Legendarische wedstrijden: Port Vale - Manchester United, of het debuut van een toekomstig Red Devils-icoon

Op papier is deze League Cup-wedstrijd tussen Port Vale en Manchester United in september 1994 niet de meest memorabele. Zeg nu zelf: wat wist jij van deze wedstrijd voordat je de eerste regels van dit stuk had gelezen. Toch was het een keerpunt in de carrière van een toekomstige Manchester-legende, namelijk Paul Scholes.

Port Vale is een club uit de stad Stoke-on-Trent, gelegen in het midden van Engeland. Destijds kwijnde het weg in de lagere divisies en momenteel is het actief in de EFL League Two, de vierde klasse van het Engelse voetbal. Wat valt er nog meer te zeggen over deze club behalve dat de grootste fan zanger Robbie Williams is – hij is sinds 2006 aandeelhouder en stemde ermee in de soundtrack van FIFA 2000 "It's Only Us" te zingen als de club in het game zou voorkomen.

In de tweede ronde van de League Cup ontving Port Vale op 21 september 1994 Manchester United na een 2-0 nederlaag in de eerste wedstrijd. 18.605 fans kwamen naar Vale Park in de hoop om Eric Cantona, Peter Schmeichel of Mark Hughes te zien spelen. Maar ze werden teleurgesteld, want Alex Ferguson besloot zijn ploeg te laten roderen en de jonkies een kans te geven. Dit was toen nog eerder zeldzaam, maar zou later gemeengoed worden.

Beckhams tweede, Scholes' eerste wedstrijd

In de basisopstelling was Roy Keane de enige grote naam. Naast hem op het veld stonden Gary Neville, Nicky Butt, Keith Gillespie en een zekere David Beckham, die zijn eerste optreden als titularis voor de club maakte en zo voor de tweede keer in een shirt van de Red Devils speelde.

Maar de man die die dag echt van zich liet spreken was de 19-jarige Paul Scholes. Het was zijn eerste optreden voor de club, de eerste van 717 in de lange carrière van de middenvelder, en hij zou bovendien zijn stempel drukken op de wedstrijd.

Het begin van de legende Scholes

Het experimentele Manchester United had moeite om in de wedstrijd te komen en Port Vale profiteerde daarvan door na zeven minuten de score te openen – Lee Glover versloeg doelman Gary Walsh met een fraaie en verrassende kopbal. Maar het doelpunt was genoeg om de jonge United-spelers wakker te schudden.

In de 36e minuut onderschepte Paul Scholes een bal in de defensie. Hij kwam voor doelman Paul Musselwhite en lobde de bal subtiel over hem heen om de stand weer in evenwicht te brengen. Vlak na de rust scoorde Scholes, die uitzonderlijk het rugnummer 10 droeg, opnieuw. Met een kopbal uit een voorzet van Simon Davies zette hij United op voorsprong. Over de twee wedstrijden heen won United uiteindelijk met 4-1.

Drie dagen later, in de competitie, viel Scholes na een uur in en scoorde hij opnieuw. Toch kon hij niet voorkomen dat de Red Devils met 3-2 verloren van Ipswich Town. Drie doelpunten in een paar dagen tijd, maar in totaal zou hij 155 doelpunten scoren voor de club waarvoor hij tot het einde van zijn carrière in mei 2013 zou blijven voetballen. Met Man United won hij uiteindelijk twee Champions Leagues, elf Engelse competitietitels. Hij werd ook opgenomen in de Engelse Football Hall of Fame...

Fan van onze serie? Ontdek hoe Bayern en het voetbal afscheid nemen van Lahm en Alonso.

Voetbal

Bekijk alles
Top