8 tips om je aim te verbeteren op first-person shooters (FPS)

Nieuws |

Elke goede FPS-speler weet het: van alle mecanics die bij een first-person shooter komen kijken, is de aim van de speler ongetwijfeld het belangrijkst. Daarom hebben wij voor jou een reeks tips opgelijst die je zullen helpen minder kogels in het luchtledige te schieten. Hopelijk zal je hiermee je toekomstige duels gemakkelijker winnen.

 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vooraleer de puristen van Valorant, CSGO en andere FPS’en beginnen te zweten, is het nodig om enkele feiten recht te zetten. Hoewel we je met dit artikel de sleutels willen aanreiken om je aim in het algemeen te verbeteren, vergelijken we geen appelen met peren. Het zou ongepast zijn om bijvoorbeeld een game als Call of Duty: Warzone, een arcade FPS die in Battle Royale-modus wordt gespeeld en dus op een open map, te vergelijken met een simulatiespel als CSGO, dat in teamverband op gesloten maps wordt gespeeld.

Deze games mikken door hun aard niet op dezelfde doelstellingen en hebben dus vaak verschillende mecanics. Daarom zullen we in dit artikel proberen zoveel mogelijk onderscheid te maken tussen de verschillende genres. Bij deze ben je ingelicht…

1. Het ene spel is het andere niet

Zoals we je net hebben uitgelegd, vertegenwoordigt de FPS-familie (first-person shooter) een zeer breed scala aan videospelletjes. De meest gespeelde games van deze generatie zijn ongetwijfeld de “Battle Royale”-games, maar we zien ook een hernieuwde aandacht voor simulatiespelletjes zoals Counter-Strike: Global Offensive en Valorant.

Natuurlijk zijn deze games verschillend van aard en door hun doelstellingen verschilt ook hun gameplay. Als je daarmee rekening houdt ben je al goed bezig. Laten we een heel concreet voorbeeld nemen: je zal een duel in Apex: Legends, een zeer dynamisch spel, niet op dezelfde manier aangaan in Valorant, dat veel trager is. Als je je in Valorant naar een venster zou verplaatsen om een vijand op dezelfde manier uit te schakelen als in de battle royale van Respawn Entertainment, dan zal je waarschijnlijk teleurgesteld zijn.

Bron: Call of Duty Warzone

Het is dus nodig om je speelstijl aan te passen, maar ook je gevoeligheid! In simulatiespellen zoals CSGO, waar headshots veel belangrijker zijn, is het inderdaad aangeraden een lage gevoeligheid in te stellen om een maximale nauwkeurigheid te hebben tijdens het schieten. Anderzijds zal je een dynamisch spel als Warzone met een veel hogere gevoeligheid spelen, om je personage gemakkelijker te laten bewegen. Natuurlijk is elke speler anders en de enige “goede gevoeligheid” is diegene waar je je het meest comfortabel bij voelt.

2. Beschik over goed materiaal …

Het komt zelden voor dat een racepiloot een snelheidsrecord vestigt in een oud autowrak. Bij gamen geldt net hetzelfde. Natuurlijk zullen we je niet aanmoedigen om een fortuin uit te geven aan high-end hardware, maar het is een variabele waarmee je rekening moet houden. De gevoeligheid van de muis wordt uitgedrukt in DPI (dots per inch; red.). En hoewel sommige gamers deze instelling op het maximum zetten, is die nog steeds afhankelijk van de sensor van je muis. Sommige muizen hebben een sensor die tot 25.600 DPI kan gaan. En ook al wordt zo’n cijfer zelden bereikt, het is belangrijk om materiaal te hebben dat je gameplay niet zal beperken.

Let wel, nogmaals, de belangrijkste parameter die je moet afwegen bij de aankoop van dergelijk materiaal is comfort. Het heeft geen zin om dezelfde muis te hebben als je favoriete profspeler als je er na een uur spelen krampen van krijgt.

3. … en stel het goed af!

Maar met de Rolls-Royce van gaming hardware ben je nog geen lid van FaZe. Je moet nog steeds weten hoe je het materiaal moet beheersen! Naast de gevoeligheid zijn er nog andere aspecten waaraan je moet denken bij de afstelling van je apparatuur.

Bron: Logitech G Hub

Denk maar aan de pollingsnelheid van je muis. De pollingsnelheid is de frequentie waarmee je muis je computer informeert over je bewegingen of klikken. In het algemeen raden we je aan deze waarde tot het maximum te verhogen. Opgelet, op sommige oudere computers kan deze afstelling de prestaties beïnvloeden.

4. Verlaag de graphics

Ja, we horen je al tandenknarsen, jij die net de nieuwste grafische kaart voor een hoge prijs hebt gekocht, terwijl er op de markt een groot tekort aan is. Hoewel een grote meerderheid van de gamers inderdaad de best mogelijke graphics wil hebben, vormt deze optie op sommige games een aantal nadelen. De eerste heeft betrekking op de prestaties van je pc. Als je van al het moois in de game wil genieten, is het zeer waarschijnlijk dat je computer je dat laat voelen met een daling in FPS (frames per seconde; red.). Maar dat is net de enige waarde die je liefst zo hoog mogelijk wil houden. Hou rekening met de verversingssnelheid van je scherm. Als die maar tot 60 Hz gaat, is het niet nodig om een groter FPS-getal te hebben. Je kan dan de graphics verhogen tot iets meer dan 60.

