Zit je al maanden vast op dezelfde rank? Lijken je tegenstanders je iedere match een stap voor te zijn? Denk je je plafond bereikt te hebben? Dan hebben wij goed nieuws. Er bestaan namelijk enkele simpele manieren om je CS:GO-skills snel op te krikken! Wij goten ze speciaal voor jou in dit artikel.

1. Werk aan je aim 

We kunnen niet anders dan beginnen bij het belangrijkste aspect van Counter-Strike: je aim. Het klinkt vanzelfsprekend, maar door meer 1 tegen 1 duels te winnen, heb je een grotere impact op de ronde en gaat je winrate vanzelf de hoogte in. Maar hoe doe je dat precies? Simpel: oefenen!

Grinden is het belangrijkste woord bij professionele CS:GO spelers. Zelfs Oleksandr "s1mple" Kostyliev begint zijn dag met enkele rondjes tegen bots. De map Aim Botz-Training is een van de favorieten in de community. Je kan tijdslimieten instellen, kiezen welk wapen je gebruikt, en het aantal bots selecteren. Er zijn ook leaderboards beschikbaar, als je je wilt meten met de beste spelers ter wereld.

©uLLeticaL - Aim Botz, een van de populairste maps op de Steam Workshop

Maar er komt meer bij Counter-Strike kijken dan enkel headshots halen. Elk automatisch wapen heeft een eigen spray pattern. Die terugslag kan gecompenseerd worden door je muis in de omgekeerde richting te bewegen. De patronen zijn altijd dezelfde, en kan je eenvoudig van buiten leren. Heel nuttig als je oog in oog komt te staan met meerdere tegenstanders!

Bots kunnen nuttig zijn, maar trainen tegen andere spelers is noodzakelijk als je je schietkunsten wil verbeteren. Probeer daarom elke dag enkele rondjes Deatmatch te spelen voor je aan het echte werk begint. Ook retakemaps zijn een goede optie: daar leer je hoe je sites kan infiltreren of beschermen nadat de bom geactiveerd is. Die servers zijn terug te vinden in de community browser.

Heb je nog wat extra uitleg nodig? Lees dan zeker onze gids over hoe je je aim kan verbeteren in First Person Shooters.

2. Gebruik utility

Heb je de AK 47 en de M4A1 volledig naar je hand gezet? Dan ben je goed op weg naar een hogere rank! Toch is aim niet het enige wat ertoe doet in CS:GO-wedstrijden. Het tactische aspect mag zeker niet vergeten worden. En daarvoor is leren hoe utility gebruikt moet worden van levensbelang.

Smokes zijn bijvoorbeeld essentieel om een site in te nemen. Maar je moet wel weten hoe je die smokes op de juiste plek krijgt, zonder dat je zelf neergeschoten wordt. Daarvoor zijn de line up maps een handig hulpmiddel. Die custom maps geven hoe je de granaten precies moet gooien, en laten je toe om het zelf te oefenen. Leer je liever iets passiever, dan zijn een van de vele Youtube tutorials een goede keuze.

Zulke custom maps zijn niet enkel nuttig voor het leren van smokes. Ook andere granaten komen aan bod. Zo kan het leren van pop flashes (een flash grenade op een bepaalde manier gooien zodat de tegenstander geen tijd heeft om zijn blik af te wenden) je naar een hoger niveau tillen. Je leert er zelfs om handgranaten en molotovcocktails op een betere manier te gooien, om zoveel mogelijk schade aan te richten.

3. Leer de maps kennen

Soms is het beter om niet meteen in het diepe te duiken, maar stapje per stapje vorderingen te maken. Dat geldt ook voor het leren van de maps. Voor je je aan competitive matchmaking waagt, maak je best even kennis met de maps in een veiligere omgeving. Leer alle hoekjes van de kaarten kennen door er in je eentje door te wandelen, of waag je eens aan een oefenwedstrijd met bots. Zo verlaag je de druk voor jezelf en kan je de maps efficiënter ontdekken.

Meteen alle maps tegelijk selecteren, is niet altijd een even goed idee. In het begin kan je je best richten op één of twee maps die je echt leuk vindt. Eens je die als je broekzak kent, kan je een extra map in je rotatie steken. Op deze manier kom je nooit voor verrassingen te staan.

©win.gg - De callouts van Dust2

Communicatie is enorm belangrijk in een teamsport als Counter-Strike. Je moet dus ten alle tijden informatie kunnen geven over de locatie van tegenstanders. De gerichtste manier is door de callouts te leren. Dat zijn termen, gekozen door de community, die specifieke punten op een map aanduiden. Termen als long, short, default en ramp zouden je nooit onbekend in de oren mogen klinken. Een kaart met de callouts op je tweede scherm opendoen, is in het begin zeker geen overbodige luxe.  En ook hierover bestaan tal van leerrijke bronnen op Youtube.

4. Zoek een team

Misschien wel een van de belangrijkste tips uit dit artikel: speel met een vast team. Ken je niemand die even gek is van Counter-Strike als jij? Ga dan eens aankloppen bij een van de vele communities rond de game. Daar zijn ongetwijfeld nog spelers op zoek naar nieuwe vrienden van hetzelfde niveau als jezelf. Het grote voordeel van spelen met vrienden: je wordt minder snel kwaad op jezelf en op je ploegmaats. Dat maakt CS:GO leuker en minder frustrerend op lange termijn.

Heb je teamgenoten gevonden? Goed, dan kan je beginnen met het verdelen van de rollen. Door samen te spelen zal je al snel ontdekken wie de beste AWPer van het team is, wie de meeste entry frags verzamelt en wie de sterkste is op een bepaalde site. Speel in op die sterktes door iedereen een vaste rol te geven. Met een specialisatie zal je sneller verbeteren en kan je je team beter van dienst zijn.

Kon je toch geen gelijkgezinde gamers vinden, of speel je liever in je eentje? Onthoud dan om tijdens de wedstrijden je frustraties niet bot te vieren op je willekeurige teamgenoten. Probeer je team zo goed mogelijk van dienst te zijn, zelfs als het vierkant draait, en bewaar je kalmte als iemand voor de vijfde ronde op rij enkel een Deagle koopt. Comebacks zijn altijd mogelijk in CS:GO, maar aan kwade ploegmaats heb je sowieso niets.

5. Volg de esport

Heb je alle bovenstaande tips gevolgd, maar ontbreekt er toch nog iets? Dan heb je misschien wat extra inspiratie nodig. Professionele competities zijn ideaal om ideeën op te doen. Toernooien als IEM Cologne en de ESL Pro League zijn niet alleen leuk om naar te kijken, je kan tegelijk ook nieuwe tactieken voor je team ontdekken. Hou dus zeker pickx.be/esports in de gaten voor de nieuwste info over de beste CS:GO-evenementen!

Als dat nog niet ver genoeg gaat, kan je ook de ingebouwde demo viewer gebruiken om de beste spelers ter wereld te analyseren. Kies je favoriete esporter, download een van zijn demo’s en haal je notitieboekje boven. Het perspectief van een specifieke speler volgen is een goede manier om zijn rol in het team beter te begrijpen. En, wie weet, leer je nog een leuke nieuwe smoke of boost kennen.

Last but not least mag je niet vergeten dat je Counter-Strike nooit volledig zal beheersen. CS:GO is zo complex dat je elke match wel iets nieuws zal bijleren. Daarbij komt nog dat de meta nooit vaststaat, en dat er regelmatig nieuwe maps opduiken. Altijd leergierig blijven, is dus de boodschap