Legendarische wedstrijden: de zotte 4-4 gelijkstand tussen Bayer Leverkusen en AS Roma

Sport |
Nomen est omen: in de Champions League verwacht je niets minder dan wedstrijden op kampioensniveau. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat je vooral vanaf de achtste finales echt klassevoetbal ziet, wanneer de inzet en de druk enorm zijn. Maar de wedstrijd tussen Bayer Leverkusen en Roma uit 2015 toont aan dat er ook in de groepsfase spannende wedstrijden te zien zijn.

In het seizoen 2015-2016 won Real Madrid hun elfde Champions League-titel ten koste van Atlético Madrid in een wedstrijd die heel veel leek op de finale uit 2014. Maar in tegenstelling tot 2014 maakten Los Merengues het verschil na strafschoppen. Deze wedstrijd zou echter niet in het collectieve voetbalgeheugen blijven hangen. Die eer ging naar een andere wedstrijd in deze editie: Bayer Leverkusen - Roma.

De wedstrijd tussen Bayer Leverkusen en Roma vond plaats tijdens de groepsfase, op speeldag 3 van Groep E. Naast het Duitse en Italiaanse team waren er Barça en BATE Borisov. Na twee speeldagen had Bayern 3 punten en Roma slechts 1. Voor de Duitsers was deze wedstrijd belangrijk om een grote voorsprong uit te bouwen, de Italianen waren aangewezen op achtervolgen en hoopten zo Bayer Leverkusen in te halen. De kijkers kregen een wedstrijd om duimen en vingers bij af te likken.

Bayer neemt het heft in eigen handen

Bayer Leverkusen wilde graag laten zien dat het nog steeds in goede vorm was, zeker nadat het de speeldag voordien door Barça was verslagen. Het duurde niet lang om deze ambitie waar te maken: na amper 4 minuten knalde de Mexicaanse spits Javier Hernandez het eerste doelpunt van de avond binnen op een penalty (vanwege handspel). Voor Roma begon de wedstrijd onder een slecht gesternte.

Een kwartier later sloeg El Chicharito opnieuw toe en wist hij de score naar 2-0 te brengen. Alles leek verloren voor Roma, maar dat was buiten een Romeinse middenvelder gerekend...

Daniele De Rossi leidt de aanval

Het was middenvelder Daniele De Rossi die de zware taak op zich nam om Roma te redden van de ondergang. In de 29ste minuut profiteerde de Romein van een slecht weggewerkte corner van de Duitsers om de bal op te vangen en de keeper zonder al te veel poespas te verschalken. In de 38ste minuut lukte De Rossi het om met een vrije trap de gelijkstand te forceren.

Ook na de rust liet Roma niet met zich sollen. Sinds de gelijkmaker was het spel volledig omgeslagen in het voordeel van Roma en Miralem Pjanic onderstreepte deze inhaalslag met een derde Romeins doelpunt ... uit een vrije trap natuurlijk. Iets minder dan 20 minuten later was het de Spanjaard Iago Falque die Roma op ruime voorsprong zette met een vierde doelpunt. Roma dacht dat het op rozen zat, maar een Sloveense middenvelder dacht daar anders over...

Comeback voor Bayer

Op tien minuten van het einde zou je denken dat alles in kannen en (Romeinse) kruiken is, en dat Roma zijn eerste zege in de Champions League in de tabellen kon schrijven. Helaas voor de Italianen zorgde de Sloveense middenvelder Kevin Kampl voor een schitterend doelpunt in de bovenste regionen van het doelnet.

De goal van Kampl zorgde voor een ware verrijzenis van de Duitse ploeg. Minder dan 2 minuten na het doelpunt van Kampl was het Admir Mehmedi die de gelijkstand op het scorebord bracht.

Roma eindigde uiteindelijk als tweede in de groep met 6 punten dankzij een overwinning de volgende wedstrijd tegen diezelfde Duitsers (3-2). Bayer, dat derde werd met 6 punten, werd overgeplaatst naar de Europa League.