Mythische vieringen: IJslandse voetballers van Stjarnan FC gaan een rondje fietsen

Voetbal | We kennen allemaal het wiegen van een baby, het wijzen naar god of de ‘Siu’ van Cristiano Ronaldo. Tal van doelpuntvieringen zijn zodanig bekend of inovatief, dat het moeilijk wordt om nog origineel uit de hoek te komen. Dat was in 2010 dan toch buiten de IJslandse voetballers van Stjarnan FC gerekend.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Een potje voetbal van Stjarnan FC in de IJslandse competitie, dat zou in normale omstandigheden niet bepaald tot wereldnieuws gaan leiden. Toch draaide het in 2010 een tijdje anders uit dankzij de jongens van Stjarnan. De IJslandse voetballers hadden er op enkele maanden tijd een sport van gemaakt om bij een doelpunt origineel uit de hoek te komen qua viering.

De spelers gingen reeds viraal met een menselijke wc, een Rambo-viering, de Wals, de Fanfare en zelfs een potje vissen. Het maakt dat deze jongens bijzonder populair zijn op YouTube. Maar hiermee was de kous nog niet af voor Stjarnan FC. Want na al deze speciale vieringen pakte het team uit met een menselijke fiets-viering.

Op het “zadel” zitten

Toen Stjarnan FC in een competitieduel een goal maakte, liep de doelpuntenmaker in kwestie naar de overkant van het veld waar reeds drie ploeggenoten bezig waren met het bouwen van de zogezegde fiets. Eén speler ging op zijn knieën zitten en vormde met zijn armen een stuur. Een tweede volgde door gebukt achter de eerste te gaan staan en zo voor zadel te spelen. De derde voetballer ging op de grond zitten en vormde met zijn handen de trappers.

De goalscorer ging vervolgens triomfantelijk op de menselijke fiets zitten. Hij trapte een paar rondjes en zwaaide naar het publiek. Een nieuwe internethit werd geboren.

Boezemvrienden

Het waren vijf boezemvrienden die telkens instonden voor de choreografie. Het vijftal groeide op in Gardabaer, een plaatsje nabij de IJslandse hoofdstad Reykjavik waar Stjarnan FC ook gevestigd is. Sinds ze zes à zeven jaar zijn, kennen deze jongens elkaar al. Eentje daarvan is Halldor Orri Bjornsson, de man die vaak voor de doelpunten zorgde. “We durfden nooit te denken dat onze vieringen zo viraal zouden gaan”, zei hij ooit in een interview.

Het was Bjornsson die met het vis-idee op de proppen kwam. “Ik bedacht de sketch uiteraard tijdens het vissen. Omdat ik toch niks kon vangen, had ik tijd genoeg om de scène te bedenken”, lachte hij. Nadien volgden nog tal van vieringen, waaronder dus de fiets, maar ook de bobslee, de granaat, de roeiboot en de geboorte. De vijf vrienden maakten er een ware sport van om origineel uit de hoek te blijven komen.

Toch moest er ooit een einde komen aan hun fratsen, vooral op vraag van hun coach. Die wou graag eens wat betere sportieve resultaten neerzetten. Dat legde Stjarnan FC geen windeieren. De focus op het sportieve leidde in 2014 tot de titel in de IJslandse eerste klasse. Europees mocht het team de voorbije jaren aan de slag tegen onder meer het Italiaanse Inter en het Schotse Celtic. Toch zouden de IJslandse lolbroeken nog één keer uit hun vieringpensioen terugkomen. In 2016 kwamen ze nog met de piratenplank op de proppen. Sindsdien blijft het stil rond de IJslandse grapjassen.

Bekijk hieronder enkele mythische vieringen van de jongens van Stjarnan FC, met vanaf 0:49 de menselijke fiets-viering.

Fan van onze reeks 'Mythische vieringen'? Lees dan ook even door over Carlos Tevez.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top