'Twins' op VTM4: de grapjas in Arnold Schwarzenegger

Vanavond zendt VTM4 de comedy 'Twins' uit, een komische actiefilm met actieheld Arnold Schwarzenegger in een glansrol. De Oostenrijks-Amerikaanse acteur wordt steevast geassocieerd met spierballengerol, intimiderende testosteron en knetterende actie, waardoor zijn komische rollen - ja, ze bestaan - wat in de schaduw komen te staan. Tijd om dat onrecht uit de wereld te helpen en de grapjas in Schwarzenegger de aandacht te geven die hij verdient.

True Lies (1994)

Na de eerste twee films in de ‘Terminator’-saga was ‘True Lies’ de derde samenwerking tussen regisseur James Cameron en Schwarzenegger. Maar ondanks dat, was ook de keuze om met de spierbundel samen te werken niet evident. Met ‘Kindergarten Cop’ en ‘Twins’ had de Oostenrijkse bodybuilder al getoond dat hij zich thuis voelde in een actiekomedie, maar in het begin van de jaren 90 leek zijn populariteit toch niet het publiek te trekken waar op gehoopt werd.
 
Dat Cameron meer dan 100 miljoen dollar stak in ‘True Lies’, een recordbedrag voor die tijd, was een risico. Maar dat leverde op, want de film bracht uiteindelijk een kleine 400 miljoen op.

In de film speelt Schwarzenegger geheim agent Harry Tasker, die de modernste spionagetechnieken in de vingers heeft, en na de werkuren een doodbrave huisman is. Hij houdt zijn spannend werkleven geheim voor zijn vrouw, die in de waan verkeert dat haar echtgenoot een saaie vertegenwoordiger in computers is. Als de dame des huizes haar grijze leventje beu is en zich in het avontuur stort, moet Harry alles uit de kast halen om zijn huwelijk te redden. En dat terwijl hij de wereld van een nucleaire ramp tracht te behoeden. Schwarzenegger krijgt de lachers op zijn hand in 'True Lies' met zijn komische timing, rake oneliners en de aanstekelijke energie waarmee hij twee brandjes tegelijk tracht te blussen.

Jingle All the Way (1996)

Een komische kerstfilm, jawel: ook deze prijkt ietwat verrassend op de filmografie van de stoere actieheld. Ditmaal kruipt Schwarzenegger in de huid van Howard Langston, een drukke zakenman die tijd tekort komt om bij zijn familie te zijn. Als kerst aanbreekt, vraagt zijn zoon de speelgoedpop Turbo Man aan de kerstman. Howard voelt dat hij iets goed te maken heeft en wil zijn zoon niet teleurstellen.

De pater familias ontdekt tot zijn afgrijzen dat de pop overal uitverkocht is, en krijgt tot overmaat van ramp af te rekenen met een concurrent in zijn zoektocht naar het stuk speelgoed: de postbode Myron, die dezelfde missie voor ogen heeft. De populaire pop wordt de inzet van een bitse rivaliteit tussen de twee, die de Turbo Man via allerlei omwegen trachten te bemachtigen en elkaar afhandig te maken. Dolkomische taferelen zijn het gevolg, het geestige script maakt dat Schwarzenegger ten volle kan uitpakken met zijn komisch talent.

Last Action Hero (1993)

Volgens vele Schwarzenegger-watchers de beste Schwarzenegger-film ooit. Het is een pastiche op de duffe actiefilms uit de eighties en nineties, gedragen door een Schwarzenegger in bloedvorm. Hij omarmt de zelfspot en steekt de draak met het genre, waardoor hij spontaan al veel sympathie wint.

Een jonge knaap genaamd Danny krijgt een magisch ticket in handen waarmee hij naar het universum van zijn favoriete filmserie 'Jack Slater' kan reizen. Daarin speelt Schwarzenegger de hoofdrol van een losgeslagen politiedetective. De spierbundel speelt zowel de rol van Jack als van Arnold Schwarzenegger. Het feit dat laatstgenoemde in één en dezelfde film het mooie weer maakt als filmpersonage én als zichzelf, maakt deze spoof op zich al de moeite waard. 'Last Action Hero' staat bol van de zelfrelativering en schetst daarmee een geniale karikatuur van het genre. 

Desalniettemin flopte de film aan de filmkassa's. Het leed 26 miljoen dollar verlies, mede door de ongelukkige timing van de release: een week nadat het populaire 'Jurassic Park' in de zalen was verschenen. In de daaropvolgende decennia zou de film wel nog een culturele heropwaardering doormaken en een cultstatus verkrijgen.

Bekijk ‘Twins’ vanavond om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top