Hoe Nirvana inspiratie haalde uit disco om 'Smells Like Teen Spirit' te schrijven

Precies dertig jaar geleden werd 'Smells Like Teen Spirit' uitgebracht, een van de beroemdste nummers uit de rockgeschiedenis. Onlangs onthulde Dave Grohl, voormalig drummer van Nirvana, dat hij zich voor het schrijven van de drumlijnen voor dit en andere nummers op het album 'Nevermind' sterk heeft laten inspireren door oude disco- en funknummers.

With the lights out, it's less dangerous/Here we are now, entertain us..." Wie heeft er nog nooit met het hoofd mee geschud bij het beklijvende refrein van 'Smells Like Teen Spirit'? Het eerste nummer van het album 'Nevermind', het tweede album van de Amerikaanse grungeband Nirvana, werd op 10 september 1991 als single uitgebracht en gaat over de ontgoocheling van de Amerikaanse jeugd in die tijd.
 
Het nummer is gebouwd rond een eenvoudige muzikale structuur, met een rustig couplet en een krachtig refrein, en wordt gedragen door een riff die een cultstatus heeft verworven en de hartverscheurende stem van Kurt Cobain. 'Smells Like Teen Spirit' was een instantsucces, grotendeels dankzij de vele dagelijkse uitzendingen van de video op MTV.

The Gap Band, Cameo en Chic als inspiratiebronnen

Maar de band, en de drummer in het bijzonder, putten ook uit disco en funk om het nummer te componeren. Dave Grohl gaf dit zelf onlangs toe in het kader van zijn 'From Cradle to Stage'-show, tijdens een interview met Pharell Williams.
 
"Voor 'Nevermind' heb ik veel dingen overgenomen van The Gap Band, Cameo of Tony Thompson (red.: de drummer van Chic)", vertrouwde de leider van de Foo Fighters Williams toe. "Al deze ritmes, dat is oude disco!” Grohl zei verder dat hij de drumlijn in de intro van 'Smells Like Teen Spirit' had gestolen van The Gap Band en hun nummer 'You Dropped a Bomb on Me'.
 
De voormalige drummer van de band voegde eraan toe dat hij Tony Thompson tijdens een barbecue al had aangesproken over het "lenen". "Ik zei tegen hem, kerel, ik wil je gewoon bedanken omdat ik je zoveel schuldig ben. Ik heb je mijn hele leven lang gekopieerd'. 'Ik weet het’, antwoordde hij.”

Populariteit intact

De single bereikte zijn hoogste plaats op nummer 6 in de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten en haalde de top 10 in veel Europese landen, met zelfs een toppositie in Frankrijk, België en Spanje. Het nummer won twee MTV Video Music Awards en werd al snel het lied van Generatie X, waardoor de band internationale faam verwierf.
 
Dertig jaar na de release heeft 'Smells Like Teen Spirit' nog niets van zijn populariteit verloren. Het nummer is onlangs toegetreden tot de exclusieve club van rocknummers die de grens van één miljard streams op Spotify hebben overschreden.
 
Fan van Nirvana? De documentaire 'Nirvana - Up Close and Personal' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Ontdek ook hoe Nirvana zijn eigen liveshow probeerde te saboteren voor meer dan 60.000 toeschouwers.

Muziek

Bekijk alles
Top