projectielen op het veld gegooid. Zo lag er zelfs een varkenskop op de grasmat. Dat waren ongeziene taferelen.

Net niet bij Portugal

Figo kan terugblikken op een fantastische carrière. Hij speelde voor topclubs als Sporting CP, FC Barcelona, Real Madrid en Inter. Zijn prijzenkast mag ook gezien worden. Hij won in Spanje met Barça en Real vier landstitels, twee bekers en drie supercups. Met Barcelona wist hij ook de UEFA Cup en de Europese supercup binnen te halen, met Real de Champions League, het WK voor clubs en de Europese supercup. Zijn periode bij Inter was ook een enorm succes. Er werden vier landstitels, één Italiaanse beker en één supercup aan de prijzenkast toegevoegd.

Bij Portugal toonde Figo ook zijn enorme kwaliteiten. Hij was 127 keer international en scoorde 32 doelpunten. De grootste teleurstelling is ongetwijfeld het EK in 2004. Portugal wist toen in eigen land de finale te spelen tegen Griekenland, maar die werd verloren. De vierde plaats op het WK 2006, de beste prestatie van Portugal in 40 jaar op een WK, was slechts een doekje voor het bloeden.

Fan van onze serie? Herbeleef het debuut van Paul Scholes bij Manchester United.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top