One day, one goal: De maradoneske goal van Oktay Derelioglu tegen België

Voetbal | Ga ik een doelpunt in de stijl van Maradona maken of een buitengewone slalom uitvoeren? Voor die keuze stond Oktay Derelioglu in een WK-kwalificatiematch tegen België in 1997. De Turkse profvoetballer koos voor de tweede mogelijkheid en gaf België daarmee een flinke klap rond de oren. Maar uiteindelijk mocht het niet baten voor de Turkse spits.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 30 april 1997 in het Ali Sami Yen Stadyum in Istanbul, op de vijfde dag van de kwalificatiewedstrijden voor het WK 1998. Turkije en België strijden om de tweede plaats in Groep F van deze kwalificaties, een positie die hen in staat zal stellen deel te nemen aan de play-offs, waarin Nederland voorop loopt.

Het is dus een zeer belangrijke wedstrijd voor beide teams. Aan het hoofd van de Rode Duivels vinden we nieuwkomer Georges Leekens, vers geland na een avontuur bij Excelsior Moeskroen. Die laatste club had ongetwijfeld "Mac The Knife" (de bijnaam van de trainer) nog wat langer willen houden nadat hij iedereen verraste door Moeskroen te laten meedingen naar een Europees ticket.

De Derelioglu-slalom

Het begon redelijk goed voor de Rode Duivels, want na een kwartier opende de Belgische spits Luis Oliveira de debatten met een doelpunt dankzij een assist van Nico Van Kerckhoven. Op het halfuur doet de Belgisch-Braziliaanse speler het trucje opnieuw over, dit keer met hulp van onze nummer tien, Enzo Scifo. De weg naar de overwinning lijkt nu al open te liggen voor België.

Alleen zal een vastberaden Oktay Derelioglu even later alles uit de kast halen om de bal te vangen op de middenlijn. Hij verschalkt Smidts met een kleine haakbeweging, versnelt dan om Scifo af te schudden en maakt een schijnbeweging om Van Meir en Smidts te verschalken. Uiteindelijk dribbelde de Turkse speler maar liefst zes Rode Duivels voorbij alvorens zijn doelpunt te maken. In het Turkse stadion reageren de aanwezige supporters zot van glorie.

Het laatste woord voor Oliveira

Het magistrale doelpunt van Derelioglu zet de verhoudingen tussen de strijdende partijen op scherp en doet niet verwonderlijk vooral de Belgische defensieve spelers aan hun kunde twijfelen. Gelukkig voor onze (gedeukte) trots beschikt het Belgische elftal nog over Luis Oliveira. Hij weet de Turkse spelers op zijn beurt te verschalken en kan met hulp van Emile Mpenza voor de rust een hattrick scoren. De nummer acht van het elftal schonk zo de 1-3-zege aan België.

Dankzij de inzet van Oliveira kon België in 1997 de tweede plaats veroveren in de groep, net voor Turkije. In de barragewedstrijden stonden de mannen van Georges Leekens tegenover Ierland. Na een moeilijke 1-1-score in de thuiswedstrijd, klaren de Duivels de klus in Ierland met een 1-2 succesje dankzij doelpunten van Oliveira en Nilis. De kwalificatie voor het WK in Frankrijk kwam zo binnen handbereik!

Ben je een fan van deze artikelreeks? Ontdek de buitengewone speeltechniek van de Braziliaanse speler Roberto Rivelino!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top