Legendarische wedstrijden: Del Piero's laatste competitiewedstrijd met Juventus

Sport |

Op 13 mei wordt er steevast veel gesnotterd in Turijn. Hoe kan het ook anders? Want bijna tien jaar geleden speelde Alessandro Del Piero, Turijns lokale volksheld, zijn laatste wedstrijd voor de Oude Dame. Gelukkig kan er op die dag ook een glimlach vanaf, want toen scoorde Del Piero ook zijn laatste doelpunt in het shirt van Juventus.

Alessandro Del Piero had zijn moment wel uitgekozen, of beter gezegd zijn jaar. Want in het seizoen 2011-2012 walste zijn ploeg over alles en iedereen in de Serie A en werd het, na zes jaar, nog eens kampioen. Niet zomaar kampioen, want de Noord-Italianen wonnen 23 keer, speelden vijftien keer gelijk en verloren geen enkele match. Zelfs aartsvijand AC Milan kon dat seizoen geen stokken in de wielen steken van de Oude Dame.

De laatste wedstrijd werd afgewerkt tegen Atalanta en hier wou de crème de la crème van het Italiaanse voetbal absoluut bij zijn. Er werden handen geschud en schouderklopjes uitgedeeld maar bovenal werd er uitgekeken naar de start van de wedstrijd, naar de allerlaatste opkomst van Alessandro Del Piero.

Een clubcarrière van 19 jaar!

Want na een clubcarrière van negentien jaar bij Juventus was het volgens de Italiaanse aanvaller in mei 2011 welletjes geweest. Del Piero had de eer van zijn club op bijna elk Italiaanse voetbalveld verdedigd, zelfs in de Serie B waar Juve in 2006 aantrad wegens een veroordeling van het Italiaanse gerecht.

Del Piero speelde 705 wedstrijden in het shirt van Juventus, daarin scoorde hij 289 doelpunten. Hij werd zes keer Italiaans kampioen, één keer Italiaans bekerwinnaar en vier keer winnaar de Italiaanse supercup. Ook in Europa en de rest van de wereld was hij met Juventus succesvol: Del Piero won de Champions League, de Europese Supercup en een beker van de internationale clubcompetitie.

Allerlaatste doelpunt

‘Nog een laatste keer knallen’, moet Del Piero gedacht hebben op de laatste speeldag. Want ondanks de titel en zijn nakende afscheid lag er nog een record voor het grijpen: Juventus kon dat seizoen ongeslagen eindigen en dat zou een unicum zijn voor de club. Atalanta, daarentegen, was niet van plan om dit zomaar te laten gebeuren.

Dat bleek uit de eerste minuten waarin de club uit Bergamo zeer dicht bij het openingsdoelpunt kwam. Gelukkig had verdedigende Juve-middenvelder Luca Marrone de nacht voordien als enige van zijn team niet te diep in het glas gekeken. Hij knalde in minuut tien de openingsgoal binnen.

Atalanta was niet onder de indruk en bleef aandrang maken op een tegengoal. Opnieuw kwam de tegenstander gevaarlijk dicht voor het Turijnse doel waarop in minuut 28 een tegenaanval werd opgezet. Die werd vervolgens heerlijk afgewerkt door Alessandro Del Piero (2-0) die ook zijn laatste wedstrijd scoorde. Na negentig minuten won Juventus de wedstrijd met 3-1.

Del Piero, de man van de avond, werd gehuldigd door vrienden, spelers en de fans. Hij trok het shirt van Juventus uit en zou daarna nog twee jaar spelen in dat van Sydney FC en een jaar in dat van Delhi Dynamos FC. Of hij daar naartoe ging om voetballes te geven, ofwel gewoon te voetballen, weten we niet. Feit is wel dat hij daarna zijn voetbalschoenen aan de haak hing.

Ben je van deze reeks? Lees dan snel alles over de ongelooflijke stadsderby tussen Inter en AC Milaan uit 2001!