Legendarische wedstrijden: Leeds-Lazio eindigt in knotsgek 3-3-gelijkspel

Sport | De Champions League-editie 2000-2001 is om meerdere redenen best legendarisch te noemen. Zo beleefde RSC Anderlecht een droomcampagne, waarin giganten als Manchester United en Real Madrid werden geklopt. Leeds en Lazio, tevens tegenstanders van Anderlecht in die editie, deelden de punten na een spectaculaire pot op het einde van de tweede groepsfase.

Terug naar de eeuwwisseling kende de Champions League een ander format dan hetgeen we nu gewoon zijn. Toen werden er op het Europese kampioenenbal twee groepsfases afgewerkt vooraleer we bij de kwartfinales belandden. Wanneer Leeds het Italiaanse Lazio over de vloer kreeg op 14 maart 2001, stond de laatste wedstrijd van de tweede groepsfase op het programma.

De wedstrijd deed er op dat moment niet echt meer toe. Leeds, dat in de vorige groepsfase het grote FC Barcelona uit de Champions League knikkerde, was reeds geplaatst voor de kwartfinales. Het Europese avontuur van Lazio zat er sowieso op na de verplaatsing naar Engeland.

Bedrijvige eerste helft

Vermits er niks meer op het spel stond voor Leeds liet coach David O’Leary enkele sterkhouders rusten. Rio Ferdinand, Robbie Keane en Olivier Dacourt mochten vanuit de tribunes rustig toekijken. Na iets meer dan 20 minuten zagen ze hoe Lazio op voorsprong kwam. Fabrizio Ravanelli opende op aangeven van Pavel Nedved

Leeds liet het niet aan zijn hart komen en maakte via Lee Bowyer reeds zeven minuten later al gelijk. Toch zou de 1-1 niet lang op het scorebord blijven staan. Twee minuten na de gelijkmaker kreeg Lazio een penalty na een fout van Dominic Matteo. Sinisa Mihajlovic nam het geschenk in dank aan. Toch zouden beide ploegen met een puntendeling de rust ingaan. Net voor de pauze maakte Jason Wilcox gelijk.

Venijn in de staart

Het was na 45 minuten duidelijk dat beide ploegen na de pauze het razende tempo niet konden volhouden. Net na het uur kwam Leeds voor het eerst op voorsprong dankzij Mark Viduka. Leeds leek, onder impuls van een goed keepende Paul Robinson, zich alsnog naar een zege te voetballen.

Maar toch zou de Britse doelman zich alsnog gewonnen moeten geven. Het venijn zat hem helemaal in de staart. Een vrije trap van Mihajlovic in de laatste minuten van de partij was de poging te veel. Het treffen tussen Leeds en Lazio eindigde op 3-3. Geen winnaar die avond, maar de neutrale voetballiefhebber werd echter wel beloond.

Opmerkelijke halve finale

Voor Lazio zat het Europese avontuur erop, net als voor Anderlecht. Beide ploegen eindigden in de tweede groepsfase achter groepswinnaar Real Madrid en Leeds. Laatst genoemde ploegen mochten doorstoten naar de kwartfinales. Daarin wachtte voor Leeds een dubbele confrontatie met Deportivo La Coruña. In Leeds werd de heenmatch met 3-0 gewonnen. Gelukkig maar, want in Spanje verloor Leeds met 2-0. Leeds schaarde zich alsnog bij de beste vier.

Terwijl Real Madrid en Bayern München een titanenduel uitvochten in de halve finales, was Valencia tegen Leeds een nogal atypische affiche in deze fase van het kampioenenbal. Het werd echter de Spaanse ploeg te veel voor Leeds. De heenmatch in Engeland eindigde op 0-0, in Valencia ging Leeds kopje onder met 3-0. De uiteindelijke finale tussen Valencia en Bayern werd beslecht via penalty’s, waarin de Duitsers aan het langste eind trokken.

Fan van onze reeks ‘Legendarische wedstrijden’? Herbeleef dan ook even de topavond van Werder Bremen tegen Juventus.