Legendarische wedstrijden: Nigeria verslaat Brazilië onverhoopt op de Olympische Spelen van 1996

Sport |

De eerste dag van de Olympische Spelen zorgde meteen voor enkele verrassingen. Zo gingen voetballanden Frankrijk, Argentinië en Duitsland pijnlijk onderuit tegen hun rechtstreekse tegenstanders. Dat deed ons dan weer denken dat ene duel van Brazilië tegen Nigeria in 1996, want net als nu ging een groot voetballand op de knieën.

Het is niet voor het eerst dat een groot sportland zijn meerdere moet erkennen tegenover een land met minder grote sportallures. De nederlaag van wereldkampioen Frankrijk tegen berg- en dwergstaat Zwitserland ligt nog vers in het geheugen, maar ook Nigeria toonde in 1996 dat een kleiner land wel degelijk een wedstrijd kan winnen tegen een grote mastodont.

De toenmalige Nigeriaanse bondscoach moest vast even slikken toen hij het wedstrijdblad met daarop de ploegopstellingen onder de neus kreeg geschoven. Zijn jongens namen het tijdens de halve finale immers op tegen stervoetballers zoals Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos, Dida, Bebeto en Aldair. Gelukkig konden zijn eigen jongens ook aardig tegen een bal trappen. Die jongens luisterden naar de namen: Kanu, Okocha, Amunike, West. De Nigeriaanse selectie bevatte ook enkele spelers die ooit in België hadden gespeeld.

Brazilië op weg naar de finale?

De wedstrijd vond plaats op woensdag 31 juli 1996 om 18u00 lokale tijd. Na amper één minuut stond het al 1-0 voor Brazilië dankzij een pijlsnelle aanval van Flavio Conceiçao. Nigeria was op achtervolgen aangewezen en kon gelijkmaken in de 20e minuut, maar dan wel via een eigen doelpunt van Roberto Carlos (1-1).

Na deze blunder besloot Brazilië om het gaspedaal steviger in te drukken. De aanvalsgolven stapelden zich op en Brazilië kon via Bebeto (‘28) en opnieuw Flavio Conceiçao (‘38) op voorsprong komen. Deze keer was het 3-1.

Nigeria schiet wakker

Na de koffie probeerde de Nigerianen de partij naar zich toe te trekken. Ze liepen echter tegen een stevig Braziliaans blok dat pas in de 78e minuut kon gesloopt worden dankzij Ikpeba en wat later ook door Kanu (‘90). Dankzij deze twee spitsen was het na negentig minuten 3-3 en moesten er verlengingen aan te pas komen.

Deze verlengingen waren nog van het Golden Goal-type. Hierdoor was één doelpunt genoeg om de winnaar aan te duiden. Dat moest je de Nigeriaanse spits Kanu geen twee keer zeggen: hij vond de weg naar het Braziliaanse doel na amper vier minuten in de verlengingen en maakte daarmee een eind aan de Braziliaanse Olympische droom. Dankzij zijn goals stootte Nigeria door naar de finale van de Olympische Spelen en kwam het uit tegen Argentinië. Deze finale werd eveneens gewonnen door Nigeria waardoor de nationale voetbal van dit Afrikaanse land voor het eerst in haar geschiedenis Olympisch goud won in het voetbal.

Ben je een fan van onze serie? Herbeleef dan de spannende testwedstrijd tussen Standard en Genk in de strijd om een Europees ticket!