Mythische vieringen: Bebeto viert al wiegend de geboorte van zijn eerste kind

Tegenwoordig zie je het wel vaker dat een speler die recentelijk papa is geworden en scoort in een match, met een wieggebaar zijn goal viert. Deze viering werd voor het eerst geïntroduceerd door de Braziliaanse aanvaller Bebeto. Toen hij in de kwartfinale van het WK in de VS scoorde tegen Nederland, was hij namelijk net vader geworden.

17 juli 1994. Op deze dag kroonde Brazilië zich voor de vierde keer in de geschiedenis tot wereldkampioen voetbal. De Goddelijke Kanaries wisten pas na het nemen van strafschoppen, voor de eerste keer ooit in een WK-finale, Italië van zich af te schudden. Op weg richting de finale wist Brazilië in de achtste finales de VS, in de kwartfinales Nederland en in de halve finales Zweden te kloppen.

De kwartfinale tegen Nederland was misschien wel de meest spectaculaire van alle Braziliaanse knock-outmatchen. Brazilië haalde het in de titanenstrijd van Oranje door met 3-2 te winnen. Een hoofdrol in deze zege was weggelegd voor Bebeto.

Verwarring omtrent buitenspel

Zo was het Bebeto die na 53 minuten zijn spitsbroeder Romario de 1-0 aanbood. Dat gebeurde na Nederlands balverlies, waarbij Bebeto zijn belager Jan Wouters te snel af was. Amper tien minuten later leek het doek al te vallen in de kwartfinale, toen Bebeto de 2-0 scoorde.

Al was er veel discussie over de goal van Bebeto. Moest deze afgekeurd worden of niet? In 1994 waren de buitenspelregels helemaal anders dan nu. Toen de bal richting het aanvalsduo Romario-Bebeto vertrok, stond die eerste buitenspel. Terwijl de Nederlanders stopten met spelen, wachtend op een fluitsignaal, graaide Bebeto de bal mee. Tot ontsteltenis van heel Nederland mocht de Braziliaan alleen op doelman Ed de Goey afgaan en zelfs scoren. De scheidsrechter floot niet omdat de in buitenspel staande Romario niet deelnam aan het spel, wat toen in 1994 een nagelnieuwe regel was en dus duidelijk voor verwarring zorgde bij de Nederlanders.

Met nog een half uur te gaan besloot Nederland alles op alles te zetten. En dat loonde. Amper één minuut later scoorde Dennis Bergkamp de aansluitingstreffer en een kwartier voor tijd kopte Aaron Winter zelfs de gelijkmaker binnen. Maar net wanneer het momentum gekeerd leek te zijn, pakte Brazilië weer over van Nederland. Negen minuten voor affluiten legde Branco met een vrije trap de partij in een definitieve plooi.

Kersvers papa

Dat er een reukje zat aan de goal van Bebeto, zou de Braziliaan worst wezen. Hij vierde met de tanden bloot zijn doelpunt. Zo trok hij naar de rand van het veld en begon hij zijn goal te vieren met wiegbewegingen. Enkele ploegmaats deelden mee in de vreugde. Het leek op een leuk tafereel, maar iedereen vroeg zich af wat de bewegingen juist inhielden.

De viering zou dan ook de wereld rondgaan. Bebeto koos niet zomaar voor deze move, zo verklaarde hij nadien. Amper twee dagen voor de kwartfinale met Nederland was hij namelijk net vader geworden van een eerste kindje. Met de wiegbewegingen eerde hij de geboorte van zijn zoon Mattheus.

Intussen is zijn zoon 27 jaar en maakt hij zelf furore als voetballer. Zo trad hij in de voetsporen van zijn vader door het shirt aan te trekken van het Braziliaanse Flamengo. Vandaag staat Mattheus op de loonlijst van het Portugese Sporting CP.

Herbeleef hieronder het wiegmomentje van Bebeto in de WK-kwartfinale van Brazilië tegen Nederland.

Fan van deze reeks 'Mythische vieringen'? Lees dan ook door over Ian Wright die de spot dreef met Paolo Di Canio.


Voetbal

Bekijk alles
Top