One day, one goal: Oliver Kahn houdt zijn netten niet schoon in afscheidsmatch

Voetbal | 15 mei 2008 is de datum waarop Oliver Kahn zijn laatste match ooit zou voetballen in de Bundesliga. Na 14 jaar het doel verdedigd te hebben voor Bayern München, hing hij die dag zijn schoenen aan de wilgen. Uitzwaaien deed Kahn met een zege. Maar zijn netten proper houden, lukte niet. De boosdoener: Valeri Domovchiyski.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het afscheid van een icoon valt altijd zwaar. Zo ook bij de nochtans vaak stoere, brullende en charismatische Oliver Kahn. Zijn vaak agressieve houding naar zijn tegenspelers toe leverde hem bijnamen op als Vol-Kahn-O, King Kahn en de Gorilla. Maar een monument was hij zeker in Beieren. Kahn kwam in 1994 over van Karlsruhe en zou nadien München nooit meer verlaten. Hij keepte 632 wedstrijden voor Der Rekordmeister, waarin hij 247 keer zijn doel schoon hield.

Samen scheerden zowel club als speler hoge toppen; acht maal werd de Duitse titel veroverd, en ook de UEFA Cup (in 1996) en de Champions League (in 2001) werden gewonnen. Kahn zat in 1996 ook in de kern van de Duitse nationale ploeg die het EK in Engeland won. Hij werd met Duitsland evenzeer vicewereldkampioen in 2002 en derde op het WK 2006 in eigen land.

Kahn werd in zijn actieve carrière drie keer uitgeroepen tot ‘s werelds beste keeper, zeven keer tot beste keeper in de Bundesliga en hij was de beste doelman op het WK 2002.

Domovchiyski verpest het feestje

Zijn laatste officiële duel speelde Kahn tegen Hertha Berlijn op 15 mei 2008. Bayern was al enige tijd zeker van de titel en zou het kampioenschap helemaal bovenaan eindigen met tien punten verschil op eerste achtervolger Werder Bremen. 

De uitwuifpartij van Kahn werd een galamatch. Dankzij een hattrick van Luca Toni en tussendoor één treffer van Franck Ribery, stoomde Bayern binnen het uur naar een 4-0-voorsprong. Die leek ook naar het einde toe te blijven staan, tot Valeri Domovchiyski roet in het eten gooide. De Bulgaar vertikte het om Kahn met een clean sheet zijn carrière te laten eindigen. 

Kahn speelde tegen Hertha dan wel zijn laatste wedstrijd voor Bayern in competitieverband, nadien volgden er nog twee afscheidsmatchen. Op 27 mei in India voor 100.000 toeschouwers tegen het plaatselijke Mohan Bagun en op 2 september speelde Bayern speciaal voor Kahn nog een galawedstrijd tegen de Duitse nationale ploeg in de eigen Allianz Arena.De wedstrijd eindigde op 1-1, Piotr Trochowski en Miroslav Klose waren de doelpuntenmakers van dienst. Onder een staande ovatie verliet Kahn een kwartier voor tijd het veld via een ereronde.

Voorzitter

Ondanks veelvuldige interesse uit het buitenland heeft Kahn nooit in een ander land dan Duitsland gespeeld. De doelman heeft in zijn carrière ook maar twee clubs gediend: Karlsruhe en Bayern München. “Waarom weggaan als je tevreden bent bij een club”, verklaarde de Duitser ooit zijn trouw.

Die trouwe dienst zet zich zelfs vandaag de dag gewoon door. Sinds eind juni nam Kahn namelijk de fakkel over van Karl-Heinz Rummenigge als voorzitter van Bayern, die al sinds 2002 deze functie bekleedde. Kahn maakte sinds een jaar eerder al deel uit van het bestuur van Bayern.

Kijk hieronder naar wat beelden van het laatste seizoen van Oliver Kahn.

Fan van ons reeks 'One day, one goal'? Lees dan verder door over hoe Bobby Charlton Engeland op de juiste rails zette op het WK van 1966.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top