Legendarische wedstrijden: Werder pakt waanzinnige overwinning tegen Juventus

Sport |

In het voetbal zien we vaak grote comebacks. Denk maar aan de Champions League-finale van 2005 tussen Liverpool en AC Milan. In de volgende editie was het Werder Bremen dat een ware coup wist te plegen tegen Juventus.

In het seizoen 2005-2006 mocht Werder Bremen voor de tweede keer op rij deelnemen aan de Champions League. Na het vorige seizoen een derde plaats behaald te hebben, raakte Werder ditmaal voorbij de groepsfase van de Champions League. Tegenstanders waren Udinese, Panathinaikos en FC Barcelona. De Catalanen bleken onoverwinnelijk, dus streden Werder en Udinese om de tweede plaats. Op basis van een beter doelsaldo konden de Duitsers overwinteren.

In de eerste knock-outronde stond het grote Juventus de Duitsers in de weg. De Oude Dame had haar poule gewonnen, waar ook Club Brugge in zat. Juve leek onaantastbaar, vooral in eigen huis. In de Serie A had de ploeg dat seizoen nog geen enkele wedstrijd verloren. “Toch kunnen we iets geweldigs doen”, maakte Werder-coach Thomas Schaaf zich strek.

Een knotsgek einde van de wedstrijd

In de heenwedstrijd in Duitsland was het na de pauze dat de zaken echt veranderden. Bij de rust stond Werder Bremen met 1-0 voor dankzij een doelpunt van linksback Christian Schulz. In het laatste kwartier maakte Pavel Nedved echter gelijk, waarna David Trezeguet acht minuten voor het einde van de wedstrijd het voordeel gaf aan Juventus (1-2). Doodse stilte overheerste in het Weserstadion, waar iets meer dan 36.000 toeschouwers aanwezig waren.

Toch gaf Werder zich niet voor gewonnen en de spelers gingen frontaal in de aanval. De kant van Bremen, onder leiding van Miroslav Klose, had moeite om weer in de wedstrijd te komen. In de 87ste minuut scoorde Tim Borowski de gelijkmaker. Het publiek werd wakker en vierde de 2-2 als ware het een overwinning.

Maar het beste moest nog komen. In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg Werder Bremen een hoekschop. Johan Micoud aarzelde niet om er met een prachtig geplaatste kopbal 3-2 van te maken. Bremen kreeg het warm, maar kwam ermee weg. “Het was echt een droomnacht”, zei coach Schaaf na afloop.

Het Calciopoli-schandaal

Werder Bremen bezorgde Juventus daarmee een zeldzame nederlaag. Het was dus met een voorsprong van één doelpunt, dankzij de 3-2, dat de Duitsers twee weken later voor de terugwedstrijd naar Turijn kwamen. Ook in Italië begon de wedstrijd als een sprookje. In het eerste kwart scoorde Micoud de 0-1. Kort na het uur maakte Trezeguet gelijk voor de Oude Dame. De wedstrijd bleef tot het einde heel close, maar de Duitse droom kende geen happy end. In de 88ste minuut scoorde Emerson de kwalificatiegoal voor Juventus.

Terwijl Werder Bremen in de maanden die volgden nog als derde eindigde in de Bundesliga, eindigde het Champions League-verhaal van Juventus in de kwartfinales. Arsenal was in twee wedstrijden te sterk. In de Serie A won Juve de titel met verbazend gemak, maar die titel werd kort daarna weer weggenomen.

Dat jaar brak in Europa het Calciopoli-schandaal uit, waarbij een aantal grote clubs betrokken waren in omkopingszaken. Juventus werd zwaar gestraft. De ploeg verloor zijn titels van 2005 en 2006 en degradeerde naar de Serie B.