Met de confrontatie tussen de Brooklyn Nets en de Golden State Warriors staat vannacht een mooie affiche op het NBA-programma. Kevin Durant en Stephen Curry, de sterspelers van de twee teams, werden onlangs nog verkozen tot speler van de week.

Eerder blikten we al eens terug op het seizoen van Stephen Curry en zijn Warriors, dus laten we deze week eens het parcours van zijn tegenstander Kevin Durant onder de loep nemen. De 33-jarige basketter werd nog maar net voor de 28ste keer in zijn carrière verkozen tot speler van de week in het Oosten en flirt alweer met de perfectie.

Vorig jaar keerde hij na meer dan een jaar afwezigheid terug. In juni 2019 scheurde hij namelijk zijn achillespees. Zodra hij weer op het parket stond, demonstreerde hij dat hij door dat jaar rust geen greintje van zijn capaciteiten had ingeboet. Dit seizoen is na een uitschakeling in 7 wedstrijden tegen de Bucks in de halve finale van de Eastern Conference het jaar van de revanche, en Durant lijkt in elk geval op stoom te zijn om alle doelen van zijn ploeg te verwezenlijken.

Hallucinante statistieken

In 14 wedstrijden sinds de start van het seizoen wist Durant gemiddeld zo’n 30 punten te scoren. 60 procent van aanvallen lukken, hij scoort 42,4 procent van zijn driepunterpogingen. Voeg daar 8 rebounds en 5 assists per wedstrijd bij en je begrijpt dat deze gangmaker nu al op weg is om MVP te worden. Hij draagt op zijn schouders een ploeg die nog steeds kreunt onder de afwezigheid van Kyrie Irving, die door de Nets op non-actief gezet werd omdat hij zich niet wil laten vaccineren tegen Covid-19.

In de NBA worden de topshooters meer en meer van belang, maar Durant speelt dit seizoen eerder een klassiek spel en blijft op de middellange afstand het verschil maken. En dat legt hem geen windeieren. Drie kwart van de shots van Durant zijn tweepunters, en daarvan gaan er gemiddeld 64,5 procent in het net. Hij stelt daarmee zijn eigen records scherp.

Gehavende schouder

Wat de prestaties nog indrukwekkender maakt, is dat de gewezen basketter van Oklahoma en Golden State na een overwinning op Thunder liet vallen dat hij met een pijntje in de rechterschouder speelde. “Mijn schouder is sterk. Hier en daar heb ik wat pijn, maar dat weerhoudt me niet echt om te spelen. Ik blijf mezelf verzorgen en we bekijken het van dag op dag”, zei hij.

Het getuigt nog maar eens van het doorzettingsvermogen en het talent van Durant, die volgens enkele analisten de beste puntenpakker is uit de geschiedenis van de sport. Met zijn lengte, snelheid en precisie pakt de MVP uit 2014 nog steeds gevaarlijk efficiënt uit vanop elke positie op het court. En nu staat hij tegenover zijn ex-ploeg, de recordhouder in de competitie die geleid wordt door een al even sterke Stephen Curry. Genoeg redenen om de wedstrijd niet te willen missen.

Volg de NBA het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

De week van de NBA op Eleven Sports:

Woensdag 17 november

  • Brooklyn Nets – Golden State Warriors om 1u30 op Eleven Sports 2

Zaterdag 20 november

  • Phoenix Suns – Dallas Mavericks om 4u op Eleven Sports 2
  • New York Knicks – Houston Rockets om 23u op Eleven Sports 2

Zondag 21 november

  • LA Clippers – Dallas Mavericks om 21u30 op Eleven Sports 2