Legendarische wedstrijden: AC Milan vernedert Inter in een historische stadsderby

Sport |
In de Serie A kijken voetbalfans elke keer opnieuw reikhalzend uit naar een derby tussen AC Milan en Inter Milan. Op 11 mei 2001 brachten de Rossoneri hun stadsrivalen hun zwaarste nederlaag toe in de geschiedenis van de Madonnina-derby.

Het Stadio Giuseppe Meazza is gedurende zijn lange geschiedenis het toneel geweest van een reeks spectaculaire Milanese derby's, maar die van mei 2001 zal ongetwijfeld een van de meest memorabele blijven.

Met nog slechts vijf competitiewedstrijden te gaan in dat seizoen, streden AC Milan en Inter om een Europese plek. De twee clubs leken nooit in staat om voor de titel te spelen en de Nerazzurri hebben zelfs een groot deel van het seizoen in de onderste regionen van het klassement doorgebracht.

Inter loopt achter

Op het moment dat de dertigste speeldag aanbrak en het tijd werd om het tegen elkaar op te nemen, hadden de twee teams precies hetzelfde aantal punten in het klassement. Beide ploegen wilden een voorsprong boeken, zoveel is duidelijk. AS Roma, koploper sinds de derde speeldag, liep ver uit voor beide rivalen met een voorsprong van 20 punten.

Al snel blijkt dat AC Milan de controle over de wedstrijd wil overnemen, want al na twee minuten recupereert Gianni Comandini een voorzet van Serginho. Een kwartier later herhaalde Comandini deze actie en brengt hij de stand op 2-0: het begin van een nachtmerrieachtige avond voor de mannen van Marco Tardelli.

Dubbelslag voor Shevchenko

Ook na de rust krijgt Inter geen tijd om op adem te komen. Met een directe vrije trap zet Federico Giunti AC Milan met 0-3 op voorsprong. Daarna blijft de doelpuntenkermis aanhouden. Binnen tien minuten scoort Andriy Shevchenko zijn 22e en 23e doelpunten van het seizoen. In de 81ste minuut maakt Serginho de vernedering compleet door een zesde goal binnen te trappen.

Voor Inter is deze wedstrijd een ware blamage, vooral omdat de ploeg op geen enkel moment aan bod kwam in de wedstrijd. Hoewel dit duel inmiddels twintig jaren geleden plaatsvond en Inter in de afgelopen jaren regelmatig beter heeft gepresteerd dan zijn stadsrivaal, blijft deze verpletterende nederlaag een open wond in de harten van veel Inter-fans.

Fan van deze reeks? Herbeleef de waanzinnige zevenklapper tussen Manchester United en Real Madrid in de Champions League!