One Day, One Goal: gekke dribbelaar Rivelino maakt Vasco's verdediging te schande

Laten we de archieven van deze rubriek nog eens opentrekken en terugblikken op de carrière van Rivelino. Hij wordt beschouwd als een van de beste Braziliaanse spelers uit de geschiedenis, maar is tot nu toe nog onbekend in Europa. Deze status is vooral te danken aan zijn buitengewone techniek, die de groten heeft geïnspireerd.

Brazilië, het land van voetbal en dus ook van de stervoetballers. Mensen denken daarbij onmiddellijk aan Pelé, Ronaldo of Ronaldinho, maar niet aan Roberto Rivelino. En toch heeft deze spelmaker tijdens zijn professionele carrière, tussen 1965 en 1981, heel wat hoofden doen omdraaien. Hij maakte deel uit van het Braziliaanse team dat de Wereldbeker van 1970 won aan de zijde van Pelé en Jairzinho.

Hij bracht het grootste deel van zijn carrière door bij Corinthians voordat hij overstapte naar Fluminense en eindigde bij Al Hilal in Saudi-Arabië. Naast zijn techniek staat hij bekend om de precisie en kracht van zijn vrije trappen, die hem de bijnaam ‘Atomic Kick’ opleverden.

Specialist van de Flip Flap

De linksvoetige voetbalheld heeft een uitstekende dribbelvaardigheid en een goede spelvisie, waardoor hij beschouwd wordt als uitvinder van de Flip Flap-beweging, een schijnbeweging die de tegenstander uit balans brengt. Rivelino geeft echter toe dat hij de inspiratie voor deze techniek heeft gevonden bij Sergio Echigo, een speler van Japanse afkomst met wie hij in het opleidingscentrum van Corinthias heeft gespeeld. "Tijdens een training, bespeelde hij de bal op die specifieke manier en leerde het aan mij.”

Een zet die hij perfect uitvoerde toen hij zijn eerste tegenstander uitschakelde in het enige doelpunt van de wedstrijd van 1975 tussen Fluminense en Vasco. Daarna dook Rivelino tussen twee tegenstanders door en schoot de bal kalm langs de doelman om zijn ploeg met 1-0 te laten winnen. Een parel van een doelpunt!

Het grote voorbeeld van… Maradona

Een linksvoetige met een uniek vermogen om zijn tegenstanders uit te schakelen, uit Zuid-Amerika, doet je dat aan iemand denken? Een zekere Diego Maradona, natuurlijk. In 2009 verklaarde hij Rivelino tot een van de beste spelers aller tijden. "Hij was alles wat ik als voetballer wilde zijn: perfecte dribbelaar, nauwkeurig passer, onstuitbare schutter... En dat allemaal met zijn linkervoet. Je had zijn rechtervoet evengoed kunnen amputeren, hij deed alles met zijn linker."

Een techniek die doet denken aan de groten zoals Maradona en ook een balbehendigheid zoals Roberto Carlos, geen twijfel mogelijk: Roberto Rivelino is een van de groten. De Duitse coach Dettmar Cramer zei het ook al: "Niemand ter wereld kan zo ver schieten als deze krachtige speler."

Fans van deze serie? Ontdek França die Rio Branco te grazen neemt. 

Voetbal

Bekijk alles
Top