De laureaten van het Filmfestival van Cannes 2021: jeugd, feminisme en waarden

Films | De 74ste editie van het filmfestival van Cannes maakte op zaterdag 17 juli de winnaars bekend. De jeugd viel in de prijzen en ook co-producties van Proximus zoals La Civil en Annette werden gelauwerd. Een overzicht van de opvallendste winnaars.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Titane, Belgische co-productie

De Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes 2021 is toegekend aan Julia Ducournau voor ‘Titane’. De Française is de tweede vrouwelijke regisseur die de prestigieuze prijs krijgt toegekend. Jane Campion ging haar 28 jaar geleden vooraf. De metafysische thriller ‘Titane’ is een Frans-Belgische coproductie, aan Belgische zijde geproduceerd door Frakas Productions en een distributie door O'Brother Distribution. In 2016 liet Ducournau zich op de Croisette reeds opmerken met de rolprent 'Grave'. Deze keer keerde Julia Ducournau terug met ‘Titane’. Dat is een film waarin ze niet aarzelde om de plaats van vrouwen en gendergelijkheid in vraag te stellen, in een omgeving die nog steeds sterk wordt gekenmerkt door de #MeToo-beweging.

Ode aan de jeugd

De jongere generatie viel in de prijzen. De vertolkingsprijzen gingen ook naar twee dertigers. Bij de vrouwen won de 33-jarige Noorse Renate Reinsve voor haar rol in Joachim Triers 'Julie (en 12 chapitres)', waarin ze een jonge vrouw speelt die op zoek is naar zichzelf. Aan de mannelijke kant bekroonde de jury een Amerikaan. De 31-jarige Caleb Landry Jones won de award voor zijn optreden in 'Nitram', waar hij een jonge borderline-man speelt die op het punt staat een van de ergste moorden in de geschiedenis van Australië te plegen.

In de categorie "Un certain regard", die vooral jonge en opkomende regisseurs in de verf zet, ging 'La Civil' van Teodora Mihai met de 'Courage Prize' aan de haal, ofwel de prijs voor een film die een moedig verhaal vertelt. De film is mede geproduceerd door Proximus. In 'La Civil' neemt een moeder het heft in eigen handen bij de zoektocht naar haar ontvoerde dochter.

De grote prijs van de jury

Voor de grote prijs van de jury waren er twee winnaars. De eerste prijs ging naar de Finse Juho Kuosmanen voor 'Compartment n°6’, een film achter gesloten deuren in een trein waarin een jonge Finse een ontmoeting heeft die haar leven op zijn kop zet. De tweede award werd overhandigd aan de Iraniër Asghar Farhadi voor ‘A Hero'. Daarin probeert een man, die tot een gevangenisstraf is veroordeeld, de openbaar aanklager te overtuigen zijn klacht in te trekken. Hij maakte gebruik van zijn platform om op te roepen tot "bewustwording" in zijn land.

Beste regisseur

De prijs voor de beste regie was voor Leos Carax, die de openingsfilm 'Annette' maakte, ook een co-productie van Proximus. 'Annette' is een muzikale film met een opvallende en droomachtige visuele stijl. Die gaat over een koppel, een komiek en een operazangeres, wiens relatie op zijn kop komt te staan door de geboorte van hun wel erg bijzondere dochter Annette. De film gold als de opener van het filmfestival en werd na de première op tonnen lof onthaald. de gedurfde film werd geprezen om de sterke acteerprestaties van Adam Driver en Marion Cotillard, de muziek en uiteraard de uitstekende regie van Carax.

Belgische films

Naast alle buitenlandse toppers vielen ook twee Belgische films in de prijzen. ‘L’enfant salamandre’ is een kortfilm van de Belgische filmstudent Théo Degen, die geselecteerd werd voor de categorie Cinéfondation, een ondersteunende selectie voor jong talent door filmscholen over de hele wereld. Degen won met zijn film over een tiener die gelooft dat hij met de doden kan communiceren de eerste prijs in de selectie.
 
Ook de Belgische co-productie ‘Rien à foutre’ van Emmanuel Marre en Julie Lecoustre viel in prijzen in een van de nevenselecties. Op de Week van de Kritiek sleepte de film de prijs van de Gan Foundation in de wacht, goed voor 20.000 euro aan budget om de prent te promoten voor de release in de zalen. De film vertelt het verhaal van stewardess Cassandre (Adèle Exarchopoulos), die bij een lowcostmaatschappij werkt.

Toegewijde waarden

In een industrie die wordt beïnvloed door maatschappelijke veranderingen, hebben films uit Cannes een frisse wind geblazen. Het feminisme is alomtegenwoordig tijdens deze editie en zo hebben bijvoorbeeld lesbische relaties hun plaats in de films.

Ook het klimaat heeft een belangrijkere plaats ingenomen met onder meer een bijzondere selectie films over het milieu. Het onderwerp blijft nog altijd een groot vraagteken, aangezien er nog een lange weg is af te leggen om de ecologische voetafdruk van de mens verder te verkleinen.

Verschillende films die meededen aan het filmfestival van Cannes werden ondersteund of gecoproduceerd door Proximus Pickx. Ontdek ze in de Proximus VOD-catalogus en op Pickx+. Enkele van de beste films die ooit op Cannes stonden, kan je ook terugvinden in de VOD-catalogus.

Ontdek de 'Fresh’ Cannes Special op 17 juli om 22u30 Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je een Nederlandstalig tv-pakket van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263! Ontdek het volledig aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx! Meer info over de tv-optie vind je terug op onze site.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top