Hoe Nirvana zijn eigen live show probeerde te saboteren voor meer dan 60.000 mensen

In 1992, midden in hun wereldtournee voor het album 'Nevermind', besloot Nirvana meer dan 60.000 mensen een koekje van eigen deeg te geven tijdens een concert in het Jose Amalfitani Stadion in Buenos Aires. Maar uiteindelijk was hun optreden het beste in de geschiedenis van de band.

Een jaar na de release van hun album 'Nevermind' zijn Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl op internationale tournee. Op 30 oktober 1992 hield Nirvana halt in Buenos Aires en vulde het hele José Amalfitani stadion. Meer dan 60.000 mensen waren daar om de band uit Seattle aan te moedigen. Het ongeduld van het publiek was zo groot dat ze hun manieren vergaten. Zoals bij elk concert van deze omvang wilden de sterren hun collega's, of liever hun zusters, promoten, want de openingsact was Calamity Jane, een groep van vier vriendinnen. De vier meisjes werden echter uitgejouwd en beledigd door een misogynistisch en gewelddadig publiek.
 
Gedegouteerd door het publiek, overwoog Kurt Cobain om het concert te annuleren. "Tijdens het hele optreden gooide het publiek met geld en met alles wat ze op zak hadden. Modder, stenen... Na een tijdje renden de meisjes huilend naar buiten. Het was afschuwelijk, een van de ergste dingen die ik ooit in mijn leven heb gezien. Massaseksisme", zegt de Nirvana-frontman. 

Een concert zonder ‘Smells Like Teen Spirit’

De band stond dus op het punt de rest van het concert af te gelasten omdat ze dit soort gedragingen niet goedkeurden. Door de druk van de organisatie besloten ze uiteindelijk toch het podium op te gaan. Maar niet om een optreden te geven dat men zich in een voetbalstadion zou kunnen voorstellen. Ze besluiten niet voor het publiek te spelen, maar te doen wat ze willen. In deze wraakzuchtige stemming trolden de muzikanten hun publiek.
 
De beroemde riff van 'Smells Like Teen Spirit' is verschillende keren te horen, maar het nummer wordt niet in zijn geheel gespeeld. Een optreden van slechts veertig minuten met liedjes die helemaal niet bekend zijn bij het publiek. De meeste nummers zijn afkomstig van hun 'Incesticide'-compilatie. In plaats van hun bekendste nummers te spelen, gaan ze voluit voor improvisatie, zoals voor het nummer 'Nobody Knows I'm New Wave'. Kurt Cobain en zijn band dreven dus de spot met het Argentijnse publiek zonder hen te geven wat ze verwachtten. Maar de woede van de band veranderde al snel in een echt feest, want wat een muzikale puinhoop had moeten worden, veranderde in een echt muzikaal experiment. Kurt Cobain zei uiteindelijk over het optreden: "Uiteindelijk was het een van de beste sets die we ooit hebben gedaan."
 
Echt eerlijk lijkt het dus niet. Want in plaats van gestraft te worden voor hun seksistische en beledigende gedrag, was het publiek getuige van een nooit gezien avant-garde optreden van de band. Alsof ze een stel maatjes waren die gewoon plezier hadden met hun instrumenten. Hier zijn enkele beelden van dat legendarische concert.

Muziek

Bekijk alles
Top