Bron: Counter-Strike Global Offensive

De andere reden waarom sommige gamers, meestal professionals, de graphics van hun spel verlagen, is simpelweg om de zichtbaarheid te verbeteren. In sommige games gaan de ontwikkelaars tot het uiterste wat betreft realisme en het gebeurt wel eens dat sommige van je tegenstanders in de war raken van te gedetailleerde texturen. Door de graphics te verlagen kunnen de spelers gemarkeerd worden, soms onbewust. Sommige games, zoals PUBG in zijn begindagen, verwijderen het hoge gras als je de kwaliteit van de beelden verlaagt, waardoor je een groep campers ziet liggen in het gras.

5. Personaliseer je crosshair

Op sommige games kan je de weergave van je vizier, beter bekend als crosshair, aanpassen. Hoewel deze optie niet in alle games beschikbaar is, is het belangrijk om die mee te nemen in de games waarin je ze wel kan aanpassen. De standaard crosshair is over het algemeen onaantrekkelijk en bestrijkt soms een groot deel van het scherm. De nauwkeurigheidsindicatoren, die bewegen afhankelijk van je positie in het spel (staand, gehurkt, in beweging, enz.), zijn zeer nuttig om je te helpen sommige spelmecanics te begrijpen. Anderzijds, eens je het spel onder de knie hebt, worden die echter nutteloos en kunnen ze een speler soms hinderen. Veel professionele spelers verkleinen de crosshair tot de minimumgrootte om het grootste deel van het scherm zichtbaar te laten, en zo aan precisie te winnen tijdens duels.

Bron: VALORANT

Nogmaals, een afstelling is nooit optimaal voor iedereen. We raden je aan de parameters van je vizier zo te wijzigen dat die zo goed mogelijk zijn aangepast aan de manier waarop je ze wil gebruiken.

6. Anticipeer op de positie van je tegenstanders

Zoals we al eerder zeiden, het ene spel is het andere niet. Daarom zal je je mecanics en je speelstijl moeten aanpassen aan het spel dat je speelt. Maar er is één ding dat fundamenteel blijft als je stappen wil zetten: anticiperen.

Hoewel dit concept kan worden toegepast op videogames in het algemeen, komt het volledig tot zijn recht in games waarin je andere echte spelers treft, zoals in de meeste FPS’en. Als je erin slaagt de positie van je tegenstander aan te voelen, zonder die exact te kennen, dan zal je met een consequent voordeel vertrekken in de duels die je zal krijgen.

7. Beperk onnodige bewegingen

Deze tip gaat hand in hand met de vorige. Als je eenmaal begrepen hebt dat anticiperen nog steeds de sleutel tot succes is in de meerderheid van de FPS’en, is het meer dan waarschijnlijk dat je sommige van je duels nog zal verliezen. “Hij heeft een aimbot, dat kan niet anders” en andere excuses komen waarschijnlijk al in je op… Ja, ja, geef maar toe.

Om nog wat vooruitgang te boeken, is het nodig om de waarde van een microseconde te begrijpen tijdens het spelen. En zelfs nog meer in games zoals CSGO waarin het minst precieze headshot je onmiddellijk tegen de grond zal werken en je de AWP zal moeten achterlaten waarvoor je zo lang gevochten hebt. Om het tijdverlies zo veel mogelijk te beperken, moet je een perfect mikpunt hebben. Er geldt hier maar één regel: MIK OP HET HOOFD!

Je zal merken dat sommige games hiervoor hulpmiddelen hebben. Zoals Valorant, dat op een heel subtiele manier veel markers op zijn maps heeft toegevoegd om je te vertellen op welke hoogte het hoofd van de vijand zal verschijnen, vooraleer die effectief op je scherm opduikt.

8. Train

De vorige tips zullen je ongetwijfeld helpen om werkpunten te vinden, maar dit blijft de hoeksteen van een sterke aim. Als profspelers zo goed kunnen mikken, dan is dat niet dankzij een geschenk dat uit de hemel is gevallen (hoewel sommigen natuurlijk beginnen met een bovengemiddeld talent). Als ze vijf hoofden aan elkaar kunnen rijgen zonder met de ogen te knipperen, dan hebben ze dat te danken aan uren training. Het gezegde “oefening baart kunst” kennen we natuurlijk allemaal. Veel spelers raden trouwens een tien minuten durende opwarming aan voor het begin van een wedstrijd.

Er bestaan verschillende hulpmiddelen waarmee je kan trainen zonder je – soms duur verdiende – positie in het klassement in gevaar te brengen. We bevelen je onder andere 3D Aim Trainer aan. Deze website biedt je verschillende minigames aan om je aim te verbeteren. De games worden ingedeeld op basis van het onderdeel waarop je wil trainen, maar ook volgens het spel dat je speelt! Een echte goudmijn dus. De kers op de taart: de site is ontwikkeld door Belgen!

Voila, nu heb je alle troeven in handen om je aim te verbeteren en je vijanden te doen beven. Trouwens, je kan nog steeds het klassieke excuus van pingen gebruiken in geval van een verloren duel, maar misbruik het niet…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top