One day, one goal: Pablo Hernandez verandert in een schorpioen met Celta de Vigo

Was het geluk of toch een technisch hoogstandje? We vragen het ons nog steeds af wanneer we naar het doelpunt van Pablo Hernandez (toen actief voor Celta de Vigo) tegen Atlético Madrid kijken. Het was alvast een subliem doelpunt.

In deze serie zagen we het al vaker: geluk speelt vaak een grote rol bij een prachtig doelpunt, maar soms is dergelijk doelpunt simpelweg de uitkomst van de geweldige techniek van een speler. In het geval van Pablo Hernandez is het moeilijk te zeggen. Geluk of kunde? De Chileen zal zijn fantastisch doelpunt tegen Atlético Madrid uit 2014 wellicht nog bijzonder goed herinneren.

Zonder te kijken

Pablo Hernandez trok in juli 2014 naar Celta de Vigo en op 20 september van dat jaar trok hij met Celta naar Atlético Madrid. De Madrilenen waren de grote favoriet en het zou een legendarische wedstrijd worden.

Na 18 minuten werd er via de linkerflank een lange bal naar Hernandez gespeeld. De aanvallende middenvelder ging in duel met een verdediger van Atlético. Hij voelde dat de bal achter hem zou gaan, maar hij kreeg dan een geniale ingeving door zijn linkerbeen de lucht in te brengen en zo de bal op spectaculaire wijze achter doelman Moya in doel te verwerken. Het zou Hernandez de bijnaam de ‘schorpioen’ opleveren. De fans wisten niet wat ze zagen.

Dit doelpunt was niet alleen prachtig, maar ook bepalend omdat de partij op 2-2 eindigde. De prachtige ingeving was dus ook goed voor een punt.

Higuita's erfenis

Dergelijke acties zijn zeldzaam in het voetbal. De bekendste voetballer die dit ooit deed, is ongetwijfeld de Colombiaanse doelman René Higuita die het tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Engeland in 1995 deed. Alleen hield hij de bal op dergelijke wijze uit het doel. Wat vaak wordt vergeten te vermelden bij deze actie, is het feit dat de scheidsrechter net daarvoor had gefloten en Higuita kon deze actie dus zonder druk uitvoeren. Het zou dus nooit doelpunt zijn geweest.

Voor Pablo Hernandez was het dus anders. Zijn ‘schorpioen’ was iets minder gedurfd - Higuita deed het met beide benen - maar desalniettemin verschrikkelijk effectief. Voor Hernandez was het des te mooier omdat hij in 4 seizoenen bij Celta de Vigo slechts 9 doelpunten maakte, waaronder deze parel.

Fan van deze serie? Ontdek het doelpunt dat de laatste wedstrijd van Oliver Kahn verpestte.

La Liga

Bekijk alles
Top