Legendarische wedstrijden: een spetterende testmatch tussen Standard en Genk voor een UEFA-plekje

Sport | In het seizoen 2004-2005 hadden de play-offs nog niet hun opwachting gemaakt in onze nationale competitie, en toch zou de competitie in mei nog twee wedstrijden tussen Genk en Standard zien…

Dit seizoen 2004-2005 was er een regelrechte strijd om de titel tussen Brugge en Anderlecht. Ondanks de 18 goals van topscorer van de competitie, Nenad Jestrovic, werd de titel gewonnen door de Bruggelingen met 79 punten, 3 meer dan paars-wit.

Net daarachter deelden Standard en Genk de derde plaats met 70 punten en een identiek doelpuntensaldo. Een thuis- en uittestwedstrijd moest dus bepalen welke club de derde plaats zou halen en zich zou plaatsen voor de UEFA Cup.

Voordeel voor Standard

De eerste confrontatie vindt plaats in Sclessin op 21 mei. Voor hun thuispubliek worden de Luikenaars, auteurs van een schitterende tweede ronde, stevig aangemoedigd. En toch zijn het de bezoekers die na 25 minuten de score openen met een doelpunt van de onvermijdelijke Kevin Vandenbergh, goed bediend door Nenad Stojanovic. De kant van Dominique D’Onofrio laat echter niet lang op zich wachten en Milan Rapaic maakt tien minuten voor rust vanaf de strafschopstip gelijk.

Bij terugkomst uit de kleedkamer heeft Wamberto tien minuten nodig om Standard op voorsprong te brengen na een uitzonderlijke slalom doorheen de bezoekende verdediging. En met nog een kwartier te gaan is het de snelle Sergej Kovalenko die de lokale fans twee doelpunten voorsprong schenkt. De eindstand is dus drie tegen één, maar Standard heeft nog de uitwedstrijd bij de Limburgers voor de boeg…

Genk schittert

De twee teams ontmoeten elkaar een dikke week later, op 29 mei, op het grasveld van het Fenixstadion (dat inmiddels de Luminus Arena is geworden). De opdracht is simpel voor Genk: twee goals en de directe kwalificatie is binnen dankzij de uitdoelpuntregel. Het duurt niet langer dan negen minuten vooraleer Nenad Stojanovic en Kevin Vandenbergh hun team in die gunstige positie brengen.

Standard ligt in de touwen, maar één doelpunt kan alles veranderen voor de Rouches. Helaas voor hen zal dat doelpunt er nooit komen. Erger nog: Kevin Vandenbergh scoort zijn derde doelpunt in twee wedstrijden en verzegelt de stand op 3-0. Genk speelt in de Europa Cup en niet Standard, dat aan het einde van het jaar wel nog getroost wordt met de Gouden Schoen van Sérgio Conceição.