Vandaag exact zes jaar geleden kwam Billie Eilish’s hitsingle ‘Ocean Eyes’ uit, de eerste grote single waaraan ze haar populariteit te danken heeft. Het liedje ging viraal zodra het online werd gezet, en bracht de zangeres meteen naar de voorgrond van de internationale muziekscene. Dit is het verhaal achter de eerste hit van de toen nog piepjonge popster.

Billie Eilish is niet meer weg te denken uit de muziekwereld, zozeer zelfs dat de zangeres vandaag een van ‘s werelds grootste popiconen is. En toch is het fenomeen relatief recent, aangezien de carrière van de zangeres pas zes jaar geleden begon. Het was met de hit ‘Ocean Eyes’, uitgekomen op 18 november 2015, dat Eilish dé muzikale revelatie van het jaar werd. Maar wist je dat het liedje eigenlijk geschreven werd door haar broer?

Grote broer Finneas O’Connell en Billie Eilish waren op dat moment allebei songwriters in hun vrije tijd. Finneas schreef het nummer ‘Ocean Eyes’ voor zijn band, The Slightlys, en voerde het  ook live op. Maar het was Billie Eilish’s interpretatie van het lied, inclusief bijbehorende dansvideo, die later een wereldwijde sensatie werd.

Onbedoeld viraal

Op 17-jarige leeftijd kreeg Eilish les van Fred Diaz, danser en choreograaf van supersterren Rihanna, Mariah Carey en Jennifer Lopez. Op zoek naar een goed choreografienummer, stelde hij een deuntje voor dat hij Billie vaak had horen neuriën. Dat nummer bleek ‘Ocean Eyes’ te zijn, dat in haar hoofd was blijven hangen sinds ze het bij haar broer thuis had gehoord.

Het was Finneas zelf die voorstelde dat Billie het nummer zou uitvoeren, omdat de tekst beter bij een jonge vrouw zou passen. Ze nam het op met haar eigen stem en plaatste het online, oorspronkelijk enkel bedoeld voor haar choreograaf. Uiteindelijk ging de link echter viraal en verzamelde het  liedje miljoenen luisterbeurten, waardoor de jonge Billie O’Connell op slag tot popster werd gebombardeerd.

Ze nam kort daarna haar pseudoniem Billie Eilish aan: het begin van een uitzonderlijke carrière. De jonge artieste werd opgemerkt door platenfirma’s en gevraagd om ‘Ocean Eyes’ op te nemen. Het werd een dromerig liedje met een zoetgevooisde stem. De officiële versie van het nummer werd uitgebracht in maart 2016, en de rest is geschiedenis.

Het optreden van Billie Eilish op het Glastonbury-festival van 2019 is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Lees ook: Vijf zaken die je nog niet wist over Billie Eilish