Vijf zaken die je nog niet wist over Billie Eilish

Amper 19 jaar is Billie Eilish, maar toch al klaar om aanstaande 30 juli haar tweede album aan de wereld voor te stellen: ‘Happier than ever’. Op enkele dagen van die belangrijke release presenteert Proximus Pickx jou vijf weetjes over de grootste Amerikaanse ster aan het huidige muziekfirmament.

Al professioneel bezig sinds haar achtste

Dat Billie Eilish op haar achttiende in één jaar tijd de vier belangrijkste prijzen op de Grammy Awards won, als jongste ooit, kan je bezwaarlijk toeval noemen. De Amerikaanse tiener is altijd een groot muzikaal talent geweest; op amper achtjarige leeftijd maakte ze bijvoorbeeld al deel uit van het Los Angeles Children’s Choir. Een befaamd kinderkoor dat over de hele wereld gekend is en waar Billie snel tot de beste leerlingen van de klas behoorde. Drie jaar later schreef ze haar eerste nummer, ‘Fingers crossed’, het verhaal van een apocalyptische zombie-aanval.

Eerder dansfanaat dan zangvogel

Vandaag de dag is het onmogelijk om Billie Eilish in een andere rol dan die van popfenomeen te zien, maar zingen en songs schrijven waren niet altijd haar passie. In het begin van haar carrière was ze vooral gefascineerd door dans. Een dansleraar had een nummer gehoord van haar, het enige dat ze tot dan toe had geschreven, en wilde het gebruiken als basis voor een choreografie. Om de productie en structuur wat bij te vijlen, ging Billie te rade bij haar oudere broer, die al wat ervaring had als muzikant. En zo nam het jonge zangtalent eigenlijk als bij toeval haar eerste echte song op.

Haar broer als voornaamste muzikale partner

Billie Eilish werkte ondertussen met enkele groten der aarde samen, maar het is toch haar vier jaar oudere broer Finneas O’Connell die haar belangrijkste muzikale inspiratiebron was en blijft. Haar partner in crime. Aanvankelijk maakte Finneas enkel muziek voor zijn eigen bandje, maar hij zag snel genoeg waar het echte talent zich bevond en ging meeschrijven aan songs voor zijn zusje. Samen trokken ze op tournee en de rest is geschiedenis. In 2020 mocht het familiale duo liefst vijf Grammy-beeldjes in ontvangst nemen voor het nummer ‘Bad Guy’.

Het syndroom van Gilles de la Tourette

In de loop van 2018, in volle Billie-hype, doken op het internet steeds vaker filmpjes op van een zangeres met zenuwtics. Middels een Instagrampost bracht Eilish zelf klaarheid over het onderwerp: al sinds haar vroege kinderjaren lijdt ze aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Eraan toevoegend dat ze daar al lang mee leren leven heeft. Ook op dat vlak was ze belangrijk voor heel wat van haar generatiegenoten, want daarmee doorbrak ze een taboe. Ze vond de filmpjes die haar ziekte illustreerden eerder grappig dan aanstootgevend. Het getuigde van veel persoonlijkheid om daar zo mee om te gaan.

Grote fan van ‘The Office’

Zoals veel tieners is Billie Eilish verslingerd aan tv-series. ‘The Walking Dead’ is een van haar favoriete series en diende als inspiratie voor haar eerste song, maar daarnaast houdt ze enorm van het betere humoristische werk in ‘The Office’. De Amerikaanse versie weliswaar. Dus niet met Ricky Gervais in de hoofdrol maar met Steve Carell. Ze verklapte eens dat ze die serie al minstens twaalf keer volledig uitgekeken heeft. Dat daar niet aan hoeft getwijfeld te worden, bewees Billie in een quiz met Rainn Wilson (zie video hieronder), die in de Amerikaanse ‘The Office’ de rol van Dwight vertolkt.

Muziek

Bekijk alles
Top