Nine Perfect Strangers: waar verschilt het boek van de serie?

Het gebeurt wel vaker dat boeken(reeksen) de overstap maken naar het kleine scherm. Zo werden 'The Witcher' en 'Game of Thrones' allebei een succesvolle serie. Ook 'Nine Perfect Strangers' (van auteur Liane Moriarty) begon ooit als een boek.

Negen mensen met allemaal uiteenlopende psychische klachten belanden in een resort, uitgebaat door een toch wel aparte goeroe-psycholoog. Nicole Kidman schittert hier in een hoofdrol, maar niet zoals we van haar gewend zijn. We gingen na waar de serie afwijkt van het boek. En dat blijkt toch wel op verschillende plekken het geval te zijn.

Near death

Op een bepaald moment spreekt Masha over haar bijna-doodervaring. In het boek is de oorzaak daarvan een hartstilstand, in de serie daarentegen is dat een schotwonde. De evolutie die het personage Masha doormaakt, is dezelfde, alleen is het uitgangspunt anders. In het boek is ze zwaarlijvig en leeft ze erg ongezond, wat leidt tot een hartstilstand. In de serie is dat niet het geval en werd er gekozen voor een schot.

Tranquillium House

In de serie is Tranquilium House een modern huis van verstilling dat zen ademt. In het boek is dat helemaal niet het geval. Daar is het een in 1840 gebouwd Victoriaans huis van drie verdiepingen met een golfplatendak en met een interieur dat lijkt op dat van de Titanic. Je vindt er geen zachte kleuren of kussens, maar glas-in-loodramen en de sfeer is er eerder donker en koud.

Zwijgen

Het boek is strenger voor de gasten. Wanneer ze in Tranquillium House toekomen, moeten ze vijf dagen zwijgen. Geen woord mogen ze zeggen. In de serie is dat helemaal anders en zitten sommige gasten elkaar al meteen in de haren. Misschien is het ook wel logisch dat dit veranderde: kijken naar mensen die zwijgen, is meestal niet zo spannend.

Extra uitdagingen

Van verschillende uitdagingen die in de serie aan bod komen, is er geen sprake in het boek. Zo wordt er in het boek met geen woord over zaklopen gerept. Ook het graven in de modder en Earth Day komen er nergens in aan bod. Waarom dit is toegevoegd? Deze uitdagingen geven de serie extra dynamiek. De aanwezigheid van deze activiteiten toont mooi hoe beweging en fysieke activiteiten endorfines vrijmaken. Dit is een slimme ingreep van de scenaristen, omdat ze zo de personages meer kleur geven.

Locatie

Liane Moriarty situeert haar verhaal in Australië, maar de setting voor de reeks was een plek in het zonnige Californië. Leuk weetje: omdat er gefilmd werd op het moment dat de coronapandemie uitbrak, wijkte de filmploeg alsnog uit naar Australië, want daar mochten ze wel nog werken. Ze kwamen er terecht in een echt wellnessresort.

Ben en Jessica

Wanneer het it-koppel Ben en Jessica toekomen, blijkt dat ze niet goed overweg kunnen met hun plotse rijkdom, nadat ze de lotto wonnen. In het boek spelen er andere problemen. Na het winnen van de loterij onderging Jessica immers een aantal cosmetische ingrepen. Ben herkent zijn vrouw niet meer en vindt dat ze lijkt op een eekhoorn. Dat zorgt uiteraard voor de nodige issues. "I miss your face. Your beautiful face. I don't recognize you. I don't recognize us or anything about our lives. I miss our old flat. I miss my job. I miss the friends we lost because of this. But most of all I miss your face."

Discount

In het boek is er geen sprake van een discount voor de neurotische Napoleon en Heather Marconi. Masha is er ook niet op de hoogte van de zelfmoord van hun zoon. Dat komt ze pas te weten tijdens een therapeutische sessie. Hoe het koppel zich de dure retreat dan toch kan veroorloven? Ze hebben hiervoor geld gespaard door niet met vakantie te gaan en werden geholpen door een kleine erfenis. 

Ontdek 'Nine Perfect Strangers' op Amazon Prime Video, beschikbaar vanaf je Android TV Box. Meer informatie over dat toestel vind je hier terug.

Series

Bekijk alles
Top