Heb je deze easter eggs al opgemerkt in de James Bond-films?

Films |
Elk jaar vieren we op de tweede vrijdag van oktober Wereld Ei Dag, een initiatief van de wereldwijde vereniging van eierhandelaars (IEC). Voor deze gelegenheid - en omdat de nieuwste Bond-film pas uit is gekomen - focust Proximus Pickx vandaag op "easter eggs", kleine verborgen grapjes, in de vorige James Bond films.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Q en Geoffrey Boothroyd

Elke James Bond-fan weet wie 'Q' is, maar Bond-auteur Ian Fleming verwees naar het hoofd van de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling van MI6 in de boeken met de naam "majoor Boothroyd". Dit is ook de naam die hij draagt in 'Dr. No', de eerste Bond-film. Majoor Boothroyd is eigenlijk vernoemd naar Geoffrey Boothroyd, een wapenexpert die Fleming een brandbrief schreef over de (in zijn ogen foute) wapenkeuzes van Bond. Boothroyd werd toen een soort adviseur van Fleming, die hem op zijn beurt vereeuwigde als de wapenspecialist van MI6 bij uitstek. In de meeste James Bond-films, vooral toen de rol werd vertolkt door Desmond Llewelyn, verwijst Bond naar zijn personage als "Q". Pas in 'The Spy Who Loved Me" zou hij de wapentechnicus opnieuw majoor Boothroyd noemen.

Cameo van Ian Fleming

Volgens onbevestigde maar hardnekkige geruchten zou Ian Fleming himself een kleine gastrol hebben gespeeld in 'From Russia with love'. Volgens Bond-kenners verschijnt Fleming op ongeveer 1 minuut en 16 seconden in de film. Nadat een Oriënt Express-trein een van Karim Bey's zonen passeert, komt hij een tweede man tegen, gekleed in een witte trui, broek en een marineblauwe pet en leunend op een wandelstok. Het is blijkbaar Fleming, want foto's die achter de schermen zijn genomen op de set van de film lijken dit te bevestigen. Het feit dat het personage zo vreemd geplaatst is (in de buurt van een treinspoor in the middle of nowhere, met het gezicht afgewend) en zo overbodig is in het plot, suggereert dat dit niet zomaar een willekeurige verschijning is...
 

Een échte James Bond

Christopher Lee was onlosmakelijk verbonden met de Bond-franchise, zelfs voordat hij Scaramanga speelde, de schurk van 'The Man with the Golden Gun'. Dat was niet alleen omdat hij getipt was om de rol van Bond te spelen in 'Dr. No', en ook niet alleen omdat hij verre familie was van Bond-auteur Ian Fleming. Sommige bronnen zeggen dat Lee een inspiratiebron was voor het personage van Bond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten Lee en Fleming zij aan zij als leden van de SOE (Special Operations Executive), het geheime leger van de Britse premier Winston Churchill. Uit hun legendarische avonturen putte Ian Fleming inspiratie voor de belevenissen van zijn geheim agent. Zeker weten zullen we dat nooit want Lee heeft de waarheid over zijn rol in deze geheime missies meegenomen in het graf. Als je dus James Bond het ziet opnemen tegen Scaramanga, een van zijn felste tegenstanders in 'The Man with the Golden Gun', zie je de man die Bond speelt (Roger Moore) de confrontatie aangaan met de man die ooit een echte James Bond was!
 

Fan van Bond-meisjes

Het personage van Valentin Zukovsky (gespeeld door Robbie Coltrane), een slechterik die een kompaan van Bond is geworden, verschijnt voor het eerst in 'GoldenEye' en keert daarna terug in 'The World Is Not Enough' als de leider van de Russische maffia. Tijdens zijn tweede optreden in de film betreden we zijn verborgen schuilplaats in een magazijn. We zien ook dat de muren bedekt zijn met foto's van schaars geklede vrouwen. Dit zijn echter geen gewone vrouwen, maar een reeks James Bond-meisjes.

James Bond, ornitholoog

Wanneer Bond voet aan wal zet in de Caraïben in 'Die Another Day', heeft hij in zijn bagage een boek over vogels mee, genaamd 'Birds Of The West Indies'. Het boek bestaat echt, en de auteur is een zekere James Bond, een naam die Ian Fleming voor zijn held gebruikte omdat hij dacht dat de naam saai en alledaags genoeg was om te gebruiken voor zijn fictieve spion.
 
'No Time to Die', de nieuwste en eveneens laatste James Bond-film met Daniel Craig draait momenteel in de bioscoop.

Kan je niet genoeg krijgen van de avonturen van James Bond? De meeste Bond-films zijn beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de Bond-films in de online VOD-catalogus!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top