One day, one goal: Vivinho stuurt zijn twee belagers twee keer het bos in en scoort

Voetbal | De meeste Europese voetbalfans horen het bij de naam Vivinho in Keulen donderen, maar de vinnige Braziliaan kende in zijn thuisland een sterrenstatus in de jaren 80 en 90. Welvis Dias Marcelino, roepnaam Vivinho, speelde toen de pannen van het dak in de Braziliaanse hoogste klasse, en is vooral bekend vanwege zijn geniale treffer tegen Portuguesa in 1988.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vivinho werd profvoetballer in 1983 en speelde van 1986 tot 1990 in de kleuren van de Braziliaanse eersteklasser Vasco. Zijn belangrijkste treffer voor de club uit Rio de Janeiro maakte hij op 11 september 1988 tegen Portuguesa de Desportos uit São Paulo, in het Braziliaans kampioenschap.

Vasco stond 1-0 achter toen Vivinho op slag van rust zijn duivels ontbond in de zone van de waarheid. Hij wipte een botsende bal twee keer op, met twee tegenstanders tussen hem en de goal. De ene keer tikte hij de bal in de lucht van links naar rechts en vice versa, waardoor hij zijn twee belagers tot twee maal toe afschudde. Daarna werkte hij het leer in de goal van doelman Valdir Peres.

De match eindigde op 4-2 in het voordeel van Vasco. Leonardo de Oliveira, Sorato en William scoorden in de tweede helft nog voor de thuisploeg.

Gedenkplaat

Na die wedstrijd liet de vicevoorzitter van Vasco, Eurico Miranda, een gedenkplaat maken ter ere van Vivinho. Vreemd genoeg verwijderde Miranda die gedenkplaat in 1990, toen de aanvaller naar Botafogo overstapte.

Zijn uitstekende prestaties bij Vasco bleven niet onopgemerkt bij de Braziliaanse bondscoach en leverden Vivinho vier selecties op voor het Braziliaanse nationale team in 1989. Hij scoorde in die vier wedstrijden één doelpunt voor zijn land. Met Botafogo werd Vivinho Braziliaans vicekampioen in 1992. In 1997 ging de aanvaller op voetbalpensioen, op zijn 36ste. In zijn carrière had hij zestig keer gescoord in 277 wedstrijden. Zijn doelpunt tegen Portuguesa is veruit zijn bekendste.

Vivinho overleed in 2015 op amper 54-jarige leeftijd, nadat hij bewusteloos werd aangetroffen in zijn woning in Rio de Janeiro. De officiële doodsoorzaak is nooit medegedeeld.

Fan van deze reeks? Lees dan ook over hoe Bayernicoon Karl-Heinz Rummenigge zijn topvorm etaleerde tegen Bochum.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top