One day, one goal: Paul Scholes vlamt FC Barcelona uit de Champions League

Voetbal | Er zijn van die momenten die je als voetbalfan van een specifieke club levendig blijft herinneren. De halve finale van de Champions League-editie 2007-2008 tussen Manchester United en FC Barcelona zal er zo eentje zijn voor de United-fans. Toen trapte ene Paul Scholes Manchester naar een delirium.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Eind jaren 2000, begin 2010 zorgden duels tussen FC Barcelona en Manchester United steevast voor het nodige drama in de Champions League. Zo ook in 2008 toen de twee Europese giganten het tegen elkaar moesten opnemen in de halve finales van het kampioenenbal. Barcelona schakelde in de knock-outfase eerst Celtic en nadien Schalke 04 uit. Manchester United ontdeed zich dan weer van Lyon en AS Roma

De heenmatch vond plaats in Camp Nou. Reeds in Barcelona kon Manchester United een serieuze optie nemen op het finaleticket, maar een penaltymisser van Cristiano Ronaldo zorgde ervoor dat het eerste duel op een scoreloze 0-0 eindigde. De terugmatch op Old Trafford moest voor de beslissing zorgen.

Schicht in de verste kruising

Reeds in de 14de minuut mocht het Theater of Dreams uit zijn voegen barsten. Op sensationele wijze zou Manchester United namelijk op voorsprong komen. Het was na een actie van Cristiano Ronaldo dat Gianluca Zambrotta de bal uit de voeten tackelde van de Portugees. 

Het leer zou echter in de voeten van Paul Scholes belanden. Terwijl de bal nog lichtjes aan het hobbelen was, besloot de Brit de bal op zijn rechterslof te nemen nog voor hij aan het halve maantje van de grote rechthoek was. De dan 32-jarige Scholes zou de bal niet beter kunnen raken. Met een heerlijke streep verschalkte hij Barça-keeper Victor Valdes in de verste kruising. 

Met een nog jonge Lionel Messi op kop probeerde Barcelona de broodnodige gelijkmaker nog te scoren op Old Trafford, maar dat zou echter niet meer lukken voor de Catalanen. Man Utd hield de 1-0-voorsprong vast en mocht zijn plek in de finale boeken. Voor Scholes persoonlijk werd de goal zijn hoogtepunt van het jaar. De middenvelder scoorde dat jaar maar twee goals. Die tegen Barcelona was zijn tweede, maar wat voor eentje.

Catalaanse revanche

Tegenstander in de grote Champions League-finale werd Premier League-concurrent Chelsea. De wedstrijd zou na 90 minuten en verlengingen op 1-1 eindigen. Penalty’s moesten beslissen. Het werd de reeks waarin John Terry van Chelsea nog steeds nachtmerries van zal hebben. De verdediger gleed bij zijn aanloop naar de ultieme strafschop uit. In plaats van eindwinst voor Chelsea, keerde de penaltyreeks helemaal om en was de tweede misser van Nicolas Anelka er te veel aan. 

De triomf van 2008 kon een jaar later verder gezet worden. Manchester United bereikte andermaal de finale. Tegenstander werd Barcelona, dat nog een eitje te pellen had met de Red Devils. Barça pakte zijn revanche en won de finale met 2-0. Hetzelfde scenario voltrok zich in 2011, toen beide clubs opnieuw de finale bereikten en andermaal Barcelona aan het langste eind trok met 3-1. 

Scholes zelf maakte het zelf nog mee vanop de eerste rij. De Britse middenvelder ging nog door tot 2013. Hij nam afscheid van zijn profcarrière met een hoogtepunt. Zo kroonde hij zich met Manchester United tot kampioen van Engeland, zijn elfde titel met zijn geliefde United. Hij en coach Sir Alex Ferguson zwaaiden af na dat seizoen. Sindsdien won Man Utd geen enkele titel meer in de Premier League.

Bekijker hieronder nog eens de geweldige streep van Paul Scholes tegen FC Barcelona.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook even door over de weergaloze vrije trap van Naldo.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top