Waarom ‘True Lies’ op veel vlakken een buitenbeentje is

Films | James Cameron kennen we allemaal als de regisseur van kaskrakers als ‘Titanic’, ‘Aliens’, ‘Avatar’ en ‘Terminator’. In 1994 waagde hij zich ook aan een komische film, samen met spierbundel Arnold Schwarzenegger. De film 'True Lies' is tot op vandaag een buitenbeentje in het oeuvre van Cameron, en werd een onverwacht succes voor Schwarzenegger.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Cameron en Schwarzenegger werkten voor het eerst samen in 1984 voor ‘Terminator’. Met die prent, avonturenfilm ‘The Abyss’ en sci-fiklassieker ‘Aliens’ werd de regisseur in de jaren 80 een waar icoon. Tot op vandaag staat hij bekend als de man achter de grootste sciencefictionfilms en avonturenfilms, en ook in de wereld van de dramafilm drukte hij met ‘Titanic’ meer dan zijn stempel.
 
Hoewel het gros van zijn werk niet humorloos is, kan je een film als ‘Terminator’ of ‘Aliens’ bezwaarlijk comedy noemen. ‘True Lies’ is zijn enige werk dat dat label echt mag dragen. En hoewel die film niet zoals zijn bekendste werk aan het firmament van de filmgeschiedenis staat, heeft ‘True Lies’ nog steeds heel wat fans en haalde die vele miljoenen op aan de kassa.
 
Cameron leek bij het schrijven van de film te beseffen dat hij niet de grootste humorist is, dus nam hij een schare schrijvers aan om grappen in het scenario te schrijven. Maar de regisseur was naar verluidt niet tevreden over hun werk, en herschreef zowat alle moppen. Dat er met ‘True Lies’ te lachen valt, is dus ofwel een teken van puur natuurtalent, of beginnersgeluk.

Risico's leveren op

Cameron nam niet alleen aan de schrijverstafel risico’s, maar ook bij het casten. De regisseur stond erop dat Tom Arnold de bijrol van Albert Gibson zou krijgen, omdat die volgens hem een uitstekende chemie had met Schwarzenegger. Maar Tom Arnold was op dat moment verwikkeld in een erg bitse en gemediatiseerde scheiding met de populaire comedienne Roseanne Barr, waardoor zijn populariteit op een erg laag pitje stond. De filmstudio dreigde het hele project af te blazen, maar Cameron hield vol. Uiteindelijk leverde Tom Arnold in de film volgens velen zijn beste acteerwerk af tot nu toe.
 
Na de eerste twee films in de ‘Terminator’-saga was ‘True Lies’ de derde samenwerking tussen Cameron en Schwarzenegger. Maar ondanks dat, was ook de keuze om met de spierbundel samen te werken niet evident. Met ‘Kindergarten Cop’ en ‘Twins’ had de Oostenrijkse bodybuilder al getoond dat hij zich thuis voelde in een actiekomedie, maar in het begin van de jaren 90 leek zijn populariteit toch niet het publiek te trekken waar op gehoopt werd.
 
Een jaar voor ‘True Lies’ maakte hij de film ‘Last Action Hero’, waarin ook Sylvester Stallone en Jean-Claude Van Damme meespeelden. De film moest een enorme kaskraker worden, maar slaagde er uiteindelijk amper in om het kostenplaatje terug te verdienen. Dat Cameron dan meer dan 100 miljoen dollar stak in ‘True Lies’, een recordbedrag voor die tijd, was opnieuw een risico. Maar dat leverde op, want de film bracht uiteindelijk een kleine 400 miljoen op.
 
James Cameron regisseerde tot op vandaag acht langspelers voor de cinema – naast een paar kleinere TV-films en documentaires. Met uitzondering van zijn jammerlijke debuut ‘Piranha Part Two: The Spawning’, scoort ‘True Lies’ daarvan de laagste score op de bekende filmwebsite Rotten Tomatoes (71%). Toch is dit buitenbeentje het kijken waard – al is het maar voor het acteerwerk van Jamie Lee Curtis of de cheesy oneliners.
 
Stem zaterdag om 22u40 af op VTM 2 voor ‘True Lies’.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top