One day, one goal: Héctor Carabalí combineert kracht en precisie (maar vooral kracht)

Voetbal |

In onze rubriek ‘one day, one goal’ belichten we prestaties van beroemde en soms ook minder bekende spelers. Ze hebben allemaal één ding gemeen: een uitzonderlijk doelpunt op hun palmares. Dit is ook het geval voor de Ecuadoraan Héctor Carabalí.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Had Héctor Carabalí zijn pracht van een goal twee decennia later gemaakt, dan was hij in een mum van tijd de hele wereld rondgegaan op sociale media. Maar hij deed het in 1996, dus weinig mensen hebben zijn meesterwerk gezien, of herinneren het zich zelfs maar.

Op de avond van 23 oktober 1996 speelden Ecuador en Mexico een vriendschappelijke wedstrijd in San Francisco, in het Oakland-Alameda County Coliseum. De toeschouwers zouden niet veel spektakel te zien krijgen en konden maar één doelpunt vieren… maar wat voor een doelpunt! Ze zijn het ongetwijfeld niet vergeten.

Vanuit het niets

Tijdens deze vriendschappelijke wedstrijd speelde Héctor Carabalí, één van de belangrijkste spelers in het Ecuadoraanse nationale elftal, zoals gewoonlijk op het middenveld. Op het uur incasseerde hij het leer in de middencirkel met zijn borst.

De kans op scoren vanuit deze positie leek onmogelijk, aangezien de middenvelder ruim 35 meter van het doel stond. De bal stuiterde nog eens en bereikte niet meteen een teamgenoot, dus vanop grote afstand besloot Carabalí om simpelweg zelf een gewaagde trap richting doel te proberen. Jorge Campos, de Mexicaanse doelman, kon niets anders doen dan de knaller zien binnengaan en de schade opmeten. Dolle vreudge, maar vooral ook verbazing bij de Ecuadorianen.

“Barcelona-speler”

Maar wie is Héctor Carabalí precies? De voormalige Ecuadoraanse middenvelder werd geboren in februari 1972 en speelde voor een aantal clubs, waaronder Barcelona Sporting Club. Niet hét Barcelona dus, maar wel een ploeg uit Carabalí’s geboortestad Guayaquil waarmee hij drie Ecuadoraanse competitietitels won. Hij speelde ook voor São Paulo, Deportivo Quito, Olmedo en Lanta voordat hij zijn carrière bij Deportivo Quito afsloot.

Hij heeft iets meer dan 50 caps op zijn naam voor Ecuador en mocht aantreden in vier verschillende edities van de Copa America. Carabalí, volledige naam Héctor Johnny Carabalí Cevallos, maakte slechts twee doelpunten voor zijn land… maar één ervan zal niet snel vergeten worden.

 

Fan van onze serie? Herontdek dan de geniale treffer van Vivinho tegen Portuguesa in 1988.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top