Proximus Pickx ondersteunt deze kanshebbers op het filmfestival van Cannes

Films | Van 6 tot en met 17 juli 2021 vindt de 74e editie plaats van het Filmfestival van Cannes. De volledige lijst van deelnemende films is inmiddels bekend en Proximus Pickx is er trots op dat het mocht meewerken aan een aantal van deze producties. Wij stellen er enkele voor.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Annette

Henry komt aan de bak als komiek en zijn vrouw, Ann, is een internationaal populaire operazangeres. Het paar heeft een bijzonder goede relatie tot de geboorte van hun dochter, Annette. Hun leven neemt een onverwachte wending als ze wordt geboren. Het kind heeft een mysterieuze, unieke gave. Deze musical is geregisseerd door Leos Carax en heeft een internationale cast met Adam Driver in de rol van Henry en Marion Cotillard in de rol van Ann. Proximus Pickx coproduceerde deze film. Aangezien 'Annette' de openingsfilm van het festival is, bestaat er zeker een kans dat Carax en de zijnen een beeldje in ontvangst mogen nemen.

Deze film maakt deel uit van de officiële selectie van Cannes en maakt dus kans op de Gouden Palm. Dat is de hoofprijs van het festival, uitgereikt door de jury waarvan Spike Lee de leiding neemt. Die jury reikt naast die voor de beste film ook verschillende andere prijzen uit.

La Civil

Het verhaal van 'La Civil' speelt zich af in het noorden van Mexico. Cielo's tienerdochter wordt ontvoerd en vermist. Ze wendt zich als moeder tot de autoriteiten, die geen hulp tonen bij het zoeken en vinden van haar dochter. Ze besluit zelf het recht in eigen handen te nemen en het onderzoek zelf te voeren. Zo verlaat Celio haar dagelijkse leven als huismoeder om rechercheur te worden in de ontvoeringszaak van haar dochter. Proximus Pickx heeft deze film mee gefinancierd. De regie is in handen van Teodora Mihai.

‘La Civil’ dingt mee in de categorie ‘Un Certain Regard’ op het festival van Cannes. Die werd in 1978 ingevoerd en is vooral bedoeld voor jonge opkomende regisseurs, films die een innovatieve verhaaltechniek gebruiken of filmmakers uit landen waar filmkunst niet zo groot is.

Les Intranquilles

'Les Intranquilles' is een Belgische film, geproduceerd door de Brusselse regisseur Joachim Lafosse. Het is niet zijn eerste keer in Cannes, en aan zijn palmares kan je zien waarom. Het verhaal van deze film volgt Leïla en Damien, een hecht, liefdevol koppel dat ouders zijn van een kleine jongen. De vader heeft een bipolaire stoornis, een psychische aandoening waar het kleine gezin mee probeert om te gaan. De aandoening van de vader veroorzaakt veel moeilijkheden en twijfels voor het gezin, die op realistische wijze op het scherm zijn gebracht. Proximus Pickx is coproducent van deze film.

 ‘Les Intranquilles’ zit ook in de officiële selectie en maakt kans op de Gouden Palm.

Lingui

Het minste wat we kunnen zeggen is dat 'Lingui' een geëngageerde film is over abortus, een gevoelig thema. Amina, een praktiserende moslima, woont samen met haar 15-jarige dochter Maria. Ze wordt zwanger en wil een abortus ondergaan. Maria en haar dochter staan voor een enorme uitdaging omdat ze in de Afrikaanse staat Tsjaad wonen, een land waar abortus nog steeds als een misdaad wordt beschouwd en bestraft wordt met de doodstraf. Proximus Pickx ondersteunde de productie van deze zeer emotionele film van de Frans-Tsjaadse regisseur Mahamat-Saleh Haroun.

Ook deze film maakt deel uit van de officiële selectie.

Cette musique ne joue pour personne

De film speelt zich af in een havenstad waar inwoners afgezonderd wonen. Ze zijn gewend aan geweld en een ruw leven. Plotseling staat hun leven op zijn kop door theater, poëzie en kunst, maar vooral door de liefde die hen bindt en die ze voor elkaar voelen. Stilaan worden ze ertoe gebracht om zin in hun leven te zoeken. In de hoofdrol van deze romantische komedie zien we François Damiens, Ramzy Bedia en Vanessa Paradis. Proximus Pickx was ook actief in de productie van deze film.

Ook deze film maakt deel uit van de officiële selectie.

Clara Sola

De 40-jarige Clara wordt al heel haar leven lang opgeworpen als een heilige, die als heler een bijzondere relatie heeft met God. Ze helpt haar familie en haar geboortedorp in Costa Rica, maar wanneer nieuwe gevoelens in haar ontwaken, besluit ze dat ze moet ontsnappen uit de strenge religieuze gemeenschap die haar gevormd heeft. Ze vertrekt op een reis van zelfontdekking, waarbij ze leert om niet de anderen, maar ook zichzelf te helen. Deze film is geselecteerd in de onafhankelijke selectie La Quinzaine des Réalisateurs en is gemaakt door de Zweeds-Costa Ricaanse regisseur Nathalie Álvarez Mesén, die voor het eerst een langspeler maakte. Daarbij werd ze geruggesteund door coproducent Proximus.

‘Clara Sola’ is geselecteerd in de onafhankelijke categorie ‘La Quinzaine des Réalisateurs’. Die werd opgericht in 1969 als een vrije selectie films waarbij geen prijzen worden uitgereikt waar ook niet-professionele gasten naar kunnen komen kijken. Elk jaar bevat deze selectie films die tegen de stroom in zwemmen, wat betreft genre, vorm, lengte of oorsprong.
 
Ook de films ‘The Sea Ahead’ en ‘Mon légionnaire’, beiden gecoproduceerd door Proximus Pickx, zijn opgenomen in de selectie ‘La La Quinzaine des Réalisateurs’. ‘Rien à foutre’, een andere film waaraan Pickx meewerkte, is geselecteerd in de categorie ‘Semaine de la Critique’. Dat is de oudste parallelle competitie op het Filmfestival van Cannes. Die omvat eerste en tweede langspelers van regisseurs van over de hele wereld en blijft traditiegetrouw nieuw talent ondersteunen.

Deze coproducties van Proximus Pickx zullen binnenkort beschikbaar zijn in de VOD-catalogus en op Pickx+. Wil je meer weten over de gloednieuwe zender Pickx+ en vraag je je af hoe je als Proximus TV-klant andere exclusieve programma's kan bekijken? Lees hier meer!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top