Legendarische wedstrijden: Liverpool pakt Champions League-record tegen Besiktas

Voetbal | Toen Bayern München vorig jaar FC Barcelona klopte met 8-2 in de kwartfinales van de Champions League, stond iedereen stomverbaasd naar het scorebord te kijken. Toch is de monsterscore van Bayern niet de grootste zege ooit op het Europese kampioenenbal. Die eer valt te beurt aan Liverpool, dat in 2007 het Turkse Besiktas een 8-0-oplawaai gaf.

Door Proximus

Deel dit nieuws

6 november 2007. Op deze dag ontving Liverpool in het eigen Anfield het Turkse Besiktas. De Reds stonden met het mes op de keel aan de aftrap, vermits er in de drie voorgaande groepsduels nog niet werd gewonnen. Tegen Porto werd er 1-1 gelijkgespeeld, tegen Marseille en op bezoek bij Besiktas werd er telkens verloren. Het zorgde voor enige druk op de ketel bij coach Rafa Benitez.

De clubleiding bij Liverpool verwachtte namelijk veel van de campagne nadat de Britten in de vorige editie van de Champions League nipt de finale verloren van AC Milan. Hoewel de resultaten in de eigen competitie goed waren, weergalmde in de wandelgangen toch de naam van Jürgen Klinsmann om het roer over te nemen bij de Reds.

Real evenaart record

Maar in zijn 50ste match als coach van Liverpool zou Benitez zijn vel redden. En hoe. Na 19 minuten was het Peter Crouch die de rekening opende. Nadien zou Yossi Benayoun zijn duivels ontbinden en zich op het scorebord zetten met een hattrick. In de laatste twintig minuten zou de 4-0-score zelfs nog verdubbeld worden met goals van Steven Gerrard, twee van Ryan Babel (vooral de eerste was een heuse beauty) en nog eentje van Peter Crouch. Eindstand: 8-0, meteen de grootste zege ooit in de Champions League.

Enkel in 2015 zou één ploeg alsnog dezelfde score evenaren. Real Madrid stuurde op 8 december 2015 Malmö met het schaamrood op de wangen terug naar Zweden.

Toch verdient Bayern München een eervolle vermelding als het gaat over grootste eindscores in Champions League-matchen. Zo wist de Rekordmeister in de geschiedenis twee keer een ploeg met 7-0 te kloppen in de achtste finales op het kampioenenbal. De 8-2 tegen Barcelona, zoals hierboven vermeld, is dan weer de hoogste eindscore voor een kwartfinale. En zelfs de twee strafste halve finales hebben betrekking op Bayern. In 2013 gaven ze evenzeer Barcelona een 4-0-pandoering, een jaar later kregen de Duitsers eenzelfde score om de oren van Real Madrid.

Revanche Chelsea

De 8-0-zege inspireerde Liverpool voor de rest van het toernooi. Na ook klinkende zeges tegen Porto en Marseille mochten de Reds doorstoten naar de knock-outfase. Eerst werd Inter in twee matchen geklopt, nadien moest Arsenal voor de bijl.

In de halve finale wachtte een titanenstrijd met Chelsea, de ploeg die in dezelfde fase een jaar eerder door Liverpool werd uitgeschakeld. Chelsea pakte echter zijn revanche. Na een 1-1-gelijkspel op Anfield, klaarde Chelsea in eigen huis de klus met 3-2. Toch zou Chelsea later in de finale opnieuw een bittere pil moeten slikken. Het verloor na strafschoppen van Manchester United.

Benitez zelf zou nog tot 2010 coach blijven van Liverpool. Nadien coachte hij nog topclubs als Inter, Chelsea, Napoli en Real Madrid. Na zijn passage bij Newcastle trok de Spanjaard op avontuur naar China. Sinds deze zomer is hij echter terug op Europese bodem. Benitez werd namelijk aangesteld als de vervanger van Carlo Ancelotti bij Everton. Dat leidde initieel tot veel protest bij de Everton-fans, gezien het verleden van Benitez bij Liverpool.

Bekijk hieronder hoe Liverpool een bolwassing gaf aan Besiktas in 2007.

Fan van deze reeks? Lees dan ook even door over de historische zege van Nigeria tegen Brazilië op de Olympische Spelen van 1996.


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